Informace výrobců, Stavební chemie

Unikátní sanace spár na panelových domech systémem illbruck

Panelové domy jsou věčné, alespoň ty v Česku. Ač se celá řada z nich ocitla na pokraji své životnosti, fungují dál. Většina betonových sídlišť z dob socialismu prošla totiž rozsáhlými rekonstrukcemi, při kterých se řešila zejména obálka budovy. Šedé paneláky tak dostaly nejen nové okenní výplně, ale především pestrobarevné a zateplené fasády.

Existují však četné výjimky, kdy k rekonstrukci paneláků (zatím) nedošlo. Příkladem je sídliště na pražském Barrandově, v ulici Geologická, kde na vás i po pětadvaceti letech dýchá atmosféra konce osmdesátých let minulého století. K vidění jsou paneláky s původní vymývanou fasádou a typickými podélnými a příčnými spárami mezi jednotlivými panely, které jsou však ve velmi špatném stavu a způsobují značné tepelné úniky z interiérů bytů. Do doby, než dojde ke shodě vlastníků bytů k provedení celkového zateplení domu, bylo nutné provést důkladnou sanaci těchto panelových spár.

Zajímavé řešení pro tento stavební detail poskytl americko-německý výrobce těsnicích systémů tremco illbruck. Požadavkem investora bylo sanovat spáry tak, aby nedocházelo k zatékání dešťové vody a aby byla zároveň spára tepelně i zvukově zaizolována, a to vše dlouhodobě, tedy nikoliv na několik měsíců.

Unikátní sanace spár na panelových domech systémem illbruckUnikátní sanace spár na panelových domech systémem illbruck

Unikátní sanace spár na panelových domech systémem illbruckUnikátní sanace spár na panelových domech systémem illbruck

Tremco illbruck navrhl systémové řešení skládající se ze tří komponent:
1. PUR pěna. Úlohou této první vrstvy bylo vyplnění spáry do co největší hloubky.
2. Komprimační impregnovaná páska illbruck TP651. Funkcí této druhé vrstvy byla svrchní výplň spáry sloužící jako další tepelná a zároveň i flexibilní výplň.
3. Tekutá hydroizolační membrána illbruck SP925. Uzavírající vrstva ve formě tekuté roztíratelné membrány zamezující průniku vody a zajišťující finální estetický efekt rovné a precizní spáry.

Sanaci spáry je možné zhlédnout v realizačním videu zde.

podle podkladů společnosti Tremco illbruck