Informace výrobců

Unikátní univerzitní areál v Ostravě odvodněn MEA žlaby

V Ostravě na Černé louce se budují nové objekty Ostravské univerzity. Jedná se o jednu z největších investic svého druhu ve vysokém školství v ČR. Vzniká nové univerzitní zázemí sportu a behaviorálního zdraví a budova Klastru umění a designu. Ostrava by tak měla získat například komorní sál s nejlepšími akustickými parametry v Česku. Nový multifunkční, architektonicky zajímavý, areál bude sloužit nejen studentům univerzity, ale i veřejnosti. Kolaudace areálu je plánovaná na polovinu roku 2022.

V současné době probíhá realizace odvodnění nově vznikajícího komplexu, které je celé řešeno se systémy MEA Water Management. Projekční tým MEA navrhl ucelené odvodnění venkovních zpevněných ploch i vnitřních ploch parkovacích domů na základě individuálního posouzení.

Do vnějších ploch jsou pokládány černé antracitové monolitické žlaby DM 1500. Odolné polymerbetonové žlaby DM mají nátokové otvory integrovány do těla konstrukce a nejsou osazeny rošty. Jsou tedy ideálním řešením při požadavcích na nízkou hladinu hluku, což je důležitý parametr při osazení v blízkosti koncertního sálu.

Dále budou instalovány odvodňovací systémy MEA SG1500 s litinovými rošty a MEA SV1500 včetně štěrbinových krytů TSH. Polymerbetonové žlaby SV mají spádované dno, a díky tomu dokážou odvodnit i plochy s nulovým spádem. Nevytváří se tak kaluže a je možné odvodnit dlouhé linie komunikací bez přerušení. Projekční tým MEA provedl na základě individuálního posouzení hydraulický výpočet a navrhl ideální systém odtoku.

MEA černý DM žlab, univerzitní areál OstravaVizualizace nových budov Ostravské univerzity na Černé louce (zdroj: OU)

Úzké, štěrbinové kryty TSH se volí tam, kde jsou vyšší architektonické požadavky na téměř neviditelné odvodnění.

Parkovací domy vyžadují jiný způsob odvodnění. Zde byl navržen systém plochých žlabů SVF1000 s nízkou stavební výškou a pro patrová podlaží odpařovací žlaby MEA PG EVO 150. Tento systém splňuje požadavky na moderní a bezpečný způsob odvodnění, který respektuje nejen technické normy, ale myslí i na pohodlný a bezpečný pohyb osob, motorkářů, cyklistů i chodců.

Žlab PG z polymerického betonu má stavební výšku jen 50 mm se třemi základními stavebními šířkami – 100, 150 a 300 mm. Využívá se tam, kde je komplikované spádování plochy do bodových vpustí. Při instalaci žlabu MEA PG EVO, který je vyroben z kompozitního materiálu, je konstrukce žlabu ještě nižší a to pouhých 30 mm. Přitom zachová téměř shodnou kapacitu svodu vody i spolehlivý vodotěsný detail v kontaktu žlabu s podlahou.

Více o liniových odvodňovacích systémech MEA: www.mea-odvodneni.cz/mea-drain/kategorie/1

podle podkladů společnost MEA Water Management