Informace výrobců

Urychlení pokládky podlahového vytápění pomocí systému REHAU RAUTHERM SPEED K

V současném stavebnictví hraje důležitou roli čas. Proto jsou všechny technologie, které uspoří a zefektivní pracovní postup, vítány. Pro svůj komfort a zdravotní hledisko patří v současné době podlahové vytápění k nejvyhledávanějším způsobům, vytápění budov včetně rodinných domů. K urychlení a zjednodušení pokládky podlahového teplovodního vytápění cílí systém REHAU RAUTHERM SPEED K.

Podstata tohoto systému spočívá ve speciální oranžové topné trubce, která byla navržena s cílem ulehčit řemeslníkům práci. RAUTHERM SPEED K vyniká o 30 % větší pružností v ohybu, což významně urychluje montáž a šetří čas investorovi i prováděcí firmě. Už při výrobě je na potrubí navinut suchý zip, který dělá pokládku ještě jednodušší, ale současně spolehlivou. Trubka se pomocí suchého zipu snadno přichytí na speciální podložku a v případě potřeby se lehce upraví její směr nebo poloha. Instalaci zvládne v podstatě jeden člověk bez pomocí nářadí. 

Speciálně vyvinuté potrubí
Potrubí RAUTHERM SPEED K je vyrobeno ze zesítěného polyetylenu (PE-Xa), který má vynikající fyzikálně-mechanické vlastnosti. Je velmi robustní, pevné a odolné vůči tlakům, teplotám i vzniku trhlin. Vyniká také vysokou odolností vůči chemikáliím a perfektně hladké vnitřní stěny umožní bezproblémový průtok média. K propojení potrubí se používá speciální násuvná objímka bez O-kroužků, která zajistí nerozebíratelný a vysoce spolehlivý spoj, o čemž svědčí minimální počet reklamací. To je u technologie skryté v konstrukci podlahy velmi důležité. Suchý zip se umí i nejlépe vypořádat s nejvyššími nároky na protihlukovou kročejovou izolaci, protože nahrazuje upevňovací prvky, které by ji narušily. 

Maximální variabilita
Doplňkem, který dělá systém ještě variabilnějším, je perforovaná rohož RAUTHERM SPEED plus renova, která usnadňuje pokládku potrubí RAUTHERM SPEED K na bázi suchého zipu. Rohož je opatřena perforací a spodní lepicí plochou, která dobře ulpí na každém povrchu. Celková stavební výška při použití rohože je pouhých 21 mm. Proto je tato technologie přímo ideální pro rekonstrukce, nebo tam, kde potřebujete maximálně šetřit čas a také stavební výšku. 

Nejnižší náklady a vysoký komfort
Plošné podlahové vytápění případně i chlazení je mimořádně efektivní a ekonomický způsob, jak doma udržovat příjemnou tepelnou pohodu, a přitom se nebát vysokých doplatků za energie. Systém lze napojit na jakýkoliv zdroj tepla, což jej dělá velmi flexibilním. Plošné vytápění „pracuje“ v principu s nižšími teplotami topné vody (i o více než 30 °C) než jiné systémy, a proto jsou provozní náklady nižší. Pro představu, i při nízké náběhové teplotě může být rozdíl až 30 %, a to při zachování tepelné pohody. Je to způsobeno rovnoměrným rozložením tepla po celé místnosti. Díky tomu je plošné vytápění vhodné pro astmatiky i alergiky, protože nedochází k žádnému víření vzduchu, respektive prachu. Pro dosažení správného fungování plošného vytápění je důležitý způsob pokládky, neboť ta ovlivňuje prostup teplot na povrch podlahy, a to znamená i v místnosti. Pokládka se navrhuje pomocí počítačového programu, který určí optimální rozvržení topných smyček tak, aby voda proudila rovnoměrně po celé ploše. Pro docílení maximálního komfortu doporučuje REHAU použít v systému termostat NEA Smart, který způsobem ovládání uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

Další informace můžete čerpat také na www.rehau.cz.
podle podkladů firmy REHAU, s. r. o. 

Perforovaná rohož RAUTHERM SPEED plus renovaPokládka potrubí REHAU RAUTHERM SPEED K opatřeného suchým zipemPokládka potrubí REHAU RAUTHERM SPEED K opatřeného suchým zipemPokládka potrubí REHAU RAUTHERM SPEED K opatřeného suchým zipemRealizace anhydritového potěru na podlahové vytápění