Informace výrobců, Podlahy

Ve vinařství pěkně od podlahy

Při návrhu podlahy pro vinný sklep zní často zadání stroze: „Něco, co se dobře a snadno čistí, je to nenasákavé, odolné proti nárazům a co odolá i koulení těžkých sudů“. Podlaha by navíc měla být řešena i s ohledem na provozní podmínky jednotlivých částí, od výrobních až po degustační. Společnost Flowcrete jako specialista na pryskyřičné podlahy má řadu zkušeností s objekty tohoto charakteru po celém světě. Víme, jaká řešení se v tomto typu zařízení osvědčují.

Produkce vína v České republice roste a stále častěji se objevují nová vinařství, která s tradičním vinným sklípkem mají pramálo podobného. I když „genia loci“ sklípku z pálených cihel, stájovek nebo půdovek na podlaze a krkolomných schodů moderní vinařství nedosáhnou, mají své kouzlo. Současná architektura v symbióze s vinohrady, nové stavební materiály a sofistikovaná výrobní technologie jsou parametry, které stojí za obdiv a pozornost.

Při navrhování nového nebo rekonstrukci stávajícího vinného sklepa je důležité pamatovat na to, že použité materiály včetně podlah mají přímý dopad na kulturu prostředí, ve kterém se víno vyrábí. Proto je vhodné dbát na vytvoření optimálních podmínek v každé fázi výroby a v případě pochybností při výběru podlahy vyhledat odbornou radu.

Bezešvý, nenasákavý a vizuálně atraktivní povrch

Správně navržený vinný sklep nebo vinotéka by měly splňovat hygienické požadavky potravinářských provozoven. Podlaha je tu klíčovým prvkem – způsob jejího zatížení v jednotlivých fázích výroby představuje vážné riziko možného znehodnocení chemickými látkami, jako jsou cukry, kyseliny nebo alkohol. Kromě toho musí odolávat intenzivnímu mechanickému namáhání, jako je pohyb vysokozdvižných vozíků, pravidelné čištění horkou tlakovou vodou, opakované mokré zpracování, kolísající vlhkost a bodové zatížení těžkým zařízením.

Špatné řešení vede k prasklinám a poškození povrchu podlahy, které představují hygienické riziko, protože se na něm hromadí nečistoty, bakterie a spory plísní. Například nechráněná betonová podlaha se pod působením cukru rychle znehodnotí.

Podlahy z pryskyřice jsou pro vinařský průmysl ideální díky své vysoké chemické odolnosti. Dodávají se v tloušťkách od 4 do 9 mm, mají vynikající trvanlivost a navzdory náročným podmínkám používání si po dlouhou dobu zachovávají bezešvý, nenasákavý a vizuálně atraktivní barevný povrch.

Zdroj: Tremco CPGZdroj: Tremco CPGZdroj: Tremco CPG

Pryskyřičné podlahy v různých zónách

Antibakteriální podlahy pro výrobní a fermentační zóny
Vzhledem k náročným podmínkám v těchto prostorách, jako je vysoká vlhkost, teplota a časté čištění, musí být podlahy pro výrobu a kvašení vína tepelně a mechanicky odolné. Proto se ve vinařstvích stále častěji používají specializované podlahy z polyuretanovo-cementové pryskyřice s antimikrobiální přísadou Polygiene®, nesoucí název Flowfresh. Splňují hygienické požadavky potravinářské výroby, jsou nositeli certifikátu HACCP.

Protiskluzná úprava pro plnící linku a mycí prostory
Stáčírny jsou náročným prostředím pro podlahové krytiny, zejména kvůli nevyhnutelnému rozlití vína nebo rozbití láhve. Kontaminace může vést ke skvrnám, kalužím nebo poškození povrchu. Pro tento typ mokrých prostor je dobré použít antibakteriální polyuretanovo-cementové podlahy s přídavkem křemičitého písku (Flowfresh). Volitelná zrnitost písku dodá protiskluzový povrch pro požadované spády. Zvýší to bezpečnost zaměstnanců a zároveň usnadní udržování vysoké úrovně hygieny.

Skladovací prostory = podlahy s vysokou pevností, odolností a trvanlivostí
Při výběru systému pro skladování vína nebo obalového materiálu je třeba věnovat pozornost pevnosti v tlaku. Podlaha by měla být dostatečně odolná proti bodovému zatížení od kádí nebo stojanů na sudy i od pojezdu vysokozdvižných vozíků nebo možnému stěhování technologického zařízení. Hotový povrch se proto doporučuje ošetřit vysoce pevnostním lakem, který usnadňuje čištění povrchu, brání vzniku šmouh od pneumatik a tlumí zvuky.

Dekorativní podlahy pro degustační a společenské místnosti
Degustační místnosti mají být příjemné, podlaha by měla odpovídat charakteru interiéru. K dispozici je široká škála epoxidových nebo polyuretanových pryskyřičných systémů, které vytvářejí atraktivní vizuální efekt a zároveň jsou funkční, odolné a snadno se čistí i v případě protiskluzné úpravy. Barevný odstín nebo designové kombinace lze zvolit podle vzorníku RAL nebo na základě individuálně zvolených kombinací barevných písků, popřípadě vloček.

podle podkladů společnosti Tremco CPG