Informace výrobců

Velkoformátová dlažba jako jednotící prvek prostoru

Velkoformátová dlažba udává trendy posledních let. Velmi dobře se doplňuje zejména s moderní architekturou čistých linií ale i okázalými historickými objekty. Dokáže působit jako luxusní prvek podtrhující eleganci a styl. Sjednocuje prostor a opticky ho zvětší. Své uplatnění tak nachází jak ve stísněných prostorech, tak tam, kde je žádoucí velikost vyskládané plochy naopak podtrhnout. Ideální je i pro vizuální propojení různých zón. Perfektně může zahrát i při propojování interiéru a exteriéru u přízemních staveb plynule přecházejících do zahrady.

Výrobce betonových betonových dlažeb a komponentů na exteriérové i interiérové použití, česká společnost Presbeton, nabízí celou řadu velkoplošných dlažeb splňující přísná kritéria současného stavebnictví.

Betonová dlažba je vhodná zejména do exteriéru, kde je schopná odolávat odolávat zdejším klimatickým podmínkám. Výhodou je pak příznivá cena, která ani u velkorozměrové luxusní dlažby nešplhá do závratných výšin. Díky moderním výrobním technologiím dnes navíc beton rozhodně není nudným šedým materiálem. Různé struktury a probarvené varianty naopak dokáží velmi věrně napodobit například kámen nebo dřevo.

Monumentální dlažba, která vydrží všechno

Prémiová dlažba, která snese jakoukoliv zátěž, tak by se dala charakterizovat dlažba MONUME XL z nabídky společnosti Presbeton. K dostání je v opravdu impozantním rozměru 1 m x 1 m nebo 1 m x 0,5 m a třech barevných odstínech, šedé, bílé a černé. Tloušťka dlaždice 12cm zaručuje maximální odolnost i při dennodenní zátěži například pojezdem nákladních vozů. Dlažba MONUME XL má i výborné protiskluzové vlastnosti a je opatřena vnitřním ochranným systém Protect System IN, který zamezuje pronikání vody do struktury dlažby a usnadňuje čištění.

Dlažba MONUME XL, černo-bílo-šedá kombinaceDlažba MONUME XL

Přírodní kámen jako inspirace

Při hledání nových forem betonových dlažeb je největší inspirací příroda. Kamenná dlažba stála vždy na vrcholu pomyslného žebříčku nejrůznějších materiálů jak z hlediska vhledu, tak z hlediska odolnosti. Technologické možnosti výroby betonových produktů nyní umožňují nabízet betonovou dlažbu jako adekvátní alternativu k přírodnímu kameni.

Typickým příkladem je velkoformátová dlažbě ALMA, jejíž jemně zvrásněný povrch a nepravidelné hrany jsou k nerozeznání od přírodního kamene. Je nabízena v několika rozměrech, z nichž největší dosahuje 800 mm x 800 mm. Výběr z několika odstínů šedé doplněné o teplé tóny žluté, okrové a terakoty umožňuje architektům a koncovým zákazníků dokonale sladit dlažbu s celkovým vzhledem objektu. Dlažba ALMA je nabízena v nejušlechtilejší povrchové úpravě PCT pro snadnou údržbu a čistění. Úprava PCT zamezí pronikání vody a dalších nečistot do struktury betonu. Díky tomu nedochází k nežádoucímu rozrušení betonového povrchu a rovněž je usnadněno čištění. Kapající zmrzlina, omastek z grilování či rozlité víno tak stačí setřít obyčejným hadříkem, místo aby se nečistota vsákla a dlažbu trvale poškodila.

Další dlažbaTRAVERTIN již svým názvem jasně deklaruje, na kterou horninu odkazuje. Pórovitá struktura a typický pískovcový nádech propůjčují plochám s touto dlažbou o maximálním rozměru 800 mm x 800 mm velmi luxusní vzhled.

Dlažba ALMA bílá, povrch reliéfníDlažba ALMA, melír žlutáDlažba ALMA šedá, povrch reliéfní

Dlažba TRAVERTINDlažba DAREA, krémová

Dřevo nebo beton?

Další trefu do černého představuje betonová dlažba s imitací dřeva. Dřevo je jeden z nejoblíbenějších materiálů vůbec. Při venkovním použití však vyžaduje více pozornosti a péče, než jsou mnozí ochotní pravidelně podstupovat. Betonový obklad s reliéfem dřeva představuje kompromis mezi jedinečnou strukturou dřevěných prken a bezúdržbovým provozem betonového povrchu. Plošná dlažba DAREA o rozměru 800 mm x 400 mm zkrášlí jakoukoliv terasu či prostor kolem domu. Minimální nasákavost, snadné čištění a možnost povrchové impregnace PCT je u prémiové dlažby samozřejmostí.

www.presbeton.cz

podle podkladů společnosti Presbeton