Informace výrobců, Zděné konstrukce

Velkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxi

Stavebnictví se potýká s nedostatkem pracovních sil a současně tlakem investorů na termíny výstavby. Úspora času a personálních nákladů se tak stává cennou konkurenční výhodou. Přísné normy, důraz na ekologii a požadavky na kvalitu materiálu neumožňují cokoli slevit z dosavadního standardu. Vývoj se tedy ubírá jediným možným směrem – dílčí prefabrikací a montáží s pomocí manipulátorů. V letošním roce na trh uvedla společnost Xella, známá jako výrobce Ytongu, Silky a Multiporu Velkoformátové novinky. Mají stejné složení jako tyto značky, liší se rozměrem a způsobem výstavby. Široké uplatnění u řady projektů má Ytong Jumbo, určený pro zdění s mini jeřábem. Prosazuje se u nás u developerské výstavby rodinných domů, průmyslových objektů i bytové výstavby.

Ytong Jumbo je produktová řada velkoformátového zdiva, která se vyrábí ze stejného pórobetonu jako známé běžné tvárnice Ytong. Jejich technické značení je STATIK P4-550 a UNIVERZAL P3-450 (První číslo značí pevnost, druhé objemovou hmotnost materiálu). Tvárnice Ytong Jumbo jsou vyráběny v tloušťce 250 mm a plocha každné z nich je 0,45 m2. Provádění stavby je totožné jako s malými tvárnicemi, liší se pouze použitím mini jeřábu. Stejně jako u klasického Ytongu je i tady snadné řezání i drážkování. Homogenita materiálu zaručuje jednoduché provádění bez tepelných mostů.

Velkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxiVelkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxi

Efektivita výstavby s Ytong Jumbo
Základním přínosem je rychlost a zároveň přesnost. S použitím velkoformátu stavební firmy ušetří pracovní síly na stavbě a celkově se procesy o něco zjednoduší. Tento způsob výstavby přispěje i k celkové kvalitě provedení – čím méně stavebních kroků se provádí, tím více eliminujeme riziko chyb. Použití mechanizace v tomto případě neznamená získávání složitých technologických znalostí – zdvihací technika ve formě mini jeřábu je snadnou pomůckou. Práce s ním je intuitivní a snadná. Výrobce k pronájmu jeřábku nabízí bezplatné školení obsluhy, které zabere asi hodinu. Mini jeřáb má zdvih až do 5,5 metrů, proto je skvělým pomocníkem nejen pro stavbu bytových domů, ale také zrychlení práce u řadových domů.

Efektivní je také kombinování s dalšími systémovými prvky Ytong, Silka i Mulitipor. V praxi se často uplatňuje ve spojení s menšími formáty i těmito dalšími příbuznými značkami. Výhodou při výstavbě je plynulost dodávky od jednoho výrobce a stejné materiálové složení. Například pro více členité zdi (mnoho otvorů) získáme vhodný mix formátů, minimalizujeme řezání a tím využijeme toho nejlepšího z obou rozměrů. Zároveň máme jednotný typ materiálu.

Velkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxiVelkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxiVelkoformátové tvárnice Jumbo ve stavební praxi

Jumbo z hlediska projektování
Produkt je k dispozici v tloušťkách 250 mm (později bude tl. 300 a 375 mm). Je proto vhodný jak pro obvodové konstrukce, které se dále zateplují, tak pro vnitřní nosné zdi. Doplňuje se systémovými překlady, které umožní i velikost otvorů nad 2500 mm. Ytong Jumbo v tloušťce 250 mm se u délek otvoru do 2000 mm spojuje s běžným nosným překladem, u délek do 2500 mm se navrhují ploché překlady PSF či U-profily v tloušťce 250 mm, které lze použít také pro otvory nad 2500 mm. Pro založení první řady objektů lze navrhnout tvárnice Ytong Start, které zabraňují vzlínání vlhkosti, malý formát obvodových tvárnic Ytong či přímo Jumbo. Všechny potřebné detaily pro založení objektu, řešení otvorů či zakončení u věnce, včetně tepelně technických posudků, nabízí výrobce na webových stránkách. Konkrétní pomoc při posouzení použití prvku Ytong Jumbo u projektů poskytnou i jejich techničtí poradci.

podle podkladů společnosti Xella CZ