Informace výrobců

Venkovní nerezové zábradlí

Rychlé řešení v podobě kvalitního nerezového zábradlí, které je silně variabilní a vyhovuje různým požadavkům a účelům v rámci stavby, dnes není problém. V nabídce jsou varianty vynikající svou vysokou tvarovou variabilitou, kvalitou materiálu i možností mnoha výběrů designových typů jednotlivých komponent. Základem standardního venkovního zábradlí jsou nerezové sloupky. Drobnou výjimku tvoří varianta se skleněnou výplní, kdy jsou skleněné zábradelní desky kotveny do lišty nebo do obkladu.

Materiál zábradlí
Zábradlí je vyrobeno z vysoce kvalitní nerezové oceli s označením AISI 304 a 316, které odolávají náročným venkovním podmínkám. „Nerezová ocel s označením AISI 304 je austenitická chromniklová ocel odolná proti vodě, vodní páře, vlhkosti vzduchu, jedlým kyselinám i slabým organickým a anorganickým kyselinám. Není vhodné ji však využívat v agresivním prostředí, tj. v bazénech nebo v blízkosti průmyslových objektů,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti J.A.P., která se zabývá výrobou zábradlí, a pokračuje: „Naopak druhý typ používaný pro naše venkovní zábradlí – nerezová ocel s označením AISI 316 – je do tohoto prostředí vhodný. Jedná se už o austenitickou chromniklmolybdenovou ocel, která je také odolná vůči vodě, vodní páře, vlhkosti vzduchu, jedlým kyselinám i slabým organickým a anorganickým kyselinám, ale navíc díky zvýšenému obsahu molyb-denu je více odolná vůči korozi.“

J.A.P.Venkovní celoskleněné zábradlíPrutová výplň zábradlí

Typy sloupků
Sloupky jsou na výběr v plochém, kulatém nebo hranatém provedení. Na výběr je i forma jejich kotvení – ze shora nebo z boku schodu či balustrády. V případě kotvení ze shora disponuje sloupek rozměry od 950 do 1000 mm. Sloupek kotvený z boku schodu dosahuje výšky od 1150 do 1200 mm. Průměr kulatého sloupku je 42 mm, plochý tvoří nerezový hranol o šíři 40 mm a plochý sloupek tvoří dvě nerezové pásoviny o šířce 40 mm, přičemž tloušťka pásoviny je 8 mm.

Výplň zábradlí
Výplň zábradlí může být lanková, prutová nebo dnes nejžádanější skleněná. „Lanková výplň působí vzdušným a jednoduchým dojmem, prutová pak dodává zábradlí velkou variabilitu. Pruty o průměru 10 nebo 12 mm lze nastavit i do příčné či svislé polohy. Při volbě skleněné výplně je možné dosáhnout vysoce designového řešení zábradlí, kdy jsou všechny komponenty maximálně jednoduché a precizní v každém detailu, aby nerušily čistý design skla,“ upřesňuje Petr Paksi.

Snadná montáž
Nerezové zábradlí se hodí i k dodatečné montáži na betonová a montovaná schodiště, balkóny či balustrády. „Co se týče kompletní podoby nerezového zábradlí, tak ta je v rukou investora. Vybere si nejen typ sloupku, výplně či způsob uchycení sloupku na schod, ale také třeba typ madla, velikost a tvar kotvicí patky a spoustu dalších doprovodných elementů na zábradlí. Vlastní montáž zábradlí pak není pro stavební či montážní firmy nijak složitá,“ dodává závěrem Petr Paksi.

Více najdete na webových stránkách www.zabradli-jap.cz.

podle podkladů společnosti J.A.P.