Beton, Informace výrobců

Vertua – beton se sníženou uhlíkovou stopou

Společnost CEMEX začíná v České republice s prodejem unikátní řady betonů Vertua. Tento materiál disponuje obdobnými stavebními vlastnostmi jako běžný beton – jeho výroba ale vyprodukuje až o polovinu méně oxidu uhličitého. Beton je vhodný pro průmyslové stavby, velké rezidenční projekty i pro stavebníky z řad menších odběratelů.

Poptávka po ekologických a nízkoenergetických budovách stále roste. Protože nejpoužívanějším stavebním materiálem je beton, je důležitým krokem pro udržitelnost ve stavebnictví vývoj betonu s nižší uhlíkovou stopou. Právě to se podařilo společnosti CEMEX s novou řadou betonů Vertua šetrných vůči životnímu prostředí.

Přednosti ekologického betonu

Betony Vertua jsou vhodné pro řadu aplikací při výstavbě, od interiérů přes tvorbu základů až po vyztužené vnější konstrukce. Obzvláště se pak hodí pro použití v oblasti infrastruktury. Využití ale naleznou i v průmyslových i rezidenčních stavbách a použít je mohou velcí i menší odběratelé.

Výhodou řady betonů Vertua je vyšší odolnost proti vlivům okolního prostředí, zejména pak proti agresivním chloridům a síranům. Další předností je pak i schopnost omezovat množství a šířku trhlin v konstrukci. K tomu napomáhá betonu Vertua i snížený vývoj hydratačního tepla. Omezením maximálního vývinu hydratačního tepla betonu je totiž zaručeno snížení teplotního gradientu betonu v konstrukci. Nedochází proto k velkým teplotním rozdílům mezi jádrem a povrchem konstrukce, které vedou k riziku vzniku trhlin.

Vertua - beton se sníženou uhlíkovou stopouVertua - beton se sníženou uhlíkovou stopouVertua - beton se sníženou uhlíkovou stopou

Méně emisí díky inovacím

Hlavní předností betonu Vertua je ale snížená uhlíková stopa. U varianty Vertua basic dosáhl CEMEX snížení emisí CO2 o 30 % ve srovnání s klasickým betonem na bázi portlandského cementu CEM I. Beton Vertua plus má uhlíkovou stopu dokonce až o 50 % nižší.

CEMEX tohoto výsledku dosáhl díky inovativní receptuře, která využívá materiály optimalizované pro nízkou produkci oxidu uhličitého. Betony Vertua obsahují pojiva se sníženým obsahem slínku a důsledně využívají potenciálu latentně hydraulických vlastností cementu, tedy dodatečného růstu pevnosti minerálních komponent obsažených v cementu.

Vertua - beton se sníženou uhlíkovou stopouVertua - beton se sníženou uhlíkovou stopouVertua - beton se sníženou uhlíkovou stopou

Udržitelná budoucnost pro stavebnictví

Ochrana klimatu je pro CEMEX prioritou již řadu let a Vertua je výsledkem snahy o maximální pokrok v oblasti snižování vlivu výroby cementu na životní prostředí. CEMEX investuje do zvyšování efektivity využití energie a většího využití alternativních paliv, usiluje o rozšiřování použití obnovitelných zdrojů energie a vyvíjí metody pro větší nahrazování slínku v cementu jinými pojivy.

V roce 2020 CEMEX představil také strategii Klimatická akce, která má vést k snížení emisí CO2 ve všech našich evropských provozech minimálně o 55 % do roku 2030. Navíc se společnost zavázala, že do roku 2050 bude ve všech zemích, ve kterých působí, dodávat beton s nulovou uhlíkovou stopou.

Betony Vertua jsou důležitým krokem k naplnění tohoto cíle. Jde o plnohodnotnou náhradu za tradiční betony, které kromě dobrých konstrukčních vlastností nabízejí důležitý ekologický přesah. Budovy postavené s materiály Vertua se mohou pyšnit tím, že jsou skutečně šetrné vůči životnímu prostředí. Představením řady Vertua proto CEMEX otevírá českému stavebnictví novou, udržitelnější budoucnost.

podle podkladů společnosti CEMEX