Informace výrobců, Technologie, Zděné konstrukce

Vícepodlažní budovy z cihelného zdiva

Projektanti i stavební firmy často uvažují o tom, kolik podlaží je schopné unést cihelné zdivo. I mezi odbornou veřejností přežívá názor, že pro cihly jsou hraniční tři podlaží. Není problém takováto tvrzení nalézt i v odborném tisku a nevyvolávají u odborné veřejnosti žádnou reakci. V tomto článku chceme ukázat, že se jedná spíše o předsudek. Skutečnost je zcela odlišná.

Klíčovou vlastností stavebních materiálů je u vícepodlažních budov únosnost zdiva, budovy však musí splňovat stále přísnější tepelnětechnické požadavky. Současné moderní pálené materiály však dokážou splnit obě kritéria a při správném návrhu není výstavba budov s pěti či šesti podlažími nic neřešitelného. Cihelné zdivo Porotherm má charakteristickou hodnotu pevnosti zdiva v tlaku fk od 1,6 MPa až do 9,88 MPa podle druhu cihelných bloků a druhu malty. Z uvedených hodnot je zřejmé, že si vybere každý. Obecně platí, čím lepší tepelněizolační vlastnosti, tím nižší pevnost a obráceně. Jedinou výjimkou je nová řada tepelněizolačního zdiva řady Porotherm T Profi, u kterého je i při pevnosti P8 díky masivním žebrům dosaženo fk = 3,5 MPa, což odpovídá běžným cihelným blokům pevnosti P14. O využití tohoto typu zdiva pro vícepodlažní budovy se ještě zmiňuji níže.

Průkopníkem ve stavbě vícepodlažních budov, v nichž je cihlové zdivo použito jako nosná konstrukce, je v ČR např. firma Skanska. Skanska má bohaté zkušenosti s výstavbou a následným užíváním vícepodlažních budov a dospěla k tomu, že se ve svých nových projektech snaží o maximální využití cihelného zdiva. Důvody jsou jasné – odpadají komplikace při napojování zdiva k železobetonovým konstrukcím a minimalizují se tak akustické mosty. Zároveň je ve zděných objektech prokazatelně příjemnější vnitřní mikroklima. Nezanedbatelnou skutečností je i fakt, že byty ve zděných domech jsou dlouhodobě nejžádanější, a tím i lépe prodejné. A protože v současných cenových relacích jsou navíc cihelné zdicí prvky oproti betonovým i výrazně levnější, je pro investora zajímavé využití cihelného zdiva v projektu maximalizovat.

Proto se firma Skanska obrátila na největšího výrobce cihelných bloků, společnost Wienerberger, se žádostí o prověření možnosti využití cihelného zdiva Porotherm na nosné konstrukce u bytového domu s osmi nadzemními podlažími v Praze na sídlišti Střížkov.

Konstrukční řešení a posouzení konstrukce
Na základě zadání byla provedena analýza konstrukce. Převážná část stropní konstrukce je panelová, po obvodě přechází z důvodu proveditelnosti balkónů na monolitickou desku o šířce 2 m pro uchycení balkónů. Dohromady včetně balkónů je na obvodě zatěžovací šířka 3,5 m (obr. 1). Pro jednodušší představu: tato hodnota odpovídá zatížení od stropní desky s rozpětím 7 m. Balkóny jsou prefabrikované se zabudovanými ISO nosníky (obr. 2). Obvodové stěny jsou navíc kvůli otvorům pro okna a balkónové dveře dosti oslabené – otvory tvoří celkem 48 % obvodu.

Obr. 1: Schéma nosné konstrukce domuObr. 2: Prefabrikované balkóny

Pro výpočet jsme s kolegou Ing. Fiurym použili program FIN EC 2D. Použití 2D programu považuji za bezpečnější a lépe vystihující chování zdiva než varianty 3D. FIN EC 2D poskytuje na základě našich zkušeností „nepříznivější“ výsledky než programy dle zjednodušeného výpočtu dle EC 6 ČSN EN 1996-1-1 přílohy C Zjednodušená metoda výpočtu výstřednosti zatížení stěn, a je tedy více na straně bezpečnosti, což jsme pro daný případ považovali za vhodné.

Při použití metodiky výpočtu dle EC 6 je obvykle nejproblematičtějším prvkem obvodové zdivo. Původní návrh uvažoval pro zdivo cihly Porotherm 25 SK Profi + zateplení 15 cm na obvodové železobetonové konstrukci (schodiště) a 12 cm na zdivu. Tato varianta se však při posouzení ukázala jako nedostatečně únosná a v některých místech ji bylo nutné nahradit akustickými cihlami Porotherm 25 AKU P+D s třídou pevnosti v tlaku P20 na maltu M15. Z důvodu možné nechtěné záměny zdiva při realizaci bylo následně se souhlasem stavební firmy rozhodnuto použít tyto cihelné bloky po celém obvodě. Z obr. 3 jsou zřejmé průběhy ohybových momentů [kNm/m´] od sání větru (modře osy prvků), obálka ohybových momentů [kNm/m’] od stropních desek (červeně osy prvků) a obálka normálových sil [kN/m’] ve výseku pruhu podél balkónů. U vlivu větru se jako rozhodující ukázalo sání, neboť zvětšovalo tlak na krajní hranu stropní desky, která se ukázala pro posouzení zdiva jako rozhodující.

Obr. 3: Průběhy ohybových momentů od sání větrem (modře – kNm/m´), od svislého zatížení (červeně – kNm/m’) a průběh normálových sil (zeleně – kN/m’)Obr. 3: Průběhy ohybových momentů od sání větrem (modře – kNm/m´), od svislého zatížení (červeně – kNm/m’) a průběh normálových sil (zeleně – kN/m’)Obr. 3: Průběhy ohybových momentů od sání větrem (modře – kNm/m´), od svislého zatížení (červeně – kNm/m’) a průběh normálových sil (zeleně – kN/m’)Obr. 3: Průběhy ohybových momentů od sání větrem (modře – kNm/m´), od svislého zatížení (červeně – kNm/m’) a průběh normálových sil (zeleně – kN/m’)

Obr. 4: Program na posouzení zdiva na stránkách www.wienerberger.czPro posouzení zdiva byl použit volně přístupný program Statika zdiva POROTHERM (obr. 4), který je k dispozici na webu www.wienerberger.cz.

V horních podlažích je poměrně malá normálová síla a ta v kombinaci s ohybovým momentem vykazuje excentricitu až mimo průřez. Zdivo proto při zohlednění kombinace Md a Nd vykazuje nulovou únosnost. Proto jsme horní podlaží posuzovali podle zjednodušeného výpočtu dle EC 6 ČSN EN 1996-1-1 Příloha C: Zjednodušená metoda výpočtu výstřednosti zatížení stěn, odst. 5, který umožňuje zanedbat excentricitu, pokud svislé zatížení přenese jedna desetina tloušťky zdiva. U ostatních podlaží kombinace ohybových momentů a normálových sil vyvozovala přijatelné hodnoty excentricity a při vhodné kombinaci pevnosti cihelných bloků a malty se podařilo dosáhnout potřebné únosnosti.

 

 

Statika versus tepelnětechnické požadavky
Problém se ale objevil při zjištění požadavků tepelných techniků. Přes celoplošné zateplení požadovali v čele stropní desky zvětšit tepelnou izolaci ještě o 3 cm (obr. 5), což v součtu (12 + 3 cm) odpovídá zateplení obvodových železobetonových prvků. Mne osobně nikdo nepřesvědčí, že se toto zvětšení izolace v úrovni stropní desky u celoplošně zatepleného objektu měřitelně projeví i v interiéru a ne jenom v grafech tepelnětechnického posouzení. Mám dokonce pocit, že v současnosti projektanti začínají projektovat rozvržením tepelné izolace a teprve potom zvolí i nějakou „nepodstatnou“ konstrukci, která tu izolaci podrží. Ne náhodou máme nejvyšší spotřebu polystyrenu na obyvatele na světě. Vznikají pak absurdní situace, kdy projektant zašle dokumentaci s dotazem na možnost vykonzolování soklového zdiva a o vykonzolování nadezdívky nad stropní deskou se nezajímá (obr. 6). Přitom z hlediska statiky je to stejná situace jako u soklu (prakticky stejné zatížení) a často díky vložené tepelné izolaci s ještě větším vyložením. V případě z obr. 6 je přitom statické schéma ve srovnání se soklem o to horší, že nadezdívka má snahu se překlopit od vodorovné síly krovu a o tepelnou izolaci se určitě „neopře“.

Obr. 5a: Vyložení obvodového zdiva přes stropní deskuObr. 5b: Vyložení obvodového zdiva přes stropní deskuObr. 6: Nestabilní zateplení v úrovni stropní desky

Vykonzolování zdiva
Jak jsem již uváděl v některých dříve publikovaných článcích, při posuzování vykonzolovaného zdiva se jedná především o smykové napětí na hraně stropní desky, případně u soklu na hraně u vyložení. Metodiku posouzení EC 6 neřeší, a proto se stává neznámou pro všechny „křehké“ materiály. Já jsem při určování únosnosti vycházel z výsledků desítek zkoušek kolegů z Rakouska a především z Německa. Na základě výsledků laboratorních zkoušek se jako hraniční ukázal maximální přesah cihel 20 mm. Po jednání byla tato hodnota přijata jako kompromisní.

Zde bych udělal krátkou odbočku. Běžně se v praxi uplatňuje doporučení vykonzolovávat zdivo maximálně o 1/6 tloušťky horního cihelného bloku. Tato poučka však byla převzata před mnoha lety od kolegů z Rakouska na základě jejich dlouhodobých zkušeností. Je třeba si ale uvědomit, že v době vzniku tohoto pravidla se objekty zateplovaly jen minimálně a pro dosažení dostatečného tepelného odporu se používaly cihelné bloky s šířkou kolem 40 cm. Díky velké kontaktní ploše bylo tlakové a tím i smykové napětí ve spáře podstatně menší než u zateplovaných objektů s menší tloušťkou zdiva. V současnosti však vlivem zateplování ztrácejí někdy projektanti a investoři soudnost a zdivo berou jen jako nutné zlo. Dochází pak k minimalizaci tloušťky zdiva a vznikají tak extrémy, jako je např. domek, kde je veškeré nosné zdivo tl. 17,5 cm (obr. 7). A když se k tomu ještě přidá vynechání těžké stropní desky se značně uvolněnou dispozicí (oblíbená varianta zejména u bungalovů), je v takovém domě při intenzivním větru nebezpečné pobývat (obr. 8). Také proto omezuje v současnosti připravovaná aktualizovaná příručka firmy Wienerberger Podklady pro navrhování č. 14 doporučení pro vykonzolování zdiva do 1/6 tloušťky kromě jiného i na budovy do tří podlaží (dva stropy).

Obr. 7: Nosné zdivo tl. 17,5 cmObr. 8: „Sfouknutá“ fasáda, Rakousko

Ale zpět k našemu projektu. Co se týče vnitřního nosného zdiva, nebyly s únosností navrženého řešení pomocí cihel Porotherm problémy. U horních pater se dokonce jako limitní pro tloušťku stěn ukázala nikoliv únosnost, ale požadavek na dostatečné uložení stropních panelů. Na obr. 9 a 10 je vidět průběh realizace a na obr. 11 a 12 stav po dokončení.

Obr. 9: Realizace osmipodlažního bytového domuObr. 10: Realizace osmipodlažního bytového domu

Obr. 11: Dokončený bytový důmObr. 12: Dokončený bytový dům

Vícepodlažní budovy v zahraničí
V současnosti v zemích na západ od našich hranic probíhá renesance výstavby nezateplovaných objektů. Tento návrat k osvědčenému způsobu stavění je umožněn především novou generací cihelných bloků, u kterých již postrádá smysl jakékoliv dodatečné zateplení. V popředí je v současnosti především řada cihel Porotherm T Profi plněných vatou. Toto zdivo díky masivním žebrům vykazuje vysokou únosnost současně s vynikajícími tepelnětechnickými vlastnostmi.

Obr. 13: Graf pro určení max. počtu podlaží dle DIN EN 1996‐3

Na obr. 13 je pomůcka pro rychlé určení maximálního počtu podlaží podle tloušťky zdiva s použitím 3. dílu EC 6 (zde DIN EN 1996-3/NA). V grafu jsou uvedeny hodnoty pro tloušťku zdiva t = 42,5 cm (modrá úsečka) a t = 36,5 cm (červená úsečka). Svislá osa vlevo značí únosnost zdiva v kN/m’, vodorovná osa dole charakteristickou hodnotu pevnosti zdiva v tlaku v MPa. Svislá hnědá čárkovaná čára značí, že pro cihlu Poroton-S10 s fk = 3,6 MPa je možné realizovat šestipodlažní objekt s tloušťkou zdiva 42,5 cm a pětipodlažní s tloušťkou 36,5 cm.

Zde je třeba upozornit, že v současnosti v Německu vyrábí firma Wienerberger již cihelné bloky plněné vatou s charakteristickou hodnotou pevnosti zdiva v tlaku 5,2 MPa. Výrobce uvádí, že z nich lze realizovat až devítipodlažní budovy! Na obr. 14 a 15 jsou realizované celocihelné budovy z cihelných bloků řady Porotherm T Profi.

 

Obr. 14: Celocihelný bytový dům bez dodatečného zateplení, Řezno, SRN Obr. 15: Domov pro seniory, Coburg, SRN

Závěr
Z výše popsaného je zřejmé, že nic nebrání výstavbě výškových cihelných budov ku prospěchu jak stavitele, tak i uživatele. Na ukázkách realizací ze SRN jsem chtěl ukázat, že i v této zemi, kde je uplatňování norem výrazně opatrnější než ve zbytku Evropy, nejsou výškové cihelné budovy bez zateplení v žádném případě tabu.

IVO PETRÁŠEK
foto archiv firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. 

Ing. Ivo Petrášek (*1960)
absolvoval Fakultu stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Je autorizovaným inženýrem pro pozemní stavby, statiku a dynamiku staveb. Je zaměstnán jako statik u firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.