Informace výrobců, Střechy

Vinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINK

Investor je fanouškem zdravých a ekologických materiálů. Objekt je postaven jako dřevostavba. Přírodní materiály byly podmínkou – kamenný obklad je z masivního kamene z lomu a na stavbě ho přizpůsobovali, sekali. Fasáda je z kamene a dřevěného šindele. Na obklad dřevěné fasády je použitý šindel z kanadského cedru. Na sokly, atiky, oplechování je použit přírodní titanzinek, interiér je také obložený dřevem. Původně měl být šindel i na střeše, ale klempíř přesvědčil investora pro titanzinek. Stejně tak i v případě plánovaných kamenných atik došlo nakonec na atiky oplechované. Z hospodárných důvodů je na střeše použitý materiál CLASSIC walzblank, všude jinde na pohledových plochách prePATINA blaugrau.

O budově
Opuštěné rodinné hnízdo. Majitelé zdědili dům po rodičích a na toto místo měli krásné vzpomínky z dětství. Proto nechtěli dům prodat, ale zrekonstruovat tak, aby se zde v budoucnu mohla setkávat celá širší rodina. Z původního domu zůstal jen suterén, vše ostatní bylo vybudováno nově. Dům se nachází ve staré zástavbě tradičního viničního areálu Zobor v Nitře. Za domem je dodnes udržovaná vinice.

Atiky, zaatikový žlab, lemování oken, parapet, okenní ostění, okenní nadpraží, lemování vchodových dveří, vše zabudováno v dřevěné i v kamenné fasádě. Na římse přechází fasádní šindel do kamenného soklu. Oplechovaný je přechod z kamenného soklu na dřevěnou fasádu a také všech 6 větráků. Investor si na svém domě nedokázal představit plastové mřížky, které se k tomuto účelu zpravidla používají. Všechny jsou vyrobeny z děrovaného plechu RHEINZINK. Také horní část dřevěné pergoly je oplechovaná titanzinkem, který zde tvoří jakési mini atiky.

Zpracování materiálu a zvláštnosti technologie
Dodržet kontinuitu stavebních prací nebylo snadné. Dodávky a zpracování různých materiálů, jako například dodávka dřeva pro fasádu ze Švédska atd., musely být pečlivě naplánovány s ohledem na plynulý průběh prací. Klempíř například musel naplánovat svou práci až po dodání dřevěné fasády, aby mohl začít s lemováním.

Proč RHEINZINK?
Investor si představoval harmonickou kombinaci přírodních materiálů. Proto byl vybrán kámen, dřevo a titanzinek. Kromě toho chtěl používat ekologické a dlouhodobě trvanlivé materiály, které v budoucnu nevyžadují další náklady na údržbu. Všechna tato přání splnil RHEINZINK.

Vinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINKVinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINKVinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINK

Vinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINKVinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINKVinohradnický dům v Nitře s materiály RHEINZINK

Pro zajímavost
Autorem klempířských prací na tomto objektu je Štefan Mitaš. Štefan Mitaš byl mnoho let členem týmu RHEINZINK SK a dodnes je školicím klempířem. Jsme hrdí na to, že prvotřídní práce pana Mitaše se umístila v kalendáři Architecture With Rheinzink 2019 mezi nejlepšími objekty z celého světa. Pan Mitaš tím symbolicky dosáhl na samotný vrchol klempířské práce s titanzinkem RHEINZINK.

Informace o projektu:
Název:
Vinohradnícky dom
Místo: Nitra, Slovensko
Architekt: Ateliér Van Jarina, Bratislava
Provedení klempířských prací s titanzinkem RHEINZINK: Štefan Mitaš – MKL klampiarstvo, Horná Kráľová
Technické údaje:
– střecha: 100 m², 0,8 t, dvojitá stojatá drážka; materiál: RHEINZINK-CLASSIC walzblank,
– architektonické detaily: 70 m², 0,6 t; materiál: RHEINZINK-prePATINA blaugrau

podle podkladů společnosti RHEINZINK ČR