Informace výrobců

Vnitřní bazény nejstaršího léčebného domu v lázních Bojnice byly obloženy obklady RAKO

Nejstarší léčebný dům známých slovenských lázní Bojnice se v posledních letech proměnil ve špičkový moderní lázeňský objekt. V Léčebném domě Mier se nejnověji podařilo zrekonstruovat trojici vnitřních bazénů. Využito bylo na 2300 m² obkladů značky ­RAKO OBJECT. Tradiční česká značka navázala na předchozí realizace v lázních Bojnice. Venkovní bazén blízkého léčebného domu Baník a jeho vnitřní rehabilitační bazény jsou také obložené obklady RAKO.

Bojnice, jejichž založení se datuje již do první poloviny 16. století, patří mezi nejoblíbenější lázně na Slovensku. Důvodem je krásná příroda, kvalitní služby, ale samozřejmě také účinná termální voda, která vyvěrá z hloubky 1200–1500 m devíti prameny s vydatností 40 l/s. Především za léčbou pohybového aparátu sem jezdí nejen hosté z celého Slovenska, ale také z Rakouska, Německa a ČR. Léčebný dům Mier leží v samém srdci bojnického lázeňského parku obklopen zelení.

Výraznou barevnost doplňují neutrální tóny
Vnitřní bazény v objektu domu Mier prošly v posledních dvou letech kompletní rekonstrukcí, během které se zde uplatnily již prověřené obklady RAKO. Ty byly v minulosti využity při rekonstrukci rehabilitačních prostor v blízkém léčebném domě Baník, konkrétně venkovního bazénu Strand a dvou bazénů vnitřních. Při návrzích řešení trojice vnitřních bazénů spolupracoval investor úzce s dodavateli, včetně zástupců značky RAKO.

Mezi mnoha variantami řešení byla nakonec pro bazény zvolena kombinace výraznějšího obkladu s neutrálním odstínem, značky Rako Object. „Základ všech prostor tvoří matné bílé dlaždice ze série Color Two ve formátech 20×20, 10×10 cm a mozaiky 2,5×2,5, resp. 5×5 cm, které se kombinovaly v jednotlivých bazénech s kontrastní barvou – především žlutou, šedou, zelenou a modrou,“ upřesňuje technický poradce RAKO Ing. Ľudovít Bulla.

LasselsbergerLasselsberger

LasselsbergerLasselsberger

Základní dlaždice i funkční tvarovky
Ze série Color Two, která je s ohledem na množství odstínů a variant povrchových úprav oblíbená především architekty, dostala příležitost vyniknout žlutá (RAL 0858070) a šedá (RAL 0607005), modrá (RAL 2408015) a zelená (RAL 1907025). Síťkou podložené mozaiky se pro některé části stěn rozebíraly a spojovaly do jiných vzorů – barevných kostek. Z bazénových tvarovek série Pool se uplatnily přelivové hrany, průběžné vnější hrany a rohy v bazénech.

Nejbližší okolí všech bazénů, ochozy, pokryly protiskluzné tvarované dlaždice RAKO ze série Color Two, tzv. tatranky, které svým reliéfem skutečně připomínají povrch známé sušenky. Ty jsou vhodné nejen pro okolí bazénů, ale i pro veřejné sprchy, dna brouzdališť či schody. Disponují protiskluzností úrovně B, což dle norem pro podlahy ve veřejných plaveckých bazénech, kde se chodí bosou nohou (ČSN EN 13451-1), představuje úhel skluzu vyšší než 18 °, tedy vysokou úroveň protiskluznosti. Při rekonstrukci vnitřních bazénů LD Mier bylo celkem využito přibližně 2300 m² obkladů RAKO.

Fakt, že se keramické obklady RAKO v lázních Bojnice osvědčily, otevírá možnosti jejich dalšího využití při pokračující rekonstrukci lázní. „Plánována je rekonstrukce venkovního bazénu léčebného domu Mier a výstavba zcela nového objektu léčebného domu. Věříme, že i zde investor zvolí již prověřené materiály RAKO,“ uzavírá Ľudovít Bulla.

podle podkladů společnosti Lasselsberger