Informace výrobců, Zděné konstrukce

Výhody cihel s tepelnou izolací

Historie cihel s integrovanou izolací není na českém a slovenském trhu dlouhá. Píše se od roku 2011, kdy firma HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s., ve svém nejmodernějším závodě v Hevlíně začala produkovat novou řadu cihel HELUZ Family 2in1. Pojďme se podívat na to, jaké výhody cihly plněné izolantem přinášejí.

Jsou to především:
1. Lepší tepelněizolační vlastnosti v porovnání s neplněnými cihlami;
2. Delší životnost fasády než při kontaktním zateplení fasády;
3. Zdravější bydlení.

Tepelněizolační vlastnosti cihel plněných kuličkovým polystyrenem
V roce 2009 se začala produkce cihel HELUZ Family, které dosahovaly nejlepších tepelněizolačních vlastností na trhu. Tato řada prakticky dosáhla na hranici možností, jak zlepšit parametry neplněné cihly. Jedno řešení na zdokonalení se však našlo. Vývojáři přišli s myšlenkou, že cihly je třeba naplnit izolantem. Navenek jednoduchý krok měl však háček. Povícero výrobců se snažilo cihly izolantem naplnit, ale dařilo se to jen za cenu narušení funkčního žebrování, které cihlám zabezpečuje jejich vynikající vlastnosti. HELUZ nicméně problém vyřešil tak, že jako izolant použil kuličkový polystyren. Díky této patentované technologii zůstalo žebrování cihly HELUZ Family zachováno. Nová řada cihel dostala pojmenování HELUZ Family 2in1 a její tepelněizolační vlastnosti jsou v porovnání s přecházející řadou vylepšené až o 40 % a zůstaly doposud nepřekonané.

Delší životnost
Část stavebníků se při stavbě rozhoduje i pro povrchové zateplení konstrukce. Zkušenosti ze zahraničí (kde se vnější zateplení používá už několik desetiletí) však ukazují, že takový způsob zateplení má omezenou životnost (v případě kvalitně provedené práce je to cca 25 let). Po uplynutí jistého času je proto nutné fasádu strhnout a instalovat novou. Tomu se při využití jednovrstvé konstrukce z cihel plněných izolantem samozřejmě předejde. Kromě toho je zateplená fasáda náchylnější na mechanické poškození, například při nechtěném úderu zahradním nářadím, při opírání jízdních kol nebo při napadení škůdci či ptactvem.

Cihla s integrovanou izolací HELUZ Family 2in1Cihly HELUZ Family 2in1 jsou plněné kuličkovým polystyrenemCihly s tepelnou izolací mají nesporné výhody

Zdravější bydlení
Venkovní zateplení může mít svoje opodstatnění v případě starších budov nebo starších rodinných domů. Tehdy skutečně dokáže svým majitelům ušetřit náklady za energie, především za vytápění. V případě novostaveb je však použití vnější izolace problematické. Kromě kratší životnosti se připojuje ještě jeden problém. Tím je vlhkost. U novostaveb trvá jistý čas, než hrubá stavba vyschne. V praxi se však zateplení aplikuje hned po jejím dokončení. Především při realizaci zateplení v horší kvalitě se stává, že vlhkost z domu nedokáže uniknout ven a kondenzuje ve zdivu. Výsledkem je vznik zdraví nebezpečných plísní a spór ve vnitřku domu, které jdou jen velice těžko odstranit. Naopak cihly HELUZ Family 2in1 jsou plněné kuličkovým polystyrenem, který je paropropustný. Proto nehrozí, že vodní páry budou kondenzovat v domě, protože dokážou uniknout na povrch stavby. I proto je bydlení v domech, kde jsou použity cihly s integrovanou izolací, zdravější a domy mají velmi příjemné vnitřní klima.

I přesto, že cihly s integrovanou izolací se prodávají na našem trhu od roku 2011, jsou často považovány za novinku. Díky svým vlastnostem se však stávají stále oblíbenějšími. Další informace najdete na www.heluz.cz.

podle podkladů firmy Heluz cihlářský průmysl, v. o. s.