Informace výrobců, Výplně otvorů

Výhody nízkoenergetických střešních oken FAKRO s trojskly

Po letech vývoje výrobních technologií se střešní okna stala něčím více než jen způsobem prosvětlení podkroví. Různé modely oken lze přizpůsobit různým typům střech tak, aby zajistila maximální komfort pro každého uživatele. Každé střešní okno by mělo vynikat svými parametry bez ohledu na jeho druh. Moderní střešní okna dokonale prosvětlují podkroví, ale zároveň také doplňují energetický koncept stavby. V dnešní době se nízkoenergetické stavby stávají stále oblíbenějšími a přemýšlení o energetické bilanci je projevem rozvážnosti a odpovědnosti.

Střešní okna FAKRO vděčí za své parametry mnoha vyspělým řešením. Jedním z nich je použití trojskel. Okna s trojskly se pomalu stávají standardem, protože vynikají lepší energetickou úsporností. Tak dobré parametry jsou výsledkem použití nízkoemisních povlaků na sklech, odrážejících UV záření. Efektem je snížení tepelných ztrát v zimním období a omezení nahřívání místností v létě.

V zimě nízkoemisní povlaky odráží teplo zpět do místnosti a zároveň zadržují pasivně získané sluneční teplo, díky čemuž dochází ke snížení nákladů na vytápění. V létě částečně odráží teplo proudící zevnitř, avšak tento proces by měl být dodatečně podpořen vnějšími markýzami, které velmi efektivně brání prostupu slunečního záření zasklením, čímž chrání interiér proti přehřívání. Komory trojskel v oknech FAKRO jsou vyplněny inertním plynem, který zvyšuje tepelnou izolaci zasklení. Mezi tabulemi skla je umístěn thermo distanční rámeček TGI, který zlepšuje termoizolační parametry a odolnost okna.

Nabídka oken s trojskly umožňuje jejich použití v mnoha typech nízkoenergetických staveb, patří mezi ně např. tyto modely:

Výklopně­kyvné okno FPP­V U5 preSelect MAX má součinitel prostupu tepla Uw = 1,0 W/m2K. Dvě od sebe oddělené funkce otevírání umožňují používat okno jedním ze dvou způsobů – výklopně nebo kyvně. Okno se vyklápí v úhlu až 45 °. Takový rozsah otevření umožňuje větší využití dodatečně vytvořeného prostoru v podkroví. Přepínač funkce otevření je umístěn ve spodní části rámu. Okna lze vyrobit ve velkých rozměrech, dokonce až 134×160 cm.

Balkonové okno FGH­V P5 Galeria s inovativní konstrukcí a součinitelem prostupu tepla Uw = 1,1 W/m2K. Jedná se o velké, dvoukřídlé okno, ve kterém jeho otevřená křídla vytváří balkon. Křídlo je při otáčení v úhlu 0–45 ° přidržováno inovativním podpůrným mechanismem, který umožňuje ponechat křídlo otevřené v libovolné poloze v rozsahu těchto úhlů. Boční ochranné zábradlí je integrováno do spodního křídla a vysouvá se při jeho otevírání. Během zavírání se opět zasune do okna a nevyčnívá tak nad úrovní střešní krytiny.

Výklopně-kyvné střešní okno z PVC profilů preSelect MAXBalkonové okno FGH­V GaleriaOkna pro fasádní sestavy v sestavě

Okna pro fasádní sestavy jsou určena k montáži do svislých stěn (nadezdívek) v podkroví jako doplňující prvek prodlužující střešní okna. okna vynikají součinitelem prostupu tepla Uw =0,88 W/m2k. Použité trojsklo s označením P5 kromě velmi dobrých termoizolačních parametrů zaručuje také provozní bezpečnost díky vnitřnímu laminovanému sklu.

Výběr střešního okna doplňuje také volba těsnicího lemování, které je nezbytné pro získání velmi dobrých izolačních vlastností. Thermo lemování spojuje okno se střešním pláštěm a účinně zatepluje střešní okno nad úrovní laťováním. Precizní zateplení okna zajišťuje použití nové speciální zateplovací sady XDP Thermo společně s těsnicím lemováním ve verzi Thermo, které představují systémové řešení pro profesionální zateplení rámu střešního okna po celé jeho výšce.

Řez oknem s trojsklem a těsnicím lemováním Thermo

podle podkladů společnosti FAKRO