Informace výrobců, Výplně otvorů

Výměna a renovace střešních oken pod drobnohledem

Výměna střešních oken je záležitost vesměs nákladná, technicky související s celou střešní konstrukcí a zejména uživatelsky neoblíbená, protože je spojena s prováděním stavebních prací „za provozu“. Renovace střešních oken zahrnuje celkovou revizi okenního otvoru včetně ostění, nejde jen o pouhou výměnu okna. Používá se zejména v Německu, u nás si pod tímto pojmem mnozí spíše představí obnovu nátěru na okně, příp. výměnu samotného skla, prostě opravu vzhledu stávajícího výrobku. Výrobci nabízejí celkovou výměnu střešních oken prakticky bez nepořádku a hlavně rychle.

Je třeba si uvědomit, že střešní okno je otvorovou výplní, která je předsazena před střešní konstrukci, na rozdíl od fasádních oken není chráněna venkovním ostěním a nemění to ani tzv. zapuštěná montáž. Konstrukce střešních oken jsou v principu stále stejné, přesto však doznaly změn, které jsou zásadní.

Prvotní řešení měla prioritu chránit před zatečením vody, proto byla střešní okna umístěna výše než ta dnešní. Ta jsou po létech postupného vývoje a s použitím moderních materiálů výrazně více zapuštěna a tak lépe chráněna, přesto i nadále zůstávají předsazenou konstrukcí. Díky honbě za úsporami tepla doznalo změn i těsnění mezi křídlem a rámem, používá se většinou dvou řad těsnění, okna jsou tak bezprůvanová a nelze počítat s přirozenou výměnou vzduchu v místnosti. Je třeba větrat.

Běžný tvar ostěníBěžný tvar ostění

Postupně se nám změnily i vytápěcí soustavy, dříve z radiátorů sálalo významné teplo, po použití úspornějších nízkoteplotních soustav s termostatickými ventily opět došlo ke snížení přílivu pomocného tepla. Dnes je toto teplo pro člověka studené, jeho teploty těla necelých 37 ° nedosahuje, přesto pomáhá zvýšit teplotu v těchto místech nad tzv. rosný bod.

Správný tvar ostěníSprávný tvar ostění

Pro zajištění skvělých technických vlastností střešních oken byla vylepšena zasklení, ruku v ruce s tím doznaly změn i rámy střešních oken, které byly doplněny o zateplovací bloky chránící rámy před promrzáním. V tomto směru lze konstatovat, že za posledních několik desítek let došlo k výraznému skoku směrem ke zlepšení technických vlastností, což je přesně ten rozdíl, který dělí nová střešní okna od těch starších, kterých se velká část výměn týká.

Máme střešní okna, která jsou na střechách 35 let, a majitelé jsou s nimi i teď spokojeni, ale to jde spíše o krásné výjimky, které potvrzují, že je to možné, jen to chce se věnovat jejich průběžné údržbě. Běžně se setkáváme s tím, že se u našich oken po cca 20 letech pouze vymění těsnění a okno funguje dál. To platí zejména u plastových střešních oken, která nepotřebují údržbu rámu nátěrem a jejichž vzhled se nemění. U ostatních výrobců v této době již většinou musí nastoupit výměna střešních oken nebo, jak bylo v úvodu zmíněno, správně celková renovace.

Původní ostěníBez zásahu do ostěníOprava tvaru ostění

Výrobky máme v potřebné kvalitě, popravdě se v nich hůře vybírá, protože se tváří všechny stejně. Pro běžného člověka rozeznání jednotlivých odlišností střešních oken různých výrobců není úplně jednoduché, ale může mu být útěchou, že mnohdy rozdíly nepoznají ani lidé pohybující se ve stavební realitě, a tak bohužel většinou rozhodne vliv reklamy.

Sebelepší výrobek ale nebude dobře fungovat, když jej špatně použijete nebo zabudujete. Nové střešní okno špičkových parametrů zasklené trojsklem vás nezachrání, pokud v ponechaném původním ostění promrzne kolem rámu. Co se týče zabudování do střešní konstrukce, je třeba se věnovat napojení jednotlivých vrstev, zejména napojení parozábrany, tepelné izolace a pojistné hydroizolace a neméně důležitý je i tvar ostění střešního okna. Ve více než 90 % mají stávající střešní okna provedena nesprávně tvar ostění ve spodní a horní části (parapet a nadpraží), boky jsou ve většině případů vedeny kolmo na rám střešního okna. Pokud vedeme ostění přímo od rámu dole pod oknem svisle dolů a nahoře vodorovně, pak nám v těchto místech chybí prostor na jakoukoliv tepelnou izolaci a většinou tato funkce zůstává na sádrokartonové desce o tl. 12,5 mm… Tento způsob tvarování ostění se upřednostňoval v 90. letech. Osvědčilo se udělat úpravu tvaru ostění parapetu a nadpraží, jež spočívá v provedení cca 80–120 mm nejdříve kolmo na rám okna a pak teprve dole svisle a nahoře vodorovně. Správná výměna střešních oken by měla být provázena úpravou do tohoto správného tvaru. Tím dosáhneme možnosti významně zlepšit tepelnou izolaci v těsné blízkosti rámu. Pro řemeslníka je to samozřejmě pracnější, musí si tvar vynést, v případě sádrokartonových konstrukcí také připravit nosnou konstrukci, a tak ne vždy je nakloněn to takto provádět. Samozřejmě je možno využít systémového omyvatelného vnitřního ostění, které má správný tvar předpřipravený v podobě drážek pro jednoduché natvarování, konstrukčně je přichyceno na rám střešního okna a na stávající podhled je přelištováno pomocí připravených lišt. Jeho nespornou výhodou je rychlost provedení a samozřejmě minimalizace prašných procesů. S jeho použitím lze provést výměnu cca tří oken během jednoho dne. A to při současném doplnění chybějící tepelné izolace, správném napojení parozábrany a provedení správného tvaru ostění. Ostatně správné provedení napojení jednotlivých vrstev i správný tvar ostění vyžaduje novelizovaná ČSN 746077 a je samozřejmě nutno splnit požadavky dalších norem, např. ČSN 730540-2 v platném znění.

Pokud se rozhodnete zachovat původní ostění, pak je jedinou možností doufat, že stávající okno půjde jednoduše vyjmout ze své pozice, že sádrokartonová deska nebude přišroubována vrutem přímo do rámu, že samotné okno nebude kotveno jiným nepředpokládaným způsobem nebo jen že deska při průběhu prací nepraskne. Není možno překontrolovat, jestli je stávající parozábrana provedena správně (tedy pokud tam vůbec je), jestli tam předtím montážníci vůbec dali tepelnou izolaci. 

Při použití střešního okna se zateplovacím blokem se většině výše zmíněných problémů vyhnete a budete o krok napřed. Roto má pro vás připravená jak zateplená střešní okna RotoQ s lemováním pro výměnu EDW V20, tak kompletní řešení na výměnu, nebo lépe renovaci, střešních oken. Stačí využít informací a kontaktů na www.roto-frank.cz.

podle podkladů společnosti Roto střešní okna