Články, Informace výrobců

Výrobky AGC na výstavě EXPO v Miláně

Společnost AGC se podílela na konstrukci belgického a japonského pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO Milán 2015, která byla zahájena minulý týden a potrvá do 31. října 2015. Celkem bylo na obou pavilonech použito 3300 m² vysoce výkonných skel, navržených tak, aby poskytovala protisluneční ochranu, generovala energii a sloužila nejen jako dekorativní prvek, ale zajišťovala i bezpečnostní a hygienické funkce a dokonce byla i dynamickým médiem pro zobrazování informací.

Sklo se podílí na hospodaření s energií
Jako odpověď na hlavní téma letošního EXPA, jímž je „Potraviny pro planetu, energie pro život“, jsou oba pavilony vybaveny zasklením od AGC Glass Europe s vynikající energetickou účinností. Jedná se o dvě zasklení s fotovoltaickými systémy integrovanými do budov využívající buď fotovoltaické články (SunEwat XL), nebo organickou fólii, která kryje jižní stranu kopule a střechy belgického pavilonu – dva prvky symbolizující ideální model plánování měst budoucnosti, do něhož patří centrum s okolními čtvrtěmi a tradiční belgická farma. Organické fólie je výrobek navržený firmou AGC Glass Europe ve spolupráci se společností Heliatek a jeho vývoj ještě nebyl ukončen.
Fotovoltaické články byly použity celkem na 315 m² a dodávají elektrickou energii pokrývající denní spotřebu pavilonu, odhadovanou na 130 kWh.
Sklo Stopray, které patří do škály vysoce výkonných výrobků AGC Glass Europe opatřených magnetronovým povlakem, udržuje díky protisluneční ochraně tepelný komfort uvnitř pavilonu. S tímto záměrem bylo instalováno 560 m² skla Stopray Smart 51/33 na střechu a fasádu belgického pavilonu. Se světelnou prostupností 51 % a solárním faktorem 33 % nabízí sklo Stopray Smart 51/33 vysokou míru selektivity ve spojení s výjimečným koeficientem tepelné izolace o hodnotě 1,1 W (m²K).
Pro fasádu japonského pavilonu o rozloze 1100 m² bylo zvoleno sklo Stopray LamiSmart 24. LamiSmart 24 je sklo s magnetronovým povlakem speciálně vyvinuté pro použití ve vrstveném zasklení, kde není požadováno dvojsklo.

Belgický pavilon na výstavě EXPO 2015

Široká škála dekorativních skel
Dekorativní sklo AGC Glass Europe bylo vybráno pro dělicí příčky uvnitř pavilonů. V belgickém pavilonu se mohou návštěvníci v prostoru věnovaném belgickým specialitám zapojit do ukázek kuchařského umění předváděných oceněnými belgickými šéfkuchaři. Hi-tech skleněné dělicí přepážky v kulinářské části sestávají celkem ze 100 m² čirého antibakteriálního skla (Planibel AB) nebo bílého lakovaného skla (Lacobel AB). Patentovaná technologie, která spočívá v difuzi stříbrných iontů do vnějších vrstev skla, eliminuje 99,9 % povrchových bakterií, což je zásadní pro prostory, v nichž se denně zpracovávají čerstvé potraviny. V japonském pavilonu bylo pro 150 m² příček použito kalitelné lakované sklo Lacobel T Crisp White.
Planibel Clearvision s nízkým obsahem oxidů železa propůjčuje čistý a vysoce čirý vzhled majestátnímu schodišti, po němž se návštěvníci mohou dostat do ústředního prostoru belgického pavilonu nacházejícího se pod prosvětlenou kopulí. Zábradlí z ohýbaného skla je naprosto transparentní a má vynikající světelnou prostupnost a podání barev, zatímco schodiště vyrobené z vrstveného skla je kryto neprůhlednou PVB fólií.
Tři typy vysoce dekorativního zasklení – Artlite Digital (smaltované sklo s digitálním potiskem), Planibel Clear (čiré sklo) a Planibel Linea Azzurra (sklo s namodralým nádechem) – byly použity celkem na 850 m² stěn a zábradlí v obou pavilonech (kuchyně, VIP salonky).

Sklo jako médium pro zobrazování informací
V japonském pavilonu věnovaném tématu „Harmonie v různorodosti“ budou návštěvníci vyzváni, aby si otestovali svých pět smyslů v rámci výstavy věnované kultuře japonského stravování. V pavilonu byly použity dva výrobky navržené a vyrobené firmou Asahi Glass Company (mateřská společnost skupiny AGC Group): InfoverreTM a SunluxTM. Sklo InfoverreTM je novým výrobkem, u něhož je ve skle zabudována LCD obrazovka, která bude využívána jako mediální informační tabule. Sklo se stane prostorem pro sdělování informací a bude využíváno pro zobrazování textových zpráv i obrazových informací, čímž se zvýrazní avantgardní charakter celého pavilonu. SunluxTM představuje sklo, které je kombinací reflexních vlastností zrcadla a techniky umožňující obrazovou projekci a bude použito pro zobrazení japonského venkova.

Oba pavilony svědčí o tom, že skupině AGC, která se rozhodla pro špičkový typ zasklení, leží na srdci strategie spočívající v udržitelnosti a trvalé snaze o inovace. Více informací naleznete na www.agc-expomilano.eu nebo na facebookovém profilu AGC.
podle podkladů firmy AGC Glass Europe