Informace výrobců

Výtahy Schindler v administrativních budovách na Waltrovce

Administrativní budovy v rámci projektu Waltrovka v pražských Jinonicích postupně ožívají a vítají své nové uživatele. Firmám nabízejí prvotřídní kvalitu, zázemí a komfort. Na něm má svůj díl i téměř čtyřicet vysokorychlostních výtahů Schindler, které jsou navrženy tak, aby i v ranních či odpoledních špičkách zajistily plynulou přepravu více než pěti tisíc osob.

Waltrovka na Praze 5 je velmi rozsáhlý projekt, jehož součástí je celkem pět moderních administrativních budov. S ohledem na rostoucí nároky uživatelů nabízí vysoký standard daný jak typem použitých materiálů, tak kvalitou zpracování. Stranou nezůstávají ani nové technologie a důraz na ekologičnost provozu. Veškeré prostory je přitom třeba co nejvíce přizpůsobit požadavkům klientů, jimiž jsou firmy působící v nejrůznějších oborech a mající často naprosto odlišné potřeby. Je tedy zřejmé, že vysoké nároky byly kladeny i na výtahy. Dodavatelem všech výtahů v administrativních budovách na Waltrovce se stala firma Schindler CZ, a. s. 

Plynule i ve špičkách
„Bezpečný provoz je prvořadý, v administrativních komplexech s kapacitou přes pět tisíc osob, jako je tomu u Waltrovky, je však mimořádné důležitá také plynulost přepravy. Zatímco na silnicích si na zácpy v dopravních špičkách zvykáme, delší čekání u výtahů je nepřijatelné, natož v pracovní době,“ říká Ing. Tomáš Mička, který ve firmě Schindler CZ, a. s., působí jako vedoucí obchodního oddělení nových instalací v Praze. „V rámci příprav projektu tak proběhla důkladná přepravní analýza. Na jejím základě jsme ve spolupráci s developerem, kterým je česko-slovenská investiční skupina Penta Investments, zvolili jak počet, tak typy výtahů. U osobních výtahů byla jasnou volbou kombinace výtahů Schindler 5500Schindler 3300. Prvních jmenovaných je v projektu Waltrovka naprostá většina. Jde o výtahy s přepravní kapacitou až 1275 kg/17 osob, které lze dokonale přizpůsobit prostoru. Mezi jejich přednosti patří plynulá jízda o rychlosti 1,6 m/s a zároveň efektivní provoz i spotřeba energie. K úspoře energie přispívá i pohotovostní režim (stand-by), přičemž ‚probuzení‘ zpět do provozu je okamžité,“ upřesňuje Ing. Tomáš Mička.

Výtahy Schindler 3300 s přepravní kapacitou až 1050 kg/14 osob jsou využity tam, kde je zapotřebí menší zdvih. Jsou tedy součástí hlavní vertikály v budově Mechanika 2 a ve všech budovách jsou zároveň využity pro přepravu osob z a do garáží. Také tyto výtahy pohybující se rychlostí 1,6 m/s byly konstruovány s ohledem na spolehlivý výkon, energetickou úspornost a životní prostředí.

Jako nákladní slouží v administrativních budovách v rámci komplexu Waltrovka výtahy s hydraulickým pohonem a nosností až 1600 kg.

Výtahy Schindler v administrativních budovách na WaltrovceVýtahy Schindler v administrativních budovách na Waltrovce 

PORT technology pro řízení provozu
Dávno pryč jsou doby, kdy jste v budově s více výtahy přivolali všechny a čekali, který přijede dříve. Sofistikované řešení nabízí cílové řízení PORT technology, které představila značka Schindler, jeden z průkopníků ve vývoji inteligentních systému řízení výtahů. Tento systém se stal velmi oblíbeným, a tak jste se s ním možná už sami setkali. Pokud ne, máte možnost právě v administrativních budovách v rámci projektu Waltrovka. Vše zjednodušeně řečeno funguje tak, že si cílovou stanici zadáte na terminálu ještě před vstupem do výtahu. Systém pak okamžitě přidělí jednotlivé výtahy konkrétním cestujícím, a to i v rušnějším provozu, například ráno, když přichází do práce hodně lidí najednou, nebo v čase oběda. Kromě toho, že PORT technology významně zefektivní a zrychlí přepravu osob, nabízí i řadu dalších užitečných funkcí, které najdou v administrativních budovách uplatnění. Snadno například nastavíte, do kterých podlaží mají přístup všichni cestující a do kterých jen ti, které k přístupu oprávníte. Vizuálně atraktivní terminál, který ve většině budov v rámci projektu Waltrovka uvidíte ve skleněném provedení, je třešničkou na dortu tohoto moderního pomocníka. Jak výtahy Schindler, tak cílové řízení PORT technology se již skvěle osvědčily při provozu v administrativních nebo víceúčelových budovách, k nimž patří například pražské Florentinum.

Zajímavostí je, že projekt Waltrovka zaujal firmu Schindler CZ, a. s., natolik, že do něj v únoru 2018 přestěhovala své sídlo.

podle podkladů firmy Schindler CZ, a. s.

Výtahy Schindler v administrativních budovách na WaltrovceVýtahy Schindler v administrativních budovách na Waltrovce