Informace výrobců

WAFE partnerem Českého ostrovního domu

Autonomní dům bez připojení k síti! Původně architektonická soutěž, nyní držitel Ocenění za udržitelnost a společenský přínos od Asociace společenské odpovědnosti a Centra OSN v Praze. Český ostrovní dům spojuje po celé republice roztříštěné know-how o udržitelnosti a obnovitelných zdrojích energie. Právě snížení energetické náročnosti bydlení je hlavní společnou vizí projektu Český ostrovní dům i firmy WAFE, která přispívá do projektu svou rekuperační jednotkou.

Šéf ostrovního domu Pavel Podruh při diskusi o projektu říká: „Jsem rád, že se WAFE zapojilo do tohoto projektu. Spolupráce s inovativním leaderem trhu, který uvažuje jako my, přináší neustále nové svěží nápady, a to nás žene kupředu!“

Soběstačnost domů má šanci dlouhodobě snižovat přímé dopady na životní prostředí. Ve chvíli, kdy si uživatel domu uvědomuje náročnost získání a udržení energie pro chod domácnosti, chová se přirozeně šetrněji.

Pavel PodruhWAFE partnerem Českého ostrovního domu

S autonomním bydlením a přirozeným prostředím se čím dál více přibližujeme přírodě, aniž bychom se vzdali současného standardu životní úrovně. Projekt spojuje vysoké nároky na bydlení a zároveň snižuje náročnost jejich zaopatření. Bydlení by modernímu člověku nemělo přidělávat starosti, právě naopak. V tomto ohledu je filozofie WAFE zaměřená na maximální autonomii a bezstarostný chod s projektem kompatibilní.

„Cílem firmy je přinášet našim zákazníkům maximální prospěch bez kompromisů. Jsme přesvědčeni, že každý zákazník má nárok koupit si výrobek, který ho maximálně uspokojí bez toho, aby musel rozumět veškerým technickým procesům, které při jeho provozu probíhají,“ říká generální ředitel WAFE Kryštof Hon, a dodává: „Dalším důvodem, proč se chceme co nejvíce přiblížit přirozenému prostředí, je naše zdraví. Vzhledem k tomu, že více než třetinu dne trávíme doma, zasloužíme si prostředí bez škodlivin, s dostatkem kyslíku a optimální úrovní vlhkosti. Neslevujeme ani z požadavků na komfort – nejen budova celkově, ale i její součásti by měly být co nejvíce soběstačné. Právě tyto požadavky nám pomáhá uspokojit rekuperace – systém efektivního větrání, při kterém se teplo z odváděného vzduchu využívá k ohřevu vzduchu, který přivádíme dovnitř. Kromě teploty je navíc možné regulovat zmiňovanou vlhkost v domě a odfiltrovat prach, smogové prvky a alergeny.“

Kryštof HonWAFE partnerem Českého ostrovního domu

Rekuperační jednotka WAFE 350 je zkonstruována tak, že splňuje všechny vymezené požadavky. Vysokou účinnost rekuperace zajišťuje unikátní entalpický klapkový systém, který mění směr proudění vzduchu výměníkem a pracuje s entalpií. Výsledkem je nejen udržení tepelné energie a přirozené vlhkosti v domě, ale také zabránění zamrzání kondenzátu bez potřeby předehřevu, který jinak představuje vyšší nároky na spotřebu energie.

Autonomii jednotky WAFE zajišťují tlaková, teplotní a vlhkostní čidla, která dle snímaných hodnot upravují režim větrání. Komfort uživatele podporuje možnost vzdálené správy v prostředí moje.wafe.cz. Toto uživatelské prostředí je především propracovaným systémem automatických upozornění a on-line ovládacím panelem. Zařízení se ozve pouze v případě, kdy je komunikace s uživatelem nezbytně nutná. Jednotka zašle e-mail například ve chvíli, kdy je zapotřebí výměna filtrů. Nutnost výměny sama automaticky detekuje tlakovými senzory. Inteligentní ventilační systém s rekuperací je nutnou podmínkou skutečně ostrovního systému. Partnerství WAFE a Českého ostrovního domu je logickým propojením společných filozofií a maximalizace užitku nejmodernějších technologií v oblasti moderního bydlení.

podle podkladů společnosti WAFE