Informace výrobců

Wienerberger hlavním sponzorem výstavby domova pro osoby se zdravotním postižením

Wienerberger, výrobce cihel Porotherm, pálené střešní krytiny Tondach a betonových dlažeb Semmelrock, daruje na výstavbu Nového domova pro osoby se zdravotním postižením Centrum Bazalka, o.p.s. v Českých Budějovicích stavební materiál v hodnotě téměř 3 miliony Kč.

Hlavním důvodem pro realizaci projektu Domova pro osoby se zdravotním postižením je nedostatečná kapacita pobytových sociálních služeb. Nový domov je určen pro dospělé klienty z Centra BAZALKA, o.p.s. s autismem a přidruženou mentální retardací a pro dospělé klienty s kombinovaným postižením – tělesným, mentálním a smyslovým.

Společnost Wienerberger se do projektu výstavby Domova aktivně zapojila a jako hlavní sponzor ho podpoří darem ve formě stavebních materiálů – cihel a překladů Porotherm, střešních tašek Tondach a dlažby a obrubníků Semmelrock. Celková hodnota daru je bezmála 3 miliony Kč. „Mám velkou radost, že jsme firmou, která nehledí pouze na ekonomické výsledky, ale vnímáme svou sílu také jako prostředek pomoci,“ říká Kamil Jeřábek, generální ředitel Wienerberger s.r.o.

Ing. Vanda Polívková, zakladatelka a ředitelka Centra BAZALKA upřesňuje: „Dům bude mít kapacitu 10 lůžek v deseti samostatných pokojích, součástí budou i společné prostory. Dispozičně bude řešen ve dvou patrech s přilehlou zastřešenou terasou. Dospělí klienti v novém domově získají odpovídající péči v rodinné atmosféře a navíc budou moci díky poloze budovy, jejímu vybavení a dennímu programu udělat výrazný krok k integraci mezi běžnou společnost.“ Celá stavba bude realizována jako bezbariérová, samozřejmostí je technické uzpůsobení interiéru i exteriéru a vhodné materiální vybavení. Pro rodiče klientů je stavba domova splněním velkého snu. Dokončení celého projektu je plánováno na jaro 2023.

„Pomoc Centru Bazalka není jediným velkým projektem v sociální oblasti, do kterého je Wienerberger zapojen. Z těch opravdu velkých akcí lze dále jmenovat např. rekonstrukci usedlosti Cibulka v Praze, kde bude vybudován dětský hospic,“ upřesňuje aktivity z oblasti ESG Kamil Jeřábek. Tento ušlechtilý záměr Wienerberger podpoří darováním střešní krytiny Bobrovka na všechny budovy v areálu, i zde tedy půjde o podporu v řádu několika milionů korun.

Slavnostní poklepání základního kamene Domova pro osoby se zdravotním postižením Centrum Bazalka

Slavnostní poklepání základního kamene proběhlo na stavební parcele v Českých Budějovicích dne 8. února 2022 od 11:00. Stavbu otevřela ředitelka Centra BAZALKA Ing. Vanda Polívková, zakladatelka a předsedkyně správní rady Centra BAZALKA Martina Koudelková, hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba, zástupci Magistrátu města České Budějovice, zástupce hlavního sponzora generální ředitel firmy Wienerberger Ing. Kamil Jeřábek, zástupce rodičů budoucích klientů a také architekt projektu Ing. arch. Jan Klein.

Wienerberger je hlavním sponzorem výstavby Nového domova pro osoby se zdravotním postiženímWienerberger je hlavním sponzorem výstavby Nového domova pro osoby se zdravotním postižením

podle podkladů společnosti Wienerberger