Informace výrobců, Zděné konstrukce

Z cihel POROTHERM T Profi představených v dubnu už stojí první rodinné domy

Z cihel plněných minerální vatou POROTHERM T Profi, které společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., uvedla na trh v dubnu letošního roku, již stojí první domy. Dokladem toho je glajcha, která ozdobila hrubou stavbu nízkoenergetického rodinného domu ve Velkém Meziříčí.
Díky jednoduché a rychlé technologii zdění stavba vyrostla za necelých šest týdnů po dokončení základové desky. O realizaci se postarala společnost Stylstav z Křižanova, která patří do programu POROTHERM DŮM Wienerberger.
Původně měl být dům, který vznikl na zachovaném sklepení staršího stavení, postaven z cihel POROTHERM 40 EKO+ Profi DRYFIX. Majitele však zaujala novinka na stavebním trhu – cihla POROTHERM T Profi – a rozhodl se typ zdiva změnit. Roli přitom sehrálo i doporučení stavební firmy Stylstav, s. r. o.
Rodinný dům ve Velkém Meziříčí je postaven podle individuálního projektu tak, aby plně vyhovoval potřebám jeho obyvatel. Při zastavěné ploše 110 m2 disponuje užitnou plochou 170 m2. V přízemí nabídne samostatnou kuchyň a obývák, pokoj, sociální zázemí a technickou místnost, v patře se nachází kuchyně propojená s obývákem, pokoj, ložnice a opět sociální zařízení.
Při výstavbě z cihel POROTHERM T Profi se používá nová stavební technologie lepení na tenkou spáru pomocí maltovacího vozíku. Na cihly se rovnoměrně nanáší speciální malta ve vrstvě 1 mm. Cihly jsou k dispozici v základním formátu a půlkách. Dobře se však i řežou stavební pilou, takže se lehce vytvoří tvar, který je potřeba. Výstavba je snadná, velmi přesná a rychlá. To potvrzuje i Jindřich Vodička ze stavební firmy Stylstav: „Zdění s maltovacím vozíkem se hodně podobá výstavbě s nanášecím válcem, na který jsme byli z předchozích projektů zvyklí. Stavbu uspíšilo i to, že cihly T Profi váží jen 14,2 kg, takže se s nimi lépe manipuluje.“
Cihly POROTHERM T Profi představují symbiózu přírodního stavebního materiálu s osvědčenou izolační hmotou. Spojením těchto dvou materiálů získá zdivo vynikající, dlouhodobě stabilní tepelněizolační parametry.
Cihly jsou určeny pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů, pro jednovrstvé obvodové zdivo s vysokou tepelnou izolací bez potřeby dalšího zateplení fasády. Izolant skrytý uvnitř cihel není náchylný na mechanické poškození a neohrozí ho ptáci, hmyz nebo povětrnostní vlivy. 
Při tloušťce 36,5 cm obsahuje sama tvarovka ve svých dutinách izolaci o souhrnné tloušťce 24 cm. POROTHERM 36,5 T Profi dosahuje velmi nízké tepelné vodivosti 0,08 W/(m.K) a součinitele prostupu tepla U = 0,19 W/(m2K), zdivo už není nutné dále dodatečně zateplovat. Díky tomu se sníží náklady za stavbu, vytápění a údržbu domu. Stěna z cihel plněných vatou o tloušťce 36,5 cm má srovnatelné tepelněizolační vlastnosti jako stěna z cihelných bloků o tloušťce 24 cm zateplená izolantem o tloušťce 18 cm. Plně tak nahrazuje sendvičové zdivo. POROTHERM 36,5 T Profi vyniká i výbornými akumulačními vlastnostmi – v zimě brání rychlému vychladnutí domu, v horku zabraňuje přehřátí.
Více informací o cihle POROTHERM T Profi najdete na www.porotherm.cz.
podle podkladů firmy Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
 
Dokončená hrubá stavbaRohové okno bez sloupkuUkázka půlení cihelOstění oknaDělení cihel, i u tenkých přířezů drží izolace na svém místěHydrofobizovaná izolace je i při řezání na mokro dostatečně odolná, před výraznějším nasáknutím je ale třeba zdivo chránitUkázka použití maltovacího vozíkuSpojovací prvek ke spřežení s příčkou se zamaltuje do vipilované drážkyOtvory pro instalace nepředstavují problém