Beton, Informace výrobců

ZAPA QCC spojuje výhody vibrovaného a samozhutnitelního betonu

Firma ZAPA beton, a. s., vyvíjí vlastní speciální produkty, mezi které patří i ZAPA QCC (Quick Clever Concrete – rychlý chytrý beton). Jedná se o vysoce tekutý beton, který spojuje výhody tradičně vibrovaného a samozhutnitelného betonu. Tato betonová směs se způsobem zpracování blíží samo­zhutnitelným betonům (SCC), ale není tak citlivá na obsah dávek vody, čímž se výrazně zlepšuje její zpracovatelnost. Umožňuje snadné a rychlé uložení bez nutnosti hutnění. Tím se výrazně uspoří čas ukládky a počet pracovníků. Doba zpracovatelnosti tohoto betonu je 90 minut. Beton ZAPA QCC odpovídá požadavkům ČSN EN 206 + A1 (včetně národních dodatků této normy – např. ČSN P 73 2404).

Beton ZAPA QCC je možné použít jak na horizontální, tak na vertikální monolitické konstrukce, jako jsou stěny, sloupy, základové pasy nebo desky. Výhodou tohoto betonu je vysoká tekutost bez segregace materiá-lů a rizika krvácení betonu. Vysoká tekutost usnadňuje realizaci složitějších tvarů konstrukcí a zvyšuje přesnost a rovinnost konstrukce (konstrukci není nutné rovnat potěrem). Ukládka betonu probíhá pomocí skluzu, bádiemi nebo čerpadlem. Konstrukce z betonu ZAPA QCC lze vyrábět v tloušťkách už od 100 mm.

ZAPA QCC spojuje výhody vibrovaného a samozhutnitelního betonuZAPA QCC spojuje výhody vibrovaného a samozhutnitelního betonuZAPA QCC spojuje výhody vibrovaného a samozhutnitelního betonu

Jednou z posledních realizací z tohoto betonu je základová deska pro budoucí obchodní centrum ve Slavkově u Brna. Uložení betonu probíhalo pomocí čerpadla za kontinuálního návozu betonové směsi z betonárny v Holubicích. Rychlost ukládky byla díky souhře realizační firmy a obsluhy čerpadla velmi vysoká. Díky samozhutnitelné schopnosti betonu bylo zapotřebí jen dohlížet na předepsanou výšku betonové vrstvy. Celá plocha, na niž bylo využito cca 110 m3 QCC C 25/30, byla uložena během čtyř hodin.

Tabulka: Srovnání nákladů na betonáž 50 m3 betonu S3 a ZAPA QCC

Smršťovací spáry a dilatace se u betonu ZAPA QCC provádějí stejně jako u běžných betonů. Je vždy nutno dodržet specifikace uvedené v projektové dokumentaci. Při nedodržení technických podmínek, nebo nedostatečném ošetřování může dojít ke vzniku trhlin. Důležité je i následné ošetřování betonové plochy. Beton je nutné chránit proti nadměrnému vysušování (zakrytím fólií, mlžením vodou nebo parafinovým nástřikem) a teplotám přesahujícím 25 °C a klesajícím pod 5 °C.

Samozhutnitelné betony dodávají veškeré betonárny společnosti ZAPA beton v České republice. Kvalitu betonu a především rychlost ukládky ocení realizační firmy u velkých staveb, ale i soukromé osoby při realizaci rodinných domů. Více informací, případně kontakt na obchodního zástupce – specialistu, naleznete na www.zapa.cz.
podle podkladů firmy ZAPA beton, a. s.