Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Zateplení fasád budov kamennou vlnou zvyšuje požární bezpečnost a snižuje tepelné ztráty

Výrobky z kamenné vlny jsou z přírodního materiálu, recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí. Kamenná minerální vlna je výborný nehořlavý izolační materiál, který tlumí hluk z venku, dlouhodobě drží tvar, zachovává prodyšnost stěn a přispívá k požární bezpečnosti staveb. Právě kamenná minerální vlna splňuje díky svým jedinečným vlastnostem nejpřísnější kritéria, požadavky a normy pro zateplování budov.

Přísné normy požární bezpečnosti staveb
Požární bezpečnost objektů je posuzována především podle ČSN 73 0802 a ČSN 73 0810. Izolační materiály jsou dle požárně technické normy rozděleny do tzv. tříd reakce na oheň. Fasády s nehořlavými izolacemi ROCKWOOL dosahují nejlepších parametrů a splňují z hlediska požárních norem a předpisů ty nejpřísnější požadavky (tab. 1). 

Tabulka 1: Třídy reakce na oheň a příklady dle ČSN EN 13501-1

 Třída reakce na oheň

 Obecná charakteristika

 Nehořlavé výrobky

 A1

 nepřispívají k růstu požáru a k vývoji kouře (např. kamenná vlna)

 A2

 nepřispívají významně k růstu požáru (např. minerální vlna s určitou povrchovou úpravou)

 Hořlavé výrobky

 B

 velmi omezeně přispívají k růstu požáru (např. některé fenolové pěny – FP)

 C

 omezeně, ale postřehnutelně přispívají k vývoji požáru (např. některé pěny PIR)

 D

 podstatně přispívají k vývoji požáru (např. dřevo, některé pěny PIR)

 E

 značně přispívají k vývoji požáru (např. EPS, PUR)

 Hořlavé výrobky

 F

 jako E nebo výrobky nezařazené do A1 až E, příp. výrobky, u nichž nebyla třída reakce na oheň stanovena

Kontaktní zateplovací systém ETICS s aplikaci fasádní dvouvrstvé izolační desky FRONTROCK MAX EProvětrávaný zateplovací systém s aplikaci fasádní izolační desky VENTI MAX

Způsoby zateplení obvodových stěn
Obvodová konstrukce se zateplovacím systémem je složená z nosné části a tepelněizolační vrstvy. Nosná část zabezpečuje stabilitu a únosnost obvodové konstrukce. Tepelněizolační vrstva zajišťuje požadované tepelnětechnické vlastnosti obvodové konstrukce. Je navrhována tak, aby vyhověla tepelným požadavkům s dostatečnou rezervou i v příštích letech. Proto je vhodné ji navrhovat na doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla (tab. 2). 

Tabulka 2: Hodnoty součinitele prostupu tepla dle normy ČSN 73 0540

 Popis konstrukce

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

 Požadované hodnoty UN,20

 Doporučené hodnoty  Urec,20

 Doporučené hodnoty pro pasivní budovy Upas,20

 Stěna vnější těžká

 Stěna těžká k nevytápěné půdě (se střechou bez tepelné izolace)

0,30

0,25

0,18–0,12

 Stěna vnější lehká

 Stěna lehká k nevytápěné půdě (se střechou bez tepelné izolace)

0,30

0,20

0,18–0,12

 Stěna mezi sousedními budovami

1,05

0,70

0,50

 Lehký obvodový plášť (LOP)

 fw < 0,5

0,3 + 1,4 . fw

0,2 + fw

0,15 + 0,85 . fw

 fw > 0,5

0,7 + 0,6 . fw

 

Velkou výhodou vnějších zateplovacích systémů je celistvost izolační vrstvy. Izolace chrání celý objekt, nejen jeho oddělené části. Použitím vnějšího zateplovacího systému se také podstatnou měrou snižuje namáhání obvodové konstrukce, zejména jejích spojů, výkyvy teplot a povětrnostní vlivy.

Nejpoužívanější způsoby vnějšího zateplení podle konstrukčního řešení:
● vnější kontaktní zateplovací systémy (ETICS),
● provětrávané zateplovací systémy,
● sendvičové stěny,
● kazetové stěny,
● ostatní.

Izolační deska VENTI MAX FPříklad použití ETICS, bytový dům, Jihlava,

Vnější kontaktní zateplovací systém (ETICS) je složený z několika vrstev vzájemně na sebe plošně lepených. Tepelná izolace působí v tomto případě jako nosný prvek vnějšího souvrství. Povrch fasády tvoří většinou omítka, v ojedinělých případech lepený obklad. Zateplovací systém obsahuje vhodné tepelněizolační desky ROCKWOOL, lepicí a armovací tmely, různé typy hmoždinek určených pro zvolený systém, omítek a penetračních nátěrů a příslušenství.

Patentovaná dvouvrstvá izolační deska FRONTROCK MAX E se využívá pro vnější kontaktní zateplovací systém. Fasádní deska má podélnou orientaci vláken, vyztuženou horní vrstvu a nízkou hmotnost. Produkt splňuje požadavky na ETICS podle ETAG 004 a je zařazen do nejvyššího stupně kvality certifikovaných stavebních výrobků pro kontaktní zateplovací systémy.

– Součinitel tepelné vodivosti: λD = 0,036 W.m–1.K–1
– Třída reakce na oheň: A1

Provětrávané zateplovací systémy se dostávají do popředí jak díky novým materiálům a způsobům kotvení, tak i díky širokému uplatnění z hlediska architektonických požadavků. U těchto systémů se vkládá tepelná izolace mezi nosné prvky roštu, který nese obklad fasády. Obklad fasády za větrací mezerou může tvořit např. sklo, kov, dřevo, vláknocementové šablony a keramika. Mezi izolací a obkladem fasády je vytvořena větraná vzduchová mezera.

Provětrávané zateplovací systémy se používají hlavně u velkých staveb, jako jsou obchodní a nákupní centra, kancelářské a komerční budovy, objekty zdravotnických zařízení, hotelové komplexy, letiště, průmyslové a skladové objekty, ale dají se použít i pro rodinné a bytové domy.

Dvouvrstvá deska VENTI MAX E s povrchovou úpravou pro tepelnou, akustickou a protipožární izolaci se používá pro vnější provětrávané fasádní systémy. Tuhá horní vrstva zabezpečuje vysokou odolnost proti mechanickému namáhání. Desky se používají pro fasády s viditelnými spárami nebo perforovaným obkladem. Jsou ideální pro vysoké budovy, nízkoenergetické i pasivní domy, novostavby i rekonstrukce.

– Součinitel tepelné vodivosti: λD = 0,034 W.m–1.K–1
– Třída reakce na oheň: A1

Příklad použití kontaktní fasády, bytový dům, Brno-SlatinaPříklad použití provětrávané fasády, Rezidenční park, Praha

ROCKWOOL, a. s., patří k předním světovým výrobcům produktů a systémových řešení na bázi kamenné minerální vlny. Produkty z kamenné vlny přispívají ke zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Izolace z minerální kamenné vlny jsou zařazeny do programu Nová Zelená úsporám.

podle podkladů společnosti Rockwool