Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Zateplení historických objektů deskami Udi InReco

Aktuální požadavky na úspory energií se nevyhýbají ani rekonstrukcím historických objektů. Stále rostoucí nároky jak normové, tak ze strany uživatelů a projektantů znamenají i vysoké nároky na stavebněfyzikální vlastnosti použitých materiálů. Pokud z nejrůznějších důvodů nelze provést tepelnou izolaci z vnější strany, lze přistoupit k vnitřnímu zateplení.
Výhodným řešením je vnitřní zateplovací systém z dřevovláknitých desek Udi InReco. Funkčně se systém skládá ze dvou částí: ze speciální vnitřní stěrky a ze sendvičové dřevovláknité tepelněizolační desky. Tato deska je vyrobena ze dvou vrstev – z pevné a měkké. Měkká flexibilní část se přikládá vždy k podkladu. Umožňuje vyrovnat nerovnosti povrchu až ±2 cm. Pevná nosná část směřuje vždy do interiéru a nanáší se na ni speciální vnitřní stěrka.
Systém funguje tak, že vnitřní stěrka zamezí průniku vlhkosti z interiéru do celé konstrukce. Vlastnosti dřevovláknité izolace pak zajistí, že se případná zkondenzovaná vlhkost v konstrukci rozprostře v celé struktuře sendvičové desky. Vlhkost se tedy nehromadí, při vhodných klimatických podmínkách se rychle odpaří a nevznikají plísně.
Dřevovláknitá deska Udi InRecoPrincip kotvení desek Udi InReco do zdivaKotvení desky Udi InReco
 
Velkou výhodou systému je způsob jeho připevnění k podkladu. Díky tomu, že se desky pouze kotví nastavitelnými hmoždinkami, není třeba podklad jakkoliv vyrovnávat. Flexibilní část dokonale přilne i k nerovnému povrchu. Desky navíc značně zvyšují další potenciál pro teplotní vyrovnanost a překlenutí tepelných mostů. Veškeré materiály ve skladbách jsou přitom zdravotně i ekologicky nezávadné. Všechny vrstvy vzájemně spolupůsobí na vyrovnávání tepelné pohody i vlhkosti v interiéru. Více informací naleznete na stránkách www.compri-izolace.czwww.drevovlakna.cz.
podle podkladů společnosti Ciur