Informace výrobců, Zděné konstrukce

Zdivo Liapor – akustika na prvním místě

Hluk je stále větším problémem našeho života – doma i v práci řešíme, jak se vyhnout zvukům, které slyšet nechceme. A nejde jen o nepříjemný pocit. Nadměrný hluk zejména při dlouhodobém působení může velmi negativně ovlivnit i zdravotní stav lidí a zvířat. Akustickou kvalitu zdiva tak řeší nejen projektanti, ale také investoři obytných, kancelářských či průmyslových objektů i veřejných staveb. Řešením pro vytvoření akustického komfortu v interiérech je speciální zdivo Liapor s vynikajícími technickými parametry zvukové neprůzvučnosti. Liapor vyrábí a na český trh dodává společnost Lias Vintířov.

Tento tradiční tuzemský výrobce zdiva z keramického betonu nabízí svým zákazníků komplexní systém produktů s výbornými zvukověizolačními vlastnostmi jak pro nosné stěny, tak i pro příčky. Pro vnitřní nosné stěny byly vyvinuty tvárnice Liapor M s velmi vysokým indexem vzduchové neprůzvučnosti. Jako všechny prvky systému Liapor i akustické tvarovky Liapor M jsou zdravotně nezávadné, nehořlavé a mají nižší objemovou hmotnost než zdivo z běžných materiálů. Velmi snadno se opracovávají, ale přesto jsou pevné a stěny z nich postavené jsou trvanlivé.

Ani vyšší požadavky na zvukovou izolaci mezi místnostmi v budovách, vyplývající z normy ČSN 73 0532, nejsou pro Liapor problém. Výrobce si nechal ve státní zkušebně TZÚS v Teplicích provést nové zkoušky zvukové neprůzvučnosti u tvarovek řady Liapor M 240 AKU P12 MPa a Liapor M 175 AKU P6 a výsledky byly vynikající.

Liapor M 175Liapor M 240 PLUS

Novinka s ještě lepšími akustickými vlastnostmi
Loňské vylepšení akustických tvarovek Liapor M 240 novinkou Liapor M 240 PLUS letos podpořil další nový výrobek – tvarovka Liapor M 240 RW, která byla poprvé představena v květnu. Výrobce pro ni deklaruje laboratorní vzduchovou neprůzvučnost Rw = 57 dB s tím, že se podařilo snížit objemovou hmotnost na 1400 kg/m³ (původně 1530 kg/m³). Novinka má však i dostatečné tepelné vlastnosti – součinitel prostupu tepla tvarovky U = 1,25 W.m–2.K–1 při použití oboustranné vápenocementové omítky s tloušťkou 15 mm.

Britská čtvrť, developer FINEP využívá tvarovky Liapor u mezibytových stěn a příčekBritská čtvrť, developer FINEP využívá tvarovky Liapor u mezibytových stěn a příček

Britská čtvrť, developer FINEP využívá tvarovky Liapor u mezibytových stěn a příčekBritská čtvrť, developer FINEP využívá tvarovky Liapor u mezibytových stěn a příček

Proč je Liapor v akustice tak dobrý?
Ve stěnách postavených z tvarovek Liapor dochází ke komůrkovému útlumu zvuku v mezerách mezi zrny a k jeho postupné absorpci. Právě proto mají vyšší index vzduchové neprůzvučnosti než stejně silné stěny z klasických materiálů. Naměřené hodnoty Rw se pohybují od 51 dB do 59 dB při zachování pevnosti a požární odolnosti. Lehce splňují náročné požadavky hygienických norem na akustický útlum zvuku

Bytový dům Prosek, developer FINEPBytový dům Prosek, developer FINEP

Nosné stěny i obvodové zdivo
Tvarovky řady Liapor M jsou v kombinaci s dalším vhodným izolantem vhodné také pro výstavbu obvodového pláště rodinných domů, bytových objektů i veřejných budov. Zvláště u bytových objektů se investoři snaží vytvořit pro budoucí obyvatele co nekvalitnější prostředí chráněné před nepříznivými vlivy okolí, včetně hlukových, při zachování cenové dostupnosti. Novinkou je tvarovka Liapor M 200, která se vyrábí v pevnostech 6 a 12 MPa. Výrobce tak odpovídá na poptávku po levnější variantě obvodového zdiva s dostatečnou akumulací tak, aby následné provozní náklady byly co nejnižší. Pro obvodový plášť se používá hlavně tvarovka vyrobená v pevnostní třídě 6 MPa, která je zateplována přídavnou tepelnou izolací. Má požární odolnost ET 180 DP1. 

Bytový dům Nad Přehradou II

Tvarovka vyrobená v pevnostní třídě 12 MPa je určena spíše pro vnitřní nosné zdivo, protože její laboratorní vzduchová neprůzvučnost Rw je 56 dB. Rozměry tvarovky jsou 422x200x240 mm pro klasické zdění na maltové lože 8–12 mm. Ke zdění na tenké maltové lože (lepidlo) se dodává s rozměry 422x200x248 mm a její požární odolnost EI je 240 DP1. Výrobce dodává i překlady PS 200×240 z lehkého Liaporbetonu třídy LC 8/9 D 1,2 a s objemovou hmotností 1100 kg na m³ do světlosti stavebního otvoru 2000 mm. 

Příčky
Nejen nosné zdi, ale ani klasické interiérové příčky nesmějí propouštět příliš mnoho hluku. Ocení to každý, kdo někdy bydlel třeba v klasickém paneláku a měl pocit, že stěny jeho bytu jsou jako z papíru. Nové materiály mají úplně jiné parametry. V řadě Liapor M jsou dodávány příčky s tloušťkou 11,5 a 17,5 cm. Pro tenké vnitřní příčky jsou určeny výrobky Liapor PS s tloušťkou 7 cm. Zdění z těchto materiálů je jednoduché, snadné a rychlé s minimální spotřebou malty. Jednoduše v nich lze udělat drážky pro rozvody sítí, bez problémů se do nich dá vrtat i frézovat. Pro příčky Liapor byly provedeny zkoušky dle ČSN EN ISO 140-3, které prokazují lepší zvukověizolační parametry, než mají příčky z jiných materiálů o stejné plošné hmotnosti. 

Další informace a inspiraci naleznete na www.liapor.cz.

podle podkladů firmy Lias Vintířov