Informace výrobců, TZB

Zemní tepelný výměník AWADUKT THERMO zlepší vnitřní prostředí objektů

Poptávka po nových bytech každým rokem roste, stejně tak se vylepšují standardy nových bytových domů. Velkým tématem v hlavách projektantů je zdravé bydlení a nízká energetická náročnost bydlení. Zejména u nízkoenergetických a pasivních domů se čím dál více prosazuje kontrolované větrání, jež má zabezpečit zdravé vnitřní prostředí v interiéru. Vedle funkce, kterou má takové zařízení plnit, je stejně důležitá ekonomika provozu.

Společnost REHAU, která se problematice energetických úspor věnuje ve všech svých komoditách, nabízí vylepšení řízeného větrání s pomocí jednoduché, ale velmi účinné technologie zemního tepelného výměníku AWADUKT THERMO. V principu se jedná o možnost předehřátí venkovního vzduchu v zimních měsících a naopak ochlazení v letním období.

Zemní tepelný výměník AWADUKT THERMO zlepší vnitřní prostředí objektůZemní tepelný výměník AWADUKT THERMO zlepší vnitřní prostředí objektů

Zemní tepelný výměník AWADUKT THERMO zlepší vnitřní prostředí objektůZemní tepelný výměník AWADUKT THERMO zlepší vnitřní prostředí objektů

REHAU AWADUKT THERMO je zařízení, které využívá schopnosti akumulovat energii země a předávat ji nasávanému venkovnímu vzduchu, který následně proudí a je rozváděn speciálním potrubím do objektu. Pokud je venku zima, pak jej teplo ze země předehřívá, a pokud je venku horko, naopak jej ochladí. Dovnitř objektu se tak dostane předpřipravený, navíc hygienicky čistý a čerstvý vzduch. Potrubí je uloženo do hloubky přibližně 1,5 až 2,5 metru. Čistotu vzduchu zajistí jednak vstupní hrubý a jemný filtr pylový a jednak speciální potrubí REHAU z polypropylenu opatřeného antimikrobiální úpravou vnitřního povrchu (s příměsí stříbra). Návrh řešení musí vypracovat odborný projektant, který by měl brát v úvahu potřebný objem nasávaného vzduchu, klimatické podmínky v dané lokalitě a průměrnou teplotu v dané hloubce země. Všechny tyto proměnné ovlivňují nastavení celé soustavy. Aby se vzduch stihl ve výměníku předehřát, respektive ochladit, musí proudit stálou rychlostí, která by neměla přesáhnout 2,5 až 3 metry za sekundu. V systému je zapotřebí nezapomenout na správné umístění odvodu kondenzátu, aby nedocházelo k šíření bakterií, hnilobě a zápachu. Proto má také potrubí spád (min 2 %) a v nejnižším bodě je umístěna kondenzační šachta. V případě potřeby může být v systému více takových šachet. U podsklepených objektů je situace jednodušší, neboť se speciální tvarovka na odvod kondenzátu umisťuje do sklepa.

Potrubí AWADUKT THERMO se instaluje přímo do země a neobsypává se pískem s ohledem na přenos energie. Je proto vyráběno ze silnějšího materiálu, který spolehlivě odolá zatížení (až 10 kN/m²). Potrubí musí být současně pevné i v podélném směru, aby nedocházelo ke kopírování terénu, v opačném případě by se bránilo odvodu kondenzátu. Systém zemního tepelného výměníku REHAU AWADUKT THERMO má své nesporné výhody v podobě čistého vzduchu, proto je velmi vhodný pro alergiky a astmatiky, ale formou energetických úspor, neboť vylepšuje energetickou bilanci objektu a šetří náklady na vytápění. Příkladem realizace je bytový komplex SKY Barrandov v Praze 5. Další informace načerpáte na www.rehau.cz.

podle podkladů společnosti REHAU