Informace výrobců, Střechy

Zlatá střecha na kancelářské budově AURA

Novostavba kancelářské budovy AURA vytváří v Malmö zcela neobvyklou scenérii. Z dálky přitahuje zrak především díky mohutné dvoupatrové zlaté střeše. Ta na ploše přes 2000 m2 ohromuje rafinovanou členitostí. Strmá sedlová střecha je v hřebeni na třech místech snížena, čímž nedochází ke změně jejího půdorysu, avšak opticky získává na dynamice a unikátnosti. Příčně skloněné střešní roviny jsou totiž oku pozorovatele z úrovně země skryty.

Snížení hřebene nebylo samoúčelné. Střecha se po segmentech celá montovala na zemi. Každé snížení tedy představuje napojení dvou sousedních segmentů, které byly nejprve na korpus budovy vyzdviženy a následně spojeny. Ocelovou konstrukci střechy pokrývají hliníkové pásy PREFALZ v zakázkovém barevném odstínu nazvaném Jaisalmer-2525 gold. Finální barva, inspirovaná stejnojmenným indickým zlatým městem, vznikla rovněž s ohledem na zabarvení betonové fasády, která dýchá teplým odstínem žluté. Za ten může štěrk použitý při betonáži. Dovezený byl až z estonských dolů. Zlatou barvou se mimo jiné třpytí rovněž všechny kovové prvky na budově – okenní rámy, oplechování oken, zábradlí i podbití. Přitom oplechování oken a podbití jsou realizovány taktéž ze svitkového plechu PREFALZ, na který dává výrobce záruku 40 let.

Zlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURA

Bývalé přístavní a průmyslové Malmö se nezadržitelným tempem mění k nepoznání. Nové kancelářské a administrativní budovy nahrazují na území dřívějšího širšího přístavu původní překladiště a skladové haly. Nevznikají však bezmyšlenkovitě. A AURA je toho důkazem. Tato budova v sobě kombinuje nové trendy a požadavky na moderní funkčnost, avšak s respektem k historii města. Ctí především jeho centrální zástavbu a původní kancelářské budovy nazývané kontory.

Architekti z kanceláře Dorte Mandrup A/S se sídlem v nedaleké Kodani a v čele s Noelem Wibrandem měli v podstatě usnadněnou práci. Jak sami přiznávají, navrhovali zcela klasický dům v běžných proporcích a jasnou strukturou. To, čím AURU od okolních staveb podobného rázu odlišili, je však již zmíněná strmá střecha.

Zlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURA

Ze země do nebe

Klempířská společnost Johanssons Byggplåt AB, která pokládku střešní krytiny firmy PREFA realizovala, vyzdvihuje nevšednost postupu montáže. Jednotlivé hliníkové pásy (šáry) a i oplechování střešních pásových oken probíhalo nestandardně na zemi. Postup pokládky byl ale totožný s tím, kdyby montáž probíhala na střeše. Jelikož je použitý materiál velmi lehký, přitom poddajný a vysoce odolný, pracovalo se s ním klempířům tradičně velmi dobře. Drážkování na zemi rovněž usnadnil profesionální profilovací stroj. Nejkomplikovanější proto bylo vyzdvižení segmentů k nebi. Byla to taková prověrka kvalitně odvedené práce všech zúčastněných stran. Tlaky, pnutí, kroucení, to vše musela nová střešní konstrukce před svým uvedením do provozu vydržet. Nejprve se vyzdvižené ocelové segmenty přikotvily ke skeletu stavby, přišroubovaly se k sobě a teprve následně mohli klempíři jednotlivé segmenty střešní konstrukce zafalcovat a tím definitivně spojit. Patrně zcela homogenně působící střešní krytina svedla architekty a projektanty ke konstatování, že podobný postup montáže střechy je zcela běžný a v podstatě ničím zajímavý.

Zlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURAZlatá střecha na kancelářské budově AURA

O projektu:

Země: Švédsko
Objekt, místo: komerční budova AURA, Malmö
Typ stavby: novostavba
Architekti: Dorte Mandrup A/S
Realizace: Johanssons Byggplåt AB
Typ střechy: PREFALZ
Barva střechy: zakázková barva Jaisalmer-2525 gold
Foto: Croce & WIR

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte