Informace výrobců

Zlatá vídeňská elegance – nová střecha pro Café Korb

Přímo v centru rakouské metropole Vídně, na ulici Brandstätte, stojí historický dům, který docela nedávno změnil svoji podobu, a dostal zcela nový, nevšední kabát. Impozantní dojem vyvolává zvláště zlatá hliníková střecha, která se ve slunečních paprscích působivě blyští. Tak dokonalého optického efektu bylo možné dosáhnout jen díky kvalitnímu materiálu – hliníkovým šablonám PREFA v metalické barvě.

Základním úkolem celého projektu bylo zachovat původní historický ráz budovy, ale přitom ji symbolicky přesadit do současného pojetí architektury. Trojdům na Brandstätte, ležící v těsném sousedství slavné Svatoštěpánské katedrály, byl postaven na přelomu 19. a 20. století. V polovině minulého století prošel poněkud svéráznou rekonstrukcí, která se nejviditelněji projevila na jeho fasádě. Ta se totiž skládala z nekonečného množství mozaikových kamínků. Přesto, že si za desetiletí kolemjdoucí stihli na nápadnou fasádu domu zvyknout, svým charakterem dům do okolní elegantní a historické zástavby příliš nezapadal.

Na architekta tak čekala opravdová výzva: vybudováním podkroví měl majestátnímu domu vrátit jeho původní eleganci a zároveň dát stavbě nádech současné doby. Tím spíše, že v domě sídlí legendární rakouský podnik Café Korb, který je pro řadu turistů i místních historicky symbolem revolty a anarchie.

Tak trochu hledač pokladů, tak trochu vykradač hrobů

Architekt Stephan Ferenczy musel u domu, jenž byl původně trojdomem, předně změnit jeho strukturu. „Když pracujete na projektu přestavby historické budovy, jste tak trochu hledačem pokladů, a tak trochu vykradačem hrobů, protože zasahujete do něčeho, co má nespornou historickou hodnotu, co je starší než vy.“ K přestavbě domu na Brandstätte proto od začátku přistupoval s velkým respektem a snažil se, aby dům po proměně harmonicky ladil s okolní architekturou. Budova totiž stojí hned naproti „Zacherlovu domu“, který se pyšní nádhernou měděnou střechou. A té rozhodně nebylo lehké konkurovat. „Od samého začátku jsem se maximálně snažil vytvořit takovou střechu, která se bude důstojně vyjímat vedle měděné střechy Zacherlova domu a bude jí důstojným protějškem,“ vypráví architekt Ferenczy.

Je proto nasnadě, že jedním z klíčových momentů celé přestavby byla právě volba vhodného materiálu a vhodné střešní krytiny. „Dřevo jsem rovnou vyloučil, protože šindele by se k charakteru budovy vůbec nehodily. Měď mi zase přišla kopírováním „Zacherlova domu“. Jako nejvhodnější variantu jsem proto zvolil hliníkovou krytinu a ukázalo se, že to byla skvělá volba. Hliníková střecha byla přesně to pravé pro dům na Brandstätte: má čisté a elegantní linie, je střídmá a díky hladkému rovnému povrchu dýchá přirozenou krásou,“ vysvětluje Ferenczy.

Zlatá vídeňská elegance - nová střecha pro Café KorbZlatá vídeňská elegance - nová střecha pro Café Korb

Střecha – koruna krásy

Již během plánování realizace se ukázalo, že možná nebude tak úplně snadné vytvořit z tolika elementů jednu kompaktní střechu. Tím spíše, že původní trojdům měl různé úrovně a práci komplikovaly také zlomy a přirozené nepravidelnosti budovy. Alfou a omegou přestavby se tak stal výběr kvalitního materiálu, se kterým se tak nelehký úkol podaří zvládnout. Společnost PREFA Aluminiumprodukte však nejen poskytla ideální materiál v podobě šablon, ale na přání architekta je vyrobila v zářivě zlaté barvě – přesně takové, jakou Ferenczy pro svůj architektonický záměr potřeboval. Ostatně nešlo jen o barvu, protože i vlastnostmi dokázal zvolený materiál známého architekta jednoznačně přesvědčit.

„Falcovaná krytina, konkrétně PREFA šablona 29×29, má naprosto ideální tvar a dokonale splnila veškeré požadavky, které jsem na střešní krytinu během rekonstrukce kladl. Navíc má také optimální velikost i tvar a je neuvěřitelně flexibilní. Byla to právě tato kombinace jednoduchosti, krásy a dokonalé funkčnosti, co mě přesvědčilo o tom, že PREFA je přesně to pravé pro dům v srdci Vídně.“

Zlatá vídeňská elegance - nová střecha pro Café KorbZlatá vídeňská elegance - nová střecha pro Café Korb

Rodová inspirace

Vztah k architektuře a designu má Stephan Ferenczy doslova v krvi. Není také divu, když jeho pradědeček byl známým a uznávaným architektem. „Já jsem chtěl původně být spíše designérem, ale nakonec jsem se rozhodl jít studovat architekturu. Byl to trochu oříšek, protože jsem nechtěl do měst, jako byl Braunschweig nebo Cáchy, které mi připadaly doslova Bohem zapomenuté. Naopak Berlín byl v té době tak v kurzu, že také nepřipadal příliš v úvahu. Nakonec jsem se rozhodl zakotvit ve Stuttgartu, ale během jedné ze studentských návštěv Vídně jsem hned věděl, že v budoucnu chci působit právě tady a nikde jinde,“ vzpomíná na své začátky Ferenczy. Toho rakouská metropole zcela ohromila, a tak se v polovině 80. let rozhodl přestěhovat právě sem a dokončit zde také svá studia. „Dnes vím, že to nebyla žádná náhoda. Jsem zkrátka s tímto městem vnitřně spjatý.“

Deset let po svém přesunu do Vídně založil Stephan Ferenczy spolu se svými partnery architektonickou kancelář BEHF, která už přes dvacet let patří k předním kancelářím v Rakousku a dnes zaměstnává více než 150 zaměstnanců. A stejně dlouhý a pestrý jako historie BEHF je také seznam projektů a staveb, na nichž kancelář pracovala a za něž získala také řadu významných ocenění.

O projektu

Název projektu: Korb Etagen
Země: Rakousko
Objekt, místo: výstavba podkroví, Vídeň
Typ stavby: novostavba
Architekti: BEHF Architects, Arch. DI Stephan Ferenczy
Realizace: Drascher & Partner
Typ střechy: PREFA falcovaná střešní šablona 29 × 29
Barva střechy: zvláštní barva na přání, perleťově zlatá
Fotografie: Croce & WIR


Tisková zpráva společnosti PREFA Aluminiumprodukte