Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Zrekonstruovaný interiér měšťanského domu v provedení Knauf

Architektura Prahy se průběžně mění a vedle nově vznikajících moderních staveb se úspěšně rekonstruují také starší objekty, které již nevyhovují současným podmínkám. Velkým přínosem je v tomto případě technologie suché výstavby. Důvody jsou zřejmé: rychlost, nízká hmotnost, variabilita, úspora místa, požární ochrana a kvalitní akustika.

Příkladem z poslední doby je projekt v Jugoslávské ulici na pražských Vinohradech. Jedná se o komplex dvou bytových domů propojených společným dvorem. Záměrem nového majitele byla kompletní rekonstrukce interiéru včetně nových dispozic bytů, přípravy přízemí objektu přiléhajícího k Jugoslávské ulici pro komerční využití, vybudování podzemních garáží a výstavba dvou nových pater v domě ve Vocelově ulici.

Rekonstrukce schodiště s opláštěním z protipožárních desek Knauf Red PianoProtipožární omítka Knauf Vermiplaster

Příčky a opláštění z materiálů Knauf
Uvnitř obou objektů zůstaly z původní konstrukce pouze obvodové zdi. Vše ostatní bylo zcela zásadním způsobem nově upraveno a přestavěno. Zatímco stěny mezi byty a chodbou jsou vyzdívané, dispozice uvnitř bytů jsou řešeny suchou výstavbou Knauf. Na příčky s účinnou zvukovou izolací se nejčastěji používají konstrukce W112 s dvojitým opláštěním 12,5mm sádrokartonovou deskou. 

Stav před rekonstrukcí, původní záklop podlahyNově položená suchá sádrokartonová podlaha F146

Volba druhu desky (White, Red Piano, Diamant či Silentboard) a tloušťka příčky (včetně minerální izolace Knauf Insulation) předurčuje výslednou hodnotu vzduchové neprůzvučnosti. 

Ze sádrokartonových desek Knauf jsou řešeny i všechny podhledy a předstěny v interiéru. V koupelnách byly použity impregnované desky Knauf Green, které jsou vhodné pro použití v interiérových prostorech s vyšší relativní vlhkostí. Z důvodu změny využití prvního a druhého nadzemního podlaží došlo k nahrazení již nevyhovujících dřevěných stropů novými ocelobetonovými konstrukcemi, které byly z v rámci požadované požární ochrany obloženy protipožárními deskami Knauf Red Piano. Podobným způsobem se přistupovalo k opláštění schodiště vedoucího ze spodních do horních dvou podlaží. Zatímco v horních bytech je požární podhled řešen dvojitým opláštěním Red Piano (2x 12,5 mm), na chodbách a pod železobetonovými schody stačila v záklopu pouze jedna deska Knauf Red Piano, avšak silnější (15 mm).

Dokončená koupelna v podkroví s opláštěním impregnovanými deskami Knauf GreenDokončená koupelna v podkroví s opláštěním impregnovanými deskami Knauf Green

Protipožární omítka Vermiplaster na železobetonové stropy
Pasivní požární ochrana byla řešena nejen již zmíněnými sádrokartonovými deskami Red Piano, ale také protipožární omítkou Knauf Vermiplaster. Je určena pro pasivní požární ochranu podkladů z oceli, plechu nebo betonu, jako jsou ocelové a železobetonové nosníky a sloupy, železobetonové stropy a stěny nebo železobetonové spřažené stropy s trapézovým plechem. Nově s ní lze chránit i CFRP lamely, které slouží k dodatečnému vyztužení železobetonových konstrukcí při rekonstrukcích nebo adaptacích budov. Omítka je nehořlavá s požární odolností 30–180 minut. Skutečná hodnota je dána aplikovanou tloušťkou omítky. V prostorách domu v Jugoslávské chrání železobetonový strop v místě nově budovaných komerčních prostor. Požadovaná hodnota REI byla 120 minut. Z obrázku je patrné, že omítka byla aplikována na ocelové nosníky i konstrukční plechy stropu. Dnes již není vidět, protože je ukryta pod pohledovým stropem ze sádrokartonových desek Knauf White.

Dokončené interiéryDetail ostění střešního okna a exkluzivní výhled z objektu

Suchá podlaha F146 pro rychlou rekonstrukci či novostavbu
Ve všech podlažích a bytech bylo nutné rekonstruovat podlahu. Volba padla na suchou podlahu F146 ze sádrokartonových desek Knauf, neboť investor nechtěl zatěžovat konstrukci mokrým procesem. Původní strop tvořilo trámoví s dřevěnými nosníky 20×25 cm, na kterých byl dřevěný záklop, zásyp škvárou, dřevěný polštář a finální nášlapnou vrstvou byly parkety. Celá skladba se však musela demontovat, trámy obnažit, opatřit nástřikem proti houbám a plísním a staticky zpevnit. Následně se na dřevěný záklop, který se vrátil zpět, aplikovala netkaná geotextilie a vyrovnávací podsyp, do kterého byl umístěn rozvod topné soustavy pro radiátory. Po vytvoření perfektní roviny se položila nejprve tepelná izolace (EPS 150) a na ni, z důvodu kročejové izolace, dvoucentimetrová vrstva hobry. Na takto připravený podklad se již instalovala suchá podlaha Knauf F146, sestavená ze dvou vrstev desek F146 (tl. 12,5 mm) lepených k sobě přímo na stavbě. Celkem se v objektu spotřebovalo zhruba 2000 m2 těchto podlahových desek. Na finální nášlapnou vrstvou byla vybrána plovoucí dřevěná podlaha.

Další materiály Knauf najdeme také v koupelnách, a to nejen v již zmíněných konstrukcích příček a podhledů. Za zmínku stojí hydroizolace, aplikovaná v soklu do výšky 10 cm, dále pak spárovací hmota Knauf Fugenbunt, nebo hydroizolace Knauf Exteriér 2K použitá na všech balkónech za účelem ochrany proti povětrnostním vlivům a hlavně vlhkosti. Přes náročnou logistiku v centru Prahy se podařilo objekty zrekonstruovat za 14 měsíců. 

Rekonstrukce BD v Praze 2
Investor: soukromá osoba
Generální dodavatel: ABP HOLDING, a. s
Projektant: AHK Architekti
Použité materiály Knauf: Knauf Red Piano, White, Green, Tekutá hydroizolace, Knauf Exterier 2K, Fugenbunt, suchá podlaha Knauf F 146, Knauf Vermiplaster

podle podkladů firmy Knauf Praha, s. r. o.