Komerční prezentace

Dřevěné pelety a pohodlné topení s nimi

Lidé rádi žijí v teplotním komfortu, na který jsou navyklí, ale zároveň za něj nechtějí platit zbytečně mnoho. Pro teplo domova se nikomu nechce trávit hodiny štípáním špalků. Všechny skvělé vlastnosti palivového dřeva se podařilo koncentrovat do podoby malých válečků jménem pelety. Přečtěte si o nich víc.

Svět paliv v pohybu nahrává k použití pelet

Současná situace na trhu s energiemi a palivy nahrává změnám. Prioritou je ušetření finančních prostředků. A přitom zachovat ekologické standardy. Všichni jsme si zvykli na pohodlí ovládání tepla pomocí termostatu z obývacího pokoje. Málokomu se chce věnovat energii činnostem jako jsou sekání dřeva nebo skládání uhlí. Jak docílit kompromisu? Obměňte vytápění domova, zvolte si kotel spalující dřevní pelety.

Pelety jsou ze dřeva

Pelety jsou recyklovaným odpadem z dřevozpracujícího průmyslu v podobě pilin a hoblin. Při výrobě se rozdrcená dřevěná hmota slisuje a přirozeně obsažený lignin při zahřátí spojí jednotlivé kousky dohromady. Není potřeba používat žádné chemické látky ani aditiva. Dřevěné pelety mají podobu válečků o průměru 6 mm a délce až 40 mm. Jejich původní surovina zpravidla pochází ze smrku. Méně často pak z modřínu nebo borovice.

Bezpracné vytápění peletami

Vytápění kvalitním kotlem na dřevěné pelety probíhá prakticky bezobslužně. Sám si podává palivo a zapaluje pomocí spirály. Zcela automaticky si reguluje přívodu vzduchu a upravuje tah v komínu. Zásobník popela vynesete po spálení přibližně 1 tuny paliva. Po peletách zůstane pouze 0,5 % popela z původního objemu suroviny. A samozřejmě musíte jednou za čas dosypat pelety z pytle do zásobníků.

Pohoda s termostatem na dálkové ovládání

Co se týče vašeho pohodlí v obývacím pokoji, teplotu regulujete termostatem jako u vytápění plynem a elektřinou. Pokud máte kotel na pelety na chatě nebo se po delší cestě vracíte domů, ovládáte vše pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Už po cestě pošlete kotli pokyn, že se má zapálit a na jakou teplotu vyhřát dům. K dostání jsou kombinované kotle, které jsou schopné spalovat také kusové dřevo nebo uhlí. Je to sice méně komfortní, ale přináší možnost volby paliva.

Zdroj: Freepik

Ekologické pelety

Pelety patří k obnovitelným zdrojům energie při udržení nízkých emisí. Jsou uhlíkově neutrální a vysoce ekologické. Pro váš prohřátý domov není vykácen ani jeden jediný strom navíc. Zbylý popel lze použít jako čisté přírodní a kompostovatelné hnojivo do zahrady. Toto je výčet aspektů, jak peletky plní požadavky moderní doby.

Proč došlo k zdražení pelet?

Cena pelet sice stoupá jako u všech paliv, ale stále patří pelety mezi levnější zdroj vytápění. Narůstání částky, kterou zaplatíte, je ovlivněno zvýšenou poptávkou u nás. Dále enormním vývozem místních výrobců do zahraničí, kde jsou lidé ochotni zaplatit mnohem větší částky. A v neposlední řadě také nárůstem cen nafty a energií, které souvisí s výrobou a dovozem peletek.

Normy a certifikace peletek

I když zakoupíte importované dřevěné pelety, pořád existují mezinárodní normy, které musí dodržovat. Je to norma ISO 17225-2. Na jejím základě se uděluje certifikace ENplus A1. Ta zaručuje, že peletky jsou vysoce kvalitní a určené pro automatické kotle v domácnostech. Charakteristické logo uvidíte na pytlích s peletami, které prošly přísnou laboratorní zkouškou.

Kde nakoupíte ty nejkvalitnější peletky?

Rozhodli jste se koupit kotel na dřevěné pelety a hledáte toto vynikající palivo? V nabídce e-shopu Optimtop.cz vždy naleznete bohatý výběr. Prodej pelet probíhá na paletách, kde jsou uložené v 15 kg pytlích o celkové váze 825 kg. Doprava je po České republice zdarma už při objednání jedné palety.

Komerční prezentace