Komerční prezentace

Fenomén jménem „tiny house“ – jak se bydlí na 12 m²

Českým stavebnictvím a architekturou v poslední době hýbe fenomén zvaný „tiny house“. Jde o maličké mobilní domky, které nejsou náročné na výstavbu a umožní vám bydlet téměř kdekoli. Čím to, že si lidé cíleně staví malé domky, a v čem „tiny“ bydlení spočívá?

Alternativní cesta k vlastnímu bydlení
Cesta k vlastnímu bydlení dnes pro mnohé vede pouze přes hypotéku. Jenže co když si hypotéku na byt či klasický dům nemůžete dovolit? Řešení je jednoduché: postavte si „tiny house“ – maličký domek, ve kterém na několika metrech čtverečních dokážete pohodlně žít přesně tam, kde se vám zrovna zachce.

Co je „tiny house“?
Domy vycházející z norem hnutí „tiny house“ mají svá specifika. Ne každý miniaturní domek či maringotka automaticky spadá do kategorie tiny domů. Jaká hlavní kritéria musí tiny house splňovat?
● Je mobilní – tiny house je dům na kolech, který zapřáhnete za auto a postavíte kamkoli. Na prosluněnou louku daleko od lidí nebo třeba doprostřed šumavských lesů. Ano, znamená to, že na jeho výstavbu nepotřebujete stavební povolení.
● Můžete v něm bydlet – musí být uzpůsobený tomu, aby se v něm dalo bydlet. Disponuje kuchyní, záchodem, topením, elektřinou i spací plochou. Některé „tiny“ domky mají dokonce i průchozí šatnu nebo třeba vanu s výhledem.
● Vypadá jako domek – žádný karavan, žádná maringotka. „Tiny“ domek vypadá jako opravdový dům. Většinou jde o klasickou dřevostavbu s komínem, sedlovou střechou a menší terasou.
● Postavíte ho svépomocí – „tiny“ house si můžete nechat udělat na zakázku, ale stejně tak ho zvládnete postavit vlastníma rukama.

Minimalismus a svoboda
Vměstnat celý svůj životní komfort na 12 až 50 metrů čtverečních vyžaduje notnou dávku plánování i přehodnocení priorit. Přesto je to právě neodkladná touha lidí po prostém a minimalistickém způsobu života, která vede k exponenciální výstavbě tiny domů. Lidé začínají zjišťovat, že méně je někdy více a chtějí být co nejblíž přírodě. Staví si tiny domky s prosklenými stěnami obývacího pokoje či ložnice a namísto vlastní pracovny preferují vstávání a usínání s jedinečným výhledem.

Ekologičnost a úspora
Dalším pádným argumentem, proč se lidé uchylují do titěrných domečků, je ekologičnost a snížení nákladů na bydlení. Na vytopení takto malého domku postačí obyčejná kamna a pokud se k ohřevu vody použijí ekologické solární panely, provozní náklady obydlí se ještě sníží. O to větší nároky klade tiny house na funkčnost a praktičnost. Při plánování užitné plochy se často využívají chytrá a úsporná řešení a víceúrovňový nábytek na míru. Domek sestává zpravidla z hlavní obytné části propojené s praktickou kuchyní. Dvoupatrovým domečkem lze vyřešit spací plochou v patře, kdy dřevěné poschodí poslouží zároveň jako úložný prostor. Nedílnou součástí tiny domků je také oddělená koupelna.

Kolik stojí tiny house?
A nyní se dostáváme k finanční stránce: na kolik takový „tiny house“ vyjde? Cena „tiny“ domku se pochopitelně odvíjí od velikosti, použitých materiálů i technologií. Skrovný „tiny house“ o velikosti 12,5 m² s konstrukcí dřevostavby si postavíte i za necelý půlmilion korun. Takové obydlí perfektně poslouží jako rekreační chata či víkendový „karavan“. Cena „tiny“ domku určeného k plnohodnotnému bydlení s funkčním vybavením a moderním designem se pak snadno vyšplhá přes jeden milion korun.
podle podkladů Banky Creditas

Fenomén jménem „tiny house“ – jak se bydlí na 12 m²