Komerční prezentace

Ford Transit – pomáhá už 50 let

Ford Transit je již více než půl století synonymem užitkového automobilu. Za tuto dobu prošel značným vývojem, na jehož konci je čtveřice různě koncipovaných modelů, nabízených v téměř tisíci různých provedení. Dokáže tak vyhovět v podstatě jakýmkoliv nárokům na přepravu různého typu nákladu a v osobních verzích i různému počtu přepravovaných osob. To vše s tradiční dlouhou životností, spolehlivostí a hospodárným provozem.

Zleva: Ford Transit Courier, Ford Transit Connect, Ford Transit Custom, Ford Transit

Z montážní linky továrny Langley v anglickém hrabství Berkshire sjel první užitkový Ford Transit, který navázal na dvě předchozí řady užitkových Fordů, 9. srpna 1965. Přišel s mírně americkým designem s krátkou kapotou motoru a byl větší než tehdejší britské užitkové vozy. Druhá generace následovala v roce 1978 a vyznačovala se prodlouženou přídí a lepší aerodynamikou. Zcela nově pojatý Transit číslo tři přichází na trh v roce 1986. Automobil, který si i v České republice vybudoval vynikající pověst, přišel se zvětšenou karoserií a originálním designem. Není divu, že tato generace vydržela i zásluhou několika důkladných modernizací v prodeji až do nového tisíciletí, kdy jej postupně začala nahrazovat čtvrtá generace, jež měla premiéru v roce 2000. Právě tato generace získala titul Mezinárodní dodávka roku 2001. V roce 2002 rozšiřuje nabídku standardního provedení Transit menší model Transit Connect, který naznačuje, jak se bude rodina modelů Transit vyvíjet v budoucnu. Ford Transit páté generace ve větší míře navázal na rozšíření předchozí generace.

V současnosti již není v nabídce jen dvojice modelů, ale hned čtyři. Díky tomu má Ford jednu z nejširších nabídek užitkových vozů na evropském trhu. Zatímco nejmenší Transit Courier měří méně než 4,2 metru, největší verze dvoutunového Transitu může mít až 6,7 metru a objem nákladového prostoru až 15,1 metru krychlových. Všechny čtyři modely Transit jsou navrženy tak, že jsou schopné se na daném půdorysu přizpůsobit různým nárokům na objem či hmotnost nákladu a počet přepravovaných osob.

Ford Transit
Ford Transit je největším a nejuniverzálnějším modelem z celé rodiny Transit. Aktuální generace měla premiéru v roce 2014 a je to první Transit, který se v rámci strategie One Ford prodává na trzích celého světa, tedy poprvé také v USA. Pro tamní trh Transity vznikají v Kansas City. Transit sází na svoji robustnost a snadnou obsluhu.

Ford Transit Jumbo

Nákladový prostor má pravidelný tvar, do něhož zasahují jen malé podběhy kol. Ford se zaměřil na všechny detaily. Například úchytná oka v nákladovém prostoru jsou připevněna na bocích a ne na podlaze, s nákladem se tak snadněji manipuluje. Aby byl nový Transit schopen uspokojit různé druhy používání, je k dispozici v mnoha provedeních. Verze pro menší užitelné zatížení mají napříč uložené motory a pohon předních kol. Pro náročnější nasazení s častým převážením těžkých nákladů nebo při tažení přívěsů (až do hmotnosti 3500 kg) se lépe hodí Transity s pohonem zadních kol. V horách či na kluzkém povrchu se zase osvědčí pohon všech kol.

K dispozici je více než čtyři sta různých verzí Fordu Transit. Nabízené jsou kombinace tří délek karoserií, dvě výšky střechy a čtyři různé základní verze. Kromě dodávky Van s plechovými boky a posuvnými dveřmi na bocích je připravena verze Kombi, která uveze až devět osob. Mezi těmito provedeními jsou Kombi Van a DCiV (Double Cab in Van), které uvezou až sedm osob a velké množství nákladu.

Ford model Transit vybavil mnoha komfortními a asistenčními systémy, které nejsou v segmentu užitkových vozů obvyklé. Není třeba zmiňovat například stabilizační systém nebo čelní a boční airbagy, ty jsou standardem. Připraven je volant s ovládacími tlačítky, parkovací asistent, ale například i multifunkční a komunikační systém, jehož součástí je i systém nouzového volání. Právě tento systém je nabízen i pro menší modely z rodiny Ford Transit.

Ford Transit Custom
Nová epocha Fordu Transit se začala rodit v roce 2012, kdy se po téměř sedmi milionech prodaných kusech představil Transit Custom. Je to takzvaný jednotunový Transit, který navazuje na menší verze Transitu čtvrté generace.

Ford Transit Custom

Automobil je nabízen s dvojicí délek karoserie (4972 a 5339 milimetrů). Objem nákladového prostoru se podle verze pohybuje od 6 do 8,3 m³. Připraveno je mnoho variant od čistě užitkové pro dvě nebo tři osoby, přes provedení Kombi Van, v němž lze měnit poměr prostoru pro zavazadla a posádku, a model Kombi, který nabízí až devět míst k sezení. Ford připravil také čistě osobní verzi, jež se jmenuje Tourneo Custom a patří k nejuniverzálnějším velkoprostorovým vozům na trhu. Transit Custom své posádce nabízí komfort odpovídající osobním vozům. To platí také pro nabídku různých komfortních a bezpečnostních asistenčních systémů.

Celková hmotnost Transitu Custom se pohybuje od 2500 kg do 3300 kg a uveze podle verze až 1475 kg. Transit Custom je k dispozici se dvěma výškami střechy. Standardní má vnitřní výšku nákladového prostoru 1382 mm, zvýšená je o 372 mm vyšší. V závislosti na typu motoru a celkové přípustné hmotnosti může plně naložený Transit Custom táhnout přívěs až do hmotnosti 2800 kg. Přední kola Fordu Transit Custom pohání přeplňovaný vznětový čtyřválec 2.2 TDCi s výkony 74 kW (100 k), 92 kW (125 k) a 114 kW (155 k).

Ford Transit Connect
Ne vždy je potřeba maximální přepravní prostor. Jen o stupínek níže pod modelem Transit Custom stojí Transit Connect, který se zásluhou kompaktnějších rozměrů hodí do městského a příměstského provozu. Ford i v tomto případě nabízí nadstandardní možnosti přizpůsobení požadavkům jednotlivých zákazníků.

Ford Transit Connect

Proto je i Transit Connect k dispozici s dvojicí délek karoserie (4418 a 4818 mm). Nechybí ani možnost zvolit jedno ze tří provedení – čistě užitkový Van, Kombi schopné převážet až sedm osob a univerzální Kombi Van, stojící mezi nimi. I v tomto případě nabídku rozšiřuje čistě osobní provedení Tourneo Connect, které je připraveno poskytnout vlastnosti prostorného rodinného velkoprostorového vozu.

Za druhou řadou sedadel nabízí standardní provedení nákladový prostor přesahující jeden metr čtvereční, prodloužená verze poskytuje o půl kubíku více. Vzhledem k velmi rozmanitému stylu používání jsou připraveny jak zážehové, tak vznětové motory.

Ford Transit Courier
Jako městská rozvážková dodávka je navržen nejmenší z rodiny Fordů Transit – Transit Courier. Je nejen nejobratnější, ale také se vyznačuje nejnižší spotřebou paliva, která se pohybuje od 3,7 do 5,4 l/100 km. Transit Courier je k dispozici v čistě užitkovém provedení Van s dvojicí sedadel a nákladovým prostorem přístupným třeba dvojicí posuvných dveří s šířkou 453 mm. Vzadu jsou praktické asymetrické křídlové dveře s úhlem otevření až 158 stupňů. Nabídku doplňuje také osobní verze Tourneo Courier schopná pojmout až pět cestujících, kterým nabízí na délce 4157 mm velkorysý vnitřní prostor.

Ford Transit Courier

Stejně jako ostatní modely Transit, i tento je navržen s důrazem na dlouhou životnost při intenzivním způsobu používání. V jeho interiéru nechybí ani množství úložných prostorů pro nejrůznější druhy pracovních doplňků. Nákladový prostor má objem až 2,6 m³, k dispozici jsou tři provedení přepážek oddělujících prostor pro náklad a cestující. Důmyslně řešená je především drátěná verze. Její pravou polovinu lze po sklopení sedadla spolujezdce vpředu otočit o devadesát stupňů směrem vpřed. Tím vznikne prostor pro přepravu až 2500 mm dlouhých předmětů.

Zlatý úvěr od Ford Credit
Na oslavu 50. výročí modelu Transit připravil Ford speciální nabídku financování – Zlatý úvěr. Na Ford Transit je v jeho rámci připravena úroková sazba 2,99 %, zvýhodněné havarijní pojištění i pojištění odpovědnosti a pojištění všech skel vozu až do výše 30 000 Kč. Zlatý úvěr se dokáže přizpůsobit, zálohu lze volit v rozmezí od 20 do 60 % a délku financování je možné nastavit od 24 do 60 měsíců.

Ford Transit – Zlatý konvoj

Zde najdete přílohu Ford Transit z časopisu Automobil.

komerční prezentace