Komerční prezentace, Výplně otvorů

HASIL: U požárních dveří rozhoduje projekt a servis

„Požární dveře umí vyrobit mnoho firem. Ale o tom, jestli budou v případě potřeby fungovat, rozhoduje řada kroků od samotného projektu až po kvalitní servis. Tak širokou podporu dokáže poskytnout málokdo,“ říká Martin Benda, generální ředitel ASSA ABLOY Door Czech Republic. Právě společnost, kterou vede, se na komplexní řešení zaměřuje.

Martin Benda, generální ředitel ASSA ABLOY Door Czech RepublicASSA ABLOY je světovou jedničkou v oblasti zámků a zabezpečení vstupů. Do její působnosti tedy přirozeně patří i požární dveře, okna a fasády. Na trendy v této oblasti i na to, co je na požárních dveřích to nejdůležitější, jsme se zeptali Martina Bendy.

Pro jaké typy budov jsou produkty společnosti HASIL určeny?
Jde o administrativní budovy, nákupní centra, tovární haly, hotely nebo obytné bloky. Dodáváme je s našimi dalšími komponenty ASSA ABLOY, se kterými jsou společně odzkoušeny, certifikovány a designově sladěny. A nejde jen o dveře, to by bylo velké zjednodušení. Jsou to i okna, stěny a fasády.

Bez ohledu na typ budovy získávají naši zákazníci správně připravený a proveditelný projekt, 100% funkční výrobek s atraktivním designem, který splňuje veškeré požadavky dané normami i zabezpečení plné funkčnosti v dlouhodobém časovém horizontu. Finální uživatel budovy má jistotu správného protipožárního zabezpečení.

Jak se segment bezpečnostních dveří mění?
Přechází se od čistě mechanických systémů k elektromechanickým nebo mechatronickým. Dveře dnes v sobě mají zabudované elektrozámky, elektronické kontroly vstupu, automatické pohony na otevírání dveří a další elektrická či elektronická zařízení. Požadavkům investorů se samozřejmě musí přizpůsobit projektanti. Nabízíme jim pomoc už od počátečních fází projektu, kde si mohou díky našemu rozšíření pro BIM systém výrazně zjednodušit práci. Zajišťujeme i odbornou montáž certifikovanými pracovníky. A ani montáží naše práce nekončí – zajišťujeme i záruční a pozáruční servis včetně zákonem stanovených revizí.

Dokážete zajistit i servis po firmě, která třeba už z trhu zmizela?
Ano, to je jedna z našich dovedností. Pokud původní dodavatel nedokáže zajistit potřebnou údržbu a prohlídky, zvládneme se o jím dodané požární dveře postarat. Máme dostatek erudovaných specialistů. Dáváme uživateli garanci, že všechno zařízení je v pořádku, je pečlivě kontrolované a hlavně je plně funkční, takže naše výrobky pomáhají při ochraně zdraví a životů.

Ivo Minařík

Veřejné budovy: Univerzita Tomáše Bati, UTB Zlín – ocelové dveře a výkladnice) Firemní prostory: Showroom Škoda, a. s. – hliníkové a ocelové dveřeDopravní stavby: stanice metra Nemocnice Motol – ocelové a dřevěné dveře

Společnost HASIL vznikla v roce 1992, v současnosti má 60 zaměstnanců. Od roku 2013 je součástí skupiny ASSA ABLOY, světového lídra ve výrobě a dodávce komplexních řešení zamykacích systémů a systémů otevíraní dveří. Umí tak zajistit kompletní dodávku včetně vybavení dveří např. otevírači. Firma má vlastní výrobu, montáž i servis většiny typů dodávaných dveří i fasád. Dokáže zajistit i servis dveří dodaných jiným výrobcem. Na obrázcích jsou příklady referencí. Za rok dodá HASIL kolem 5000 protipožárních dveří v různých rozměrech a provedeních: 65 % hliník, 30 % ocel, 5 % dřevo. Protipožární dveře mají schopnost zadržet oheň v časovém horizontu 15–120 minut. Záleží na materiálech i požadavku projektu. Zároveň mohou splňovat požadavky na kouřotěsnost, neprůzvučnost a tepelnou izolaci. Zásadní je spolupráce s projektanty již od začátku projektu, firma je podporuje už na úrovni BIM nástroje.