Komerční prezentace

Jak na renovaci dřeva? Chce to jen čas a správné nářadí

Máte doma v kůlně staré latě či stará prkna a chcete z nich vytvořit nový kousek do domácnosti nebo na zahradu? Práce se dřevem, respektive jeho renovace, je snadná, musíte si jen vyčlenit potřebný čas a mít dobré vybavení. Ať už jde o starou dřevěnou skříňku či skříň, židli, police nebo jen o pár starých prken, která by ještě mohla sloužit, máte možnost vdechnout jim zašlou slávu. Jedinou podmínkou je, že dřevo nesmí být napadeno škůdci a udržuje si svou pevnost.

Začínáme odstraněním starých nátěrů
Pokud je na dřevu stará barva či starý lak, je nejprve nutné je odstranit. Způsobů odstraňování je několik. První a zároveň nejsnazší způsob je obroušení pomocí brusky či akuvrtačky se speciálním brusným nástavcem na dřevo. Takto odstraníte silnovrstvé lazury a všechny nátěry až k samotnému dřevu. Je ovšem potřeba s bruskou postupovat opatrně, abyste dřevo nepoškodili.

Druhou možností jsou ruční brusky a drátěné kartáče, které perfektně odstraní slabší vrstvy laku a barvy. Třetí možností jsou horkovzdušné pistole, popřípadě starší opalovací lampy, které nátěr naruší, a následně se ho jednoduše zbavíte špachtlí. Alternativou jsou i chemické přípravky, které naleptají nátěr. Hodí se především na tenké lazury. Následně opět stačí jen lehce oškrábat špachtlí.

Začínáme odstraněním starých nátěrůNejsnazší způsob odstraňování je obroušení pomocí bruskyVždy používejte jen barvy a laky určené na dřevo

Impregnace a ochrana proti škůdcům
Pokud se vám povedlo odstranit všechen lak, barvu a máte před sebou očištěné dřevo, můžete ho ještě obrousit či ohoblovat do hladka. K tomu vám dopomůže třeba hoblík, ať už ruční nebo elektrický. Následuje ochranná impregnace proti houbám, plísním a samozřejmě i proti škůdcům, kteří by chtěli váš výtvor napadnout. Impregnace zároveň eliminuje nasáknutí materiálu, takže dřevo ochrání nejen před vlhkem, ale zároveň zamezí zatékání barev a laků do pórů. Impregnace je jednovrstvá a je nutné ji před nátěrem nechat řádně vyschnout.

Laky, lazury a barvy
Vždy používejte jen barvy a laky určené na dřevo. Můžete se rozhodnout pro tenkovrstvé či silnovrstvé lazury nebo barvy na dřevo syntetické či vodou ředitelné. Obvykle se nanášejí štětcem ve dvou vrstvách, ale dokonalého výsledku dosáhnete i stříkací pistolí. Na trhu lze také nalézt barvy „2 v 1“, u kterých nemusíte provádět druhý vrchní nátěr.

podle podkladů společnosti Mall CZ