Komerční prezentace

Jak předběhnout konkurenci? Firmy si na stavební zakázky pořizují podnikový software, říká odborník

Stohy papírových dokumentů a evidence důležitých údajů v tabulkách bez návazných procesů. Tak to pořád vypadá v mnoha českých stavebních firmách s obratem v řádu stovek miliónů korun. Stále více z nich však začíná používat podnikový software. O tomto trendu jsme si povídali s Tomášem Komárkem, odborníkem z IT společnosti Solitea Česká republika.

Tomáš Komárek, odborníkem z IT společnosti Solitea Česká republikaProč je podnikový systém (ERP) pro stavební firmy velkou výhodou?
Ve fázi růstu firmě pokryje všechny důležité procesy. Bez takového systému je například vyhodnocování zakázek pro firmu zdlouhavé a potenciálně nepřesné, protože musí složitě sbírat podklady od účtárny a dalších oddělení. V ERP si pomocí analytických nástrojů snadno zobrazíte grafy, ze kterých rychle vyčtete potřebné údaje a vidíte, jak se zakázka vyplatila. Dalším častým problémem je neefektivní zpracování poptávek, které jsou jen v e-mailových schránkách zaměstnanců, případně se tisknou a ukládají do nepřehledných šanonů. S ERP tyto problémy firmě odpadají, vše je v systému a dokumenty jsou snadno dohledatelné.

Jaké jsou další přínosy podnikového systému?
Například nehrozí, že některý zaměstnanec omylem založí fakturu od dodavatele a zapomene na ni. V ERP Money jsou faktury pohromadě a můžete si například vyfiltrovat ty, kterým v následujících dnech končí splatnost. Další výhodou je, že díky ERP zvládnou stávající pracovníci svoji práci rychleji.

Kterým oddělením ve firmě podnikový software ulehčí práci?
Dá se říci, že úplně všem. Tady je několik příkladů. Vedoucí odbytu už nemusí dohledávat poptávky v e-mailové schránce, ale má je přehledně v systému, takže na žádnou nezapomene. Rozpočtáři mohou pracovat se stále aktuálními podklady. Účetní si jednoduše vyfiltruje faktury po splatnosti a připomene se zákazníkům. Stavbyvedoucí může i v terénu schvalovat doklady, stačí mu jen notebook nebo tablet.

Vaše firma vyvíjí podnikové systémy Money, které u nás patří k těm nejoblíbenějším. Jsou připravené i na specifické potřeby stavebních firem?
Ano, můžeme ERP propojit s rozpočtovými systémy jako Kros, RTS a euroCALC. Takže pak si jen aktuální data z Money importujete do rozpočtového softwaru, kde s nimi dále pracujete. Hotovou nabídku si poté pošlete opět do Money a veškerou dokumentaci máte na jednom místě. V ERP Money také snadno vyřídíte zádržné.

Jak rychle se lidé naučí Money používat?
V řádu hodin až dnů. Práci v Money dobře zvládají i starší zaměstnanci, protože logika ovládání systému je podobná jako v Excelu, Wordu nebo Outlooku. Součástí implementace je i zaškolení zaměstnanců. Navíc pokud si pracovník není jistý správným postupem, může zavolat na naši zákaznickou linku, kde mu poradí konzultant.

Pro stavební firmy jsou vhodné systémy Money S4 a Money S5. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Oba jsou modulární – z nabídky modulů si vyberete pouze ty, které potřebujete. Takže neplatíte za věci, které nevyužijete. Rozdíl je v tom, že Money S5 vám můžeme přizpůsobit na míru, tedy například upravit funkce modulů tak, aby přímo kopírovaly vaše zaběhlé procesy, nebo vytvořit zcela nový modul.

Kolik stojí pořízení ERP systému?
Orientačně mohu říct, že cena Money S4 s funkcemi pro stavební firmu začíná na 170 tisících korunách. Přesná cena se pak odvíjí od náročnosti firemních procesů, požadovaných funkcích a počtu uživatelů. Investice se firmě vrátí v perfektním pokrytí klíčových firemních procesů. Už se nemusí například zdržovat náročným vyhodnocováním zakázek nebo složitým zpracováním zádržného a může se soustředit na další růst.

Jak dlouho trvá nasazení ERP Money?
Jednoduché implementace zvládneme za pár dnů, ty náročné za několik týdnů.

Kde stavební firmy zjistí podrobnější informace o vašich systémech?
Vše potřebné najdou na www.money.cz/stavebnictvi. Také mohou zavolat na 800 776 776, nebo napsat na obchod@money.cz.

komerční prezentace firmy Solitea Česká republika, a. s.