Komerční prezentace

Jak se bude vyvíjet realitní trh? Záleží na ekonomické situaci

Současná ekonomická situace je po celém světě velice nejistá. Česká republika není výjimkou. To má dopad mimo jiné i na realitní trh. Jaký se u cen nemovitostí očekává vývoj v nejbližších měsících? Podívali jsme se na možné scénáře.

Co má vliv na cenu nemovitostí?

Konečná cena nemovitosti je dána mnoha faktory. Svůj význam hraje podlahová plocha bytu či domu, atraktivita lokality nebo stav nemovitosti. U konkrétních obchodů může mít vliv i to, jak dobře je nemovitost prezentována. Oproti holobytu lze hodnotu při prodeji zvýšit tím, že se byt vybaví provizorním nábytkem. Pěkná stojací lampa, pár pokojových rostlin a různé další dekorace budou na fotografiích i při osobní prohlídce vypadat skvěle. Zájemce pak díky pozitivním emocím může být ochoten za byt zaplatit vyšší částku.

Z hlediska momentálního vývoje cen má ale hlavní slovo ekonomika. Do hry vstupují úrokové sazby, které mají vliv na dostupnost hypotečních úvěrů. Zejména v případě nové výstavby pak má na konečnou sumu, za kterou lze byt získat, vliv cena materiálů a lidské práce. Zapomínat nesmíme na cenu pozemků a proces vedoucí ke stavebnímu povolení.

Tyto faktory mají vliv na vývoj nabídky a poptávky. Zatímco hned několik posledních let panoval na našem trhu výrazný převis poptávky nad nabídkou, aktuálně se situace výrazně mění.

Neviditelná ruka trhu bude fungovat i nadále

Někteří odborníci predikují strmý propad cen nemovitostí. Je ale nutné pamatovat na to, že výstavba nových bytů se prodražuje, stavební materiál totiž kvůli vysoké inflaci prudce zdražuje. Kdyby tedy došlo vinou propadu poptávky po nemovitostech k výraznému propadu cen bytů, výstavba se stane nerentabilní a ustane. To by znamenalo, že na trhu nebudou žádné novostavby a opět vzroste tlak na růst cen bytů stávajících – na trhu jich totiž rázem bude nedostatek.

Dojde-li tedy na trhu k propadu, což s jistotou vyloučit nelze, můžeme očekávat, že tento propad nebude trvalý a hodnota nemovitostí začne brzy opět růst. Ostatně podobný scénář jsme již nejen na českém realitním trhu zažili.

Vyplatí se nyní investovat do nemovitosti?

Zejména pokud byste investiční byt financovali hypotečním úvěrem, možná bude vhodné s koupí nového bytu počkat. Trh se může vyvíjet různě. V případě ekonomické recese by mohlo dojít k poklesu cen nemovitostí. Pokud by doprovodným efektem byl i pokles inflace, centrální banka zareaguje snížením úrokových sazeb. Na trhu rázem budou dokonalé podmínky pro koupi nového bytu na hypoteční úvěr.

Stejně tak se ale může stát, že světová ekonomika bude pokračovat v rozkolísaném růstu, který doprovází vysoká inflace. V takovém případě bude v případě poklesu cen nemovitostí ideální chvíle k nákupu pro ty, kteří chtějí do nemovitostí investovat své vlastní prostředky.

Komerční prezentace