Komerční prezentace

Jak vybrat správnou umyvadlovou baterii?

Umyvadlová baterie patří mezi standardní vybavení koupelny. Přesto může mít do obyčejnosti daleko. Jakou vybrat, aby byla efektivní ve funkčnosti a efektní na pohled?

Poctivě změřte umyvadlo

Prvním krokem před výběrem samotné umyvadlové baterie je pečlivé změření umyvadla. Nevhodně zvolená umyvadlová baterie totiž způsobí řadu nepříjemností: nepohodlná obsluha, riziko poškození baterie či umyvadla, vytékání vody mimo prostor umyvadla, rozstřikování vody (příliš vysoká baterie a nízké umyvadlo), nedostatek prostoru pro mytí. Jednoduše, správná velikost, ale také tvar jsou v tomto případě klíčové. Obzvlášť pozorní buďte v případě, že jste majiteli umyvadla umístěného na desce. Výtok musí být nejen dostatečně vysoký, ale také dlouhý.

Umyvadlová baterie stojánková vs. na stěnu

Odpověď, kterou je důležité nalézt, je, zda preferujete baterii stojánkovou (ať už umístěnou na umyvadlo, nebo vedle něj), či na stěnu (ve variantě na zeď nebo podomítkovou verzi). Stojánková baterie je klasikou, která nezklame a v mnohém vás může nadchnout. Její instalace je rychlá a většinou nekonfliktní. Efektní jsou volně stojící umyvadlové baterie vedle samostatně stojícího nebo zápustného umyvadla. Klenotem vaší koupelny se pak může stát podomítková umyvadlová baterie na stěnu, obzvlášť pokud sáhnete po nějakém designovém kousku. V těchto případech si však zvolte takové umyvadlo, kde nejsou předvrtány díry, jinak bude koupelna vypadat nedodělaně a vaše snaha o vyvážené prostředí utrpí.

Pozor na city

Někdy máme pocit, že přesně tohle je pro nás. Jenže pro chvilkové citové zaslepení přehlédneme logické komplikace. Ne každá baterie je kompatibilní s každým umyvadlem. Násilná kombinace nevede ke spokojené budoucnosti. O čem je řeč? Zamilovali jste se do stojánkové víceotvorové baterie? Tak se ujistěte, že na ni máte „připraveno“ umyvadlo, tedy že je vybaveno dostatečným množstvím otvorů. Ne vždy je také vhodná kombinace stylů či výrobců, místo rafinovaného kontrastu získáte bolest hlavy.

Ilustrační foto - umyvadlová baterieIlustrační foto - umyvadlová baterie

Povrchy pro krásu i výdrž

Nestárnoucí klasikou je chromový povrch, který místnost příjemně rozzáří a navozuje též pocit čistoty a stability. Sáhnout však můžete i po méně tradičních povrchových úpravách – matný chrom, nerez, odstíny zlaté, antracit, bílá či černá. Výjimkou není ani kombinace materiálů. Důležitým aspektem však je ošetření těchto povrchů. Speciální vrstvy chrání povrchy před usazováním nečistot, vodních kapek a tvorbou vodního kamene, navíc zvyšují jejich mechanickou odolnost, a tak se vyhnete oděrkám a škrábancům. Údržba je pak rychlá a povrchy si svůj vzhled zachovávají dlouhodobě krásný.

Baterie k umyvadlu podpoří styl koupelny

Základem harmonicky vypadající koupelny je vzájemný soulad jednotlivých koupelnových prvků. Díky prostředí, jež lahodí oku, se může uvolnit i vaše mysl a s ní i celé tělo. Umyvadlová baterie je jedním z prvků, které vás v této snaze mohou podpořit. Pokud jste příznivci moderních linií, zvolte takové série, které si pohrávají s hranami, syrovost získáte díky industriálně zaměřeným bateriím, luxus navozují designové kousky, jemnost poskytnou linie oblé. Samostatnou kapitolou jsou pak série vintage a retro. K patřičnému stylu je vhodné zvolit i odpovídající umyvadlo.

Co ještě je dobré zvážit?

▪ Páková baterie by měla být vybavena keramickou kartuší, která zajišťuje hladké a přesné ovládání.
▪ Oceníte ošetření proti otiskům prstů.
▪ Odpovězte si také na otázku, zda chcete umyvadlovou baterii s výpustí (obvykle ji zajišťuje táhlo na zadní straně baterie), nebo bez výpusti.
▪ Podomítkové baterie potřebují podomítkové montážní těleso a je nutný stavební zásah.
▪ Existují umyvadlové baterie s otočnými výtoky.
▪ Vodní proud jde u některých umyvadlových baterií regulovat pomocí perlátoru.

Komerční prezentace