Komerční prezentace

Jaké jsou možnosti financování rekonstrukce?

Chystáte se na rekonstrukci bydlení? Ať už jste si pořídili starší nemovitost, nebo jste usoudili, že je načase trochu oživit a modernizovat tu stávající, finance budou první otázkou, kterou si položíte. Jaké máte možnosti financování rekonstrukce? Rekonstrukce jakékoliv nemovitosti je často poměrně finančně náročná. Ideální situací samozřejmě je mít dostatek vlastních úspor, to je ale mnohdy spíše utopie. Na řadu tak přichází úvěr, online půjčka nebo stavební spoření. Jaké jsou možnosti financování rekonstrukce?

Využijte vlastní prostředky
Zafinancovat rekonstrukci z vlastní kapsy je vždy ta ideální možnost – neplatíte žádné úroky ani neřešíte dobu splatnosti. Výše úspor bohužel ale často není dostatečná na rozsah rekonstrukce, který si představujete. Na začátku si proto vždy udělejte odhad, na kolik vás rekonstrukce přijde. Podle průzkumů přesahují částky vynaložené na rekonstrukci hranici 10 000 korun ve více než 50 % případů.

Jaké jsou možnosti financování rekonstrukce? (zdroj Bigstockphoto.com)

Vezměte si úvěr nebo půjčku
Úvěr vám poskytne možnost vyšší částky, kterou na rekonstrukci můžete použít. Pojí se s ní ale i nutné podmínky: platba úroků na základě úrokové sazby a sjednaná doba splácení. Proto se hodí spíše v případech rozsáhlé nebo kompletní rekonstrukce. S menší částkou vám vypomohou i online půjčky. A to zejména tehdy, když potřebujete nižší částku pouze jako doplnění vlastních úspor.

Hlavní roli hraje rozsah rekonstrukce
To, jaký zdroj financování použijete, se odvíjí od rozsahu rekonstrukce. Pokud se jedná jen o menší úpravy, z nichž například část zvládnete i svépomocí, vystačíte si s vlastními úsporami. Naproti tomu rekonstrukce zahrnující výměnu rozvodů nebo kompletní renovaci kuchyně jsou podstatně dražší a obvykle se financují právě půjčkou či úvěrem. Ovšem v takovém případě počítejte s tím, že se nevyhnete nutnosti ručit nemovitostí. A stejně tak budete dokládat například i váš příjem, který je jedním z faktorů určujících maximální výši úvěru.

Možností je i stavební spořitelna
Mezi produkty stavebních spořitelen najdete dvě možnosti, jak financovat rekonstrukci: stavební spoření a překlenovací úvěr. Stavební spoření, resp. úvěr ze stavebního spoření, využijete tehdy, pokud máte stavebko a spoříte alespoň dva roky. Jinými slovy musíte mít našetřenou určitou částku. Překlenovací úvěr pak funguje tak, že vám pomůže „překlenout“ období, než si budete moct vzít klasický úvěr. Jeho největší výhodou je, že nepotřebujete mít nic naspořeno, podmínkou však je uzavření stavebního spoření a současné spoření na něj.

tisková zpráva společnosti ePojisteni.cz