Komerční prezentace

Jaký materiál použít pří stavbě rodinného domu?

Chystáte se na stavbu domu, ale v problematice se teprve začínáte orientovat? Podívejte se s námi na možnosti, které v případě domu máte z hlediska použitých materiálů při výstavbě. Ačkoli jedna a ta samá stavba může vypadat velmi podobně, z konstrukčního hlediska se může jednat o diametrálně odlišné projekty – a to jak cenou, tak vlastnostmi.

Cihla stále vítězí, jen v moderní podobě

Doby kamenných staveb už jsou nenávratně pryč, na trhu dnes jednoznačně dominují cihlové stavby. Nejde už ale o dříve nejčastější plnou pálenou cihlu, prvenství zaujaly modernější děrované tvárnice a dutinové cihelné bloky („červené cihly“). Díky tomu mohou být zdi tenčí, současně ale nabídnout mnohem lepší izolační vlastnosti. Některé cihly v sobě dokonce mohou mít integrovanou tepelnou izolaci, přičemž taková stavba již další tepelnou izolaci nepotřebuje.

Stále populárnější variantou je tzv. Ytong, či obecněji pórobetonová tvárnice („bílé cihly“). Jak již název napovídá, tento druh materiálu obsahuje drobné póry v podobě dutinek se vzduchem, díky tomu má tento materiál rovněž velmi dobré izolační vlastnosti, přestože zeď může být tenká. Proti cihlám má pórobeton výhodu snadnějšího opracování a úpravy velikosti tvárnice. Díky tomu je stavba jednodušší a zpravidla také rychlejší.

Cihla je obvykle dražším materiálem pro výstavbu domu. Pokud tedy stavíte nový dům a nemáte ještě dostatek financí, pomoci vám může překlenovací úvěr ze stavebního spoření.

Dřevostavby jsou na vzestupu

Dřevo je pro stavbu příbytku velmi tradičním materiálem, který je stále populární ve velké části světa – v USA jde například stále o pravděpodobně nejvyužívanější materiál pro stavbu rodinných domů. U nás ale byly dlouhé roky dřevostavby v ústraní. V poslední době se ale díky technologickému posunu dřevostavby vrací. Výsledkem může být cenově zajímavá stavba, která je svými vlastnostmi srovnatelná s domem zděným. Výhodou také je, že výstavba je velmi rychlá a není vázána na roční období.

Ocel/hliník

Alternativou dřevostaveb jsou montované domy z kovových konstrukcí. V našem prostředí jde o méně rozšířené stavby, jde ale nepochybně o jednu z alternativ. Výhodou je opět rychlost výstavby a oproti dřevostavbě vyšší odolnost proti stárnutí materiálu.

Marketingové sdělení
Foto: pxhere.com