Komerční prezentace, Výplně otvorů

Mýtus o plastových oknech a plísních

Přichází zima a s ní riziko vzniku plísní v interiéru bytů a budov. Mezi lidmi se povídá, že za to mohou plastová okna. Pravda nebo lež? Povíme si nejen, jak je to ve skutečnosti, ale hlavně jak se vlhkosti a plísni vyhnout. Ještě za časů našich rodičů nebyly náklady na vytápění tak důležité, aby někdo přemýšlel nad dokonalejším utěsněním oken. Existovala sice dvojitá skla, ale mezerami kolem okenního křídla do místnosti neustále pomalu pronikal čerstvý vzduch. Sice tím zároveň nedocházelo k hromadění vlhkosti, ale z hlediska úspor a ekologie je to dnes nejhorší možná varianta.

Dokonalá izolace je prospěšná, ne naopak
Na jedné straně je větrat potřeba, o tom není pochyb. Zdrojem vlhkosti v bytě je nejen vaření, praní a hygiena, ale i květiny, naše dýchání a třeba i domácí mazlíčci. Nadměrná vlhkost zvyšuje pocit chladu a nutí nás k topení na vyšší teplotu, takže kdo má pocit, že bez větrání ušetří na složenkách, se vlastně plete. Na druhé straně – pomalá cirkulace vzduchu netěsným nebo pootevřeným oknem vede k největším tepelným ztrátám při nejmenším efektu větrání. Přes zimu tedy raději udělejte pořádný průvan, ať se vzduch v místnosti vymění co nejrychleji. Teplo z radiátorů totiž máte uložené v zahřátých stěnách a v podlaze bytu a za tak krátkou dobu o něj nepřijdete, jen se zbavíte vlhkosti a vydýchaného oxidu uhličitého.

Příčin vlhkosti v bytě může být hned několik
Viníkem různých mokrých skvrn a loužiček kolem oken nemusí být jen špatné větrání. Někdy jsou příčiny banální a jindy závažné a je docela jedno, jestli máte nejlevnější okna ze stavebního marketu nebo kvalitní okna PRAMOS.

Skla plastových oken se rosí zvenčí (ze strany ulice) – přirozený jev, který provází ranní změnu teploty vzduchu. Nehrozí vůbec žádné nebezpečí.

Skla plastových oken se rosí zevnitř (ze strany místnosti). Zejména u dvojskel je přirozené, že je vnitřní okenní tabule o něco chladnější než vzduch v místnosti. Vzdušná vlhkost by tak na oknech kondenzovala, a proto se také koneckonců pod okna montují radiátory. Pomalu stoupající teplý vzduch okna vysušuje a díky tomu se nerosí. Zamlžené vnitřní sklo tak může signalizovat prostě jen to, že se teplý vzduch od topení k oknům špatně dostává. Na vině může být příliš velká kytka, květináč ve tvaru truhlíku, dlouhý závěs, příliš široký parapet nebo špatně postavená sedačka. Nebo máte vypnuté topení.

Skla plastových oken se rosí zevnitř...

Vlhkost v dolní části oken, která vzniká z nedostatečné cirkulace teplého vzduchu, rovněž doma ničemu nevadí. Jedná se spíše o nepříjemnost a estetickou vadu, ale určitě vám doporučujeme se podívat na to, co vzduchu z topení vadí v cestě.

Rosí se rám oken (plast). V seznamu možných potíží a souvisejících rad jsme se dostali k závažným problémům. Pokud se voda sráží na rámu ze strany místnosti, znamená to, že do konstrukce plastového okna někde proniká studený vzduch z ulice, někam, kam rozhodně nepatří. Může to být vadou okna samotného, špatnou montáží nebo známkou poškození a každopádně je potřeba okno opravit.

– Dalším místem, kde je přes zimu voda nežádoucí, je takzvaná funkční spára okna, lidově řečeno žlábky uvnitř okenního rámu, které vidíte, když okno otevřete dokořán. Dostat se tam může s deštěm (pokud větráte) nebo tam kondenzuje kvůli promrzání rámu okna (to je špatně). Zkuste ji jednou vytřít do sucha a podívejte se, jestli se voda objeví znovu. Pokud máte jistotu, že to není déšť, jedná se opět o závadu na okně nebo jeho montáži, kterou je potřeba řešit.

Výhodu máte, když si plastová okna pořídíte u nějakého slušnějšího prodejce se zárukou. Není nic horšího, než když vám okna namontuje nějaký známý a pak vám je za pět let nemá kdo opravit.

Vlhkost vzniká mezi skly. V případě, kdy se mlžný opar objeví uvnitř mezi skly, jedná se o závadu oken. Za normálních okolností se skleněné tabule lepí k sobě přes distanční rámečky, vzniká kompaktní vzduchotěsný sendvič (dvojskla nebo trojskla) a uvnitř se vytvoří ochranná atmosféra z inertních plynů, která zvyšuje izolační schopnosti celého okna. Pokud dojde k narušení vzduchotěsnosti sendviče skel, poznáte to často právě díky pronikající vlhkosti.

Vlhké ostění oken. Vnitřní stěny okenního výklenku bývají místem, kde se vlhkost objevuje poměrně často. Při špatném větrání (pootevřeným oknem) se zde mísí vlhký vzduch z místnosti s ledovým vzduchem z ulice a vlhkost se může srážet právě na omítce ostění oken. To je ještě ten lepší případ. Horší je, když se voda se železnou pravidelností objevuje na stejných místech. To by totiž znamenalo, že ostění promrzá kvůli lajdáckému osazení oken a nekvalitní zednické práci. Znovu důvod, proč si raději trochu připlatit a nechat si okna nainstalovat přímo od firmy, co je prodává. Chlapi domluvení z hospody na dobré slovo vám za práci budou ručit zase jenom tím dobrým slovem.

Vlhké rohy místnosti, vlhká místa na zdech nebo na stropě. Instalace kvalitních plastových oken často odhalí problémy celé stavby, které u starých špaletových oken nebyly patrné. Zejména u starých budov se špatně dimenzovaným vytápěním může docházet ke srážení vlhkosti v rozích místnosti, prostě proto, že zůstávají v topné sezóně chladnější než okolní vzduch. Opět může být na vině špatně rozestavěný nábytek (na chalupě raději na zimu odsuňte sedačky a skříně od zdi, když víte, že vám zdi vlhnou), stejně jako nedostatečné větrání.

– Vlhké zdi na chalupě, kde se v zimě moc netopí, ještě nejsou taková tragédie, jako když vám vlhne omítka v domě, kde bydlíte. Stát se to může v nezateplených historických budovách, v zateplených budovách, kde se nedostatečně větrá, ale klidně i v novostavbě. Znovu platí, že když se vlhkost opakovaně objevuje na izolovaných místech, na vině může být špatně odvedená zednická práce.

Vlhko v bytě je často spojené s růstem plísní...

Závěrem
Vlhko v bytě patří k faktorům, které ohrožují vaše zdraví. Velmi často je totiž spojené s růstem plísní. Navzdory určitým pověrám prakticky nikdy nejsou viníkem kvalitní plastová okna – často spíše odhalí jiné nedostatky, jako jsou špatná tepelná izolace nebo nedostatečné větrání. Z hlediska úspor nákladů na vytápění a ochranu životního prostředí před plýtváním energií představují plastová okna naopak velmi prospěšný prvek, ať už v novostavbách nebo i při rekonstrukcích. Více se dozvíte třeba v článku: Jsou plastová okna ekologická?

Výhodu máte, když si plastová okna pořídíte u nějakého slušnějšího prodejce se zárukou

podle podkladů společnosti PRAMOS