Komerční prezentace

Na čem se nevyplatí šetřit při rekonstrukci domu?

Máte starší dům a přemýšlíte nad rekonstrukcí? Chcete rozšiřovat, přistavovat nebo prostě jen potřebujete vylepšit kvalitu bydlení? Pak určitě hledáte nějakou cestu, aby vás celá rekonstrukce nestála mnoho peněz. Je to logické. Náklady na provoz jsou vysoké a finanční injekce do provedených úprav se vrátí až za několik let. Ale pozor. U některých věcí byste úsporu hledat neměli. Zvlášť za cenu kvality. Na čem se nevyplatí šetřit při rekonstrukci domu?

Cena materiálu reaguje na poptávku

Stavební materiály jsou komponenty, které v průběhu roku mění cenu často. Zvlášť když se blíží stavební sezóna, ceny rostou nahoru. Tlak na dodavatele je navíc v posledních měsících takový, že ceny stoupají napříč celým oborem. Ušetřit zde je proto trochu obtížné, musíte prostě sledovat vývoj trhu nebo mít v zásobě různé alternativy jednotlivých stavebních prvků, které můžete při rekonstrukci využít.

Svépomoc se často nevyplatí

Na čem byste ale opravdu šetřit neměli je kvalita práce. Především ve chvíli, kdy nejste sami vyučenými řemeslníky nebo přímo zedníky. Rekonstrukce svépomocí se totiž může zdát jako dobrá volba, ale jen do chvíle, než zjistíte, že vám pozvaní kamarádi něco postavili špatně, že někde něco nesedí, jak mělo, nebo že třeba vůbec nedorazili. Nejlepší je investovat do profesionálů. Ideální je proto rekonstrukce na klíč. Veškeré práce jsou v rukou odborníků, se kterými máte sepsanou smlouvu, víte předem cenu, a především máte stanovené pevné termíny.

Ani rekonstrukce nejde bez projektu

Šetřit na tom, že si svou představu doma namalujete na papír a nesvěříte ji do rukou projektanta, se také nevyplatí. Těžko sami zhodnotíte skutečný stav nemovitosti, a především pak možnosti, které nabízí. Vhodně zpracovaný projekt, který zohlední vaše nápady a představy spolu se zkušenostmi projektanta může odhalit netušené klady vaší nemovitosti. Mimo to vám projektant vyřídí i příslušná povolení na úřadech.

Pustit se do náročnějšího typu rekonstrukce samozřejmě znamená, že to bude něco stát. Šetřit můžete na drobnostech – třeba si sami vymalovat, vyřešit si obklady nebo položit koberce. Náročné stavební úpravy jsou ale obvykle nad síly běžných lidí. Rekonstrukci ale proto nešiďte, raději se poohlédněte po řešení, které vám situaci usnadní. Například formou finanční půjčky. I tu lze vybírat s ohledem na nejvýhodnější nabídku. Prostě si zkuste zjistit, kde je pro vás nejlevnější půjčka za nejlepších podmínek.

Rekonstrukce historických prvků

Zvlášť citlivé zacházení si vyžádají budovy, které mají historický charakter. V takovém případě rozhodně nešetřete, abyste o historickou hodnotu zbytečně nepřišli. Zachovat můžete původní fasády, opravit designové prvky i oživit původní materiály.

Zateplení domu

Stejně tak je dobré důkladně zabezpečit dům před vnějším vlivy. To úzce souvisí s aktuálními požadavky na úsporu energií a zajištění obydlí s dostatečnými izolačními vlastnostmi. Prostě dům, ze kterého nebude v zimě unikat příliš tepla a který je možné vybavit systémem klimatizace, abyste si zajistili příjemné klima kdykoli během roku.

Rekonstrukce jednotlivých částí

Nemusíte se hned pouštět do přestavby celého domu. Často se řeší třeba jen rekonstrukce určitých částí. Například koupeny, kuchyně nebo třeba rozvodu elektřiny. I toto jsou ve větší části práce, které budou lépe vyhovovat odborníkům. Platí to pak především u činností, kde je nutné mít také zajištěný nějaký výstup – třeba ve formě revize. Například právě u elektrických rozvodů nebo třeba u odvodu spalin v komíně.

Jako u všeho je samozřejmě pro většinu lidí cena velmi podstatnou. Ale právě při jakémkoli zásahu do domu je třeba mít na paměti to, že přehnané šetření může mít souvislost se sníženou kvalitou. Snížená kvalita pak s nějakou vadou nebo nízkou životností. To pak často vede k tomu, že si špatně provedené úpravy nebo nevhodný materiál vyžádají další práce, a další zbytečné náklady na nápravu stavu. Šetřete proto pouze na správném místě.

Komerční prezentace