Komerční prezentace

Na co pamatovat, když sháníte schopného řemeslníka?

Najít spolehlivého řemeslníka, který udělá svou práci poctivě a za přijatelnou cenu, není jednoduché. To ale neznamená, že jde o úkol neřešitelný. V dnešním článku vám poradíme, jak šikovného řemeslníka najít.

Jaké práce budete potřebovat? Buďte podrobní

Možná vás trochu překvapíme, ale při hledání dodavatele stavebních a řemeslných služeb musíte začít na své straně. Jestliže řemeslníka hledáte kvůli nějaké drobnosti – potřebujete například instalovat sítě do oken – zvažte, zda tyto drobné domácí úpravy nezvládnete sami. Instalovat sítě do oken je totiž poměrně jednoduché a méně času možná strávíte studováním návodu a samotnou realizací, než kolik byste strávili hledáním dodavatele.

Není ale samozřejmě nic špatného na tom, pokud hledáte řemeslníka i na zdánlivé drobnosti, pokud se zkrátka na tyto práce necítíte nebo se jimi zabývat ani nechcete. Poptávka ale musí být konkrétní.

Řemeslníci často dostávají velice obecné poptávky typu:
• Potřebuji rekonstrukci bytu. Máte zájem?
• Kolik stojí položení nové podlahy?
• Můžete mi zavolat? Mám pro vás nabídku.

Nemůžete se divit, že potenciální dodavatelé na takové poptávky často ani nereagují. Ve své poptávce byste vždy měli specifikovat konkrétní práce včetně rozsahu (počet oken, metrů čtverečních, počet místností apod.). Pokud přidáte fotografie současného stavu a případné vizualizace, řemeslník bude nadšený. Specifikujte i lokalitu a požadovaný termín realizace.

Dodavatele důkladně prověřte

Potenciální dodavatele byste měli důkladně prověřit. Stačit vám k tomu bude internetový vyhledávač. Do něj postupně zadejte jméno osoby či název firmy, která se vám nabízí, IČ a DIČ nebo telefon a e-mail. Co vás zajímá? Chcete zjistit, zda daný subjekt má platné podnikatelské oprávnění, zda není v insolvenci či konkurzu, prověřit můžete i exekuce. Může se rovněž stát, že najdete na internetu negativní ohlasy na daný subjekt.

Druhou možností je, že nenajdete nic. To ale neznamená, že je vše v pořádku. Jestliže nejste schopni o daném subjektu žádné informace dohledat, není to důvod k odmítnutí jeho služeb, ale ke zvýšené opatrnosti.

Ideální situace samozřejmě nastane, pokud naopak najdete mnoho kladných referencí a pozitivních ohlasů a také po právní a ekonomické stránce je u daného řemeslníka vše v pořádku. Tyto subjekty byste měli pro spolupráci preferovat.

Trvejte na osobní prohlídce zakázky

Ať napíšete sebelepší poptávku obsahující podrobný popis prací a fotografie daného místa, nikdy byste neměli uzavřít spolupráci na dálku. Cenový odhad a všechny další podrobnosti by měl řemeslník upřesnit po osobní prohlídce daného místa. Jestliže takový postup řemeslník odmítá, najděte si dodavatele, který bude ochotný si místo prohlédnout. Výjimkou jsou jen drobné standardní práce, které vykonává například hodinový manžel. Ty se často skutečně bez předchozí „inspekce“ obejdou.

Komerční prezentace