Komerční prezentace

Na co si dát pozor při sjednávání pojištění domácnosti?

S pojištěním domácnosti nebo nemovitosti se pojí několik pojmů, které řadu lidí matou. Vyhněte se zbytečným chybám při uzavírání pojistných smluv. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Se založením rodiny přichází čas na životní pojištění, s cestou za hranice na cestovní pojištění a s dostavěným domem či zrekonstruovaným bytem na pojištění domácnosti. Rozhodli jste se pojistit, abyste si kryli záda? Pak se ujistěte, že máte pojištění správně nastavené.

Pojištění domácnosti vs. nemovitosti

Při sjednávání pojištění domácnosti a nemovitosti řada lidí chybuje. Nejde totiž o jedno a totéž.

Pojištění domácnosti kryje pouze škody vzniklé na vybavení vašeho bytu či domu. Zatímco pojištění nemovitosti kryje škody na samotné nemovitosti – tedy na hrubé stavbě.

Ani pojišťovny se však v těchto definicích často neshodnou. K typickým sporným položkám patří:
• kuchyňská linka,
• vestavěný nábytek,
• vestavěné spotřebiče,
• podlahy.

Časová vs. nová cena

Při uzavírání pojistné smlouvy se setkáte s pojmy časová a nová cena. Oba označují hodnotu, ve které pojišťovna poskytne pojistné plnění. Časová nebo také obvyklá cena ale stanovuje hodnotu pojištěného předmětu v době před škodní událostí. Naproti tomu nová cena reflektuje částku, za kterou je možné pořídit obdobný předmět (nový dům ve stejné lokalitě nebo stejně kvalitní vybavení v době řešení škodní události). Výhodnější je uzavírat pojistné smlouvy v nových cenách.

S indexací vs. bez indexace

Pokud svou pojistku pravidelně neaktualizujete, může vás výše pojistného plnění jednoho dne nemile překvapit.

Př.: Před 15 lety jste si pořídili dům za 1,5 milionu korun. Hodnota domu mohla za ta léta vzrůst klidně na 6 milionů. Pokud jste ale pojistku neaktualizovali, při pojistném plnění bude brát pojišťovna v potaz původní hodnotu nemovitosti – tedy 1,5 milionu.

Před takovou situací vás ochrání právě indexace pojistky. Díky ní vám bude pojišťovna pojistnou částku pravidelně navyšovat podle aktuální hodnoty majetku. Sice se vám zvýší náklady na pojištění, budete mít ale jistotu, že v případě škody „neodejdete s prázdnou“.

Indexace se vyplatí nejen v případě pojištění domácnosti a nemovitosti, ale i dalšího majetku (auta) nebo životního pojištění.

Komerční prezentace
Foto: Pixabay