Komerční prezentace

O oknech a dveřích s Edmundem Neubauerem

Edmund Neubauer je ředitelem společnosti PKS okna, výrobce plastových, dřevěných i hliníkových oken a dveří. Vystudoval Fakultu stavební ČVUT a ve firmě PKS okna, a. s., pracuje již více než 15 let. Společnost sídlí ve Žďáru nad Sázavou, na českém trhu působí od samého počátku 90. let a v současné době se řadí mezi největší výrobce ve svém oboru v ČR.

Edmund NeubauerKdyž uvažujeme o výměně oken, jak a podle čeho vybírat? Dá se například zabránit vlhkosti zdí kolem okenních rámů?
Tento dotaz dostávám poměrně často a odpověď na něj je vždy stejná. Je třeba si uvědomit, že okno jako takové není původcem rosení, ale pouze ukazatelem tepelných a vlhkostních parametrů bytu. Stručně řečeno, pokud budete mít velmi vlhký vzduch v bytě, cca od 60 % relativní vlhkosti výše, a nízkou bytovou teplotu, cca pod 18 °C, a venku mráz, tak se nám orosí jakékoli okno s dvojsklem. Doporučuji proto každému, aby jednal s odbornou firmou o nastavení tepelných parametrů oken v návaznosti na to, jaké jsou individuální podmínky v domě či bytě, kde k orosení oken dochází.

Dá se nějak obecně říci, zda jsou lepší dřevěné, nebo plastové okenní rámy? Jaký typ třeba preferujete vy?
Vzhledem k tomu, že je naše společnost výrobcem obou zmiňovaných typů oken, nemám samozřejmě v tomto ohledu svého favorita. Pokusím se ale odpovědět trochu jinak. Vždy, když mi takový dotaz někdo položí, snažím se zjistit, o jakého zákazníka se jedná. Dává v interiéru přednost přírodním materiálům a teplu domova? Pak jednoznačně doporučuji dřevěná okna. Pokud zákazník inklinuje k praktickému bydlení, doporučím ta plastová. Jedním z dalších kritérií je samozřejmě i rozpočet stavby, kdy bývá zvykem do nákladnějších rozpočtů používat dřevo nebo hliník a při nižších rozpočtech plast.

Součástí rozhodování o tom, jaká okna při rekonstrukci zvolit, je i otázka, zda osadit okna dvojskly, nebo trojskly. Co byste doporučil vy?
Z hlediska optimální tepelné izolace bych jednoznačně doporučil trojskla. Ta navíc poskytují i o něco lepší protihlukovou izolaci, která je také důležitou funkcí každého okna. Já osobně trojskla jednoznačně preferuji. Bez ohledu na to, zda se jedná o okna plastová, dřevěná nebo hliníková.

A co údržba oken? Musí o ně zákazníci nějak speciálně pečovat?
Hliníková a plastová okna mají velmi dlouhou životnost, která se počítá na desítky let, aniž by přitom byla nějaká speciální údržba nutná. Trochu jiná situace je u dřevěných oken. Tak jako musíte impregnovat například dřevěný nábytek nebo podlahy, je třeba čas od času speciálně ošetřit i dřevěná okna. S tím je třeba při jejich koupi počítat.

Můžete čtenářům poradit, kdy je vhodné období na výměnu oken?
Ceny oken bývají nejnižší na jaře. Z hlediska úspornosti bych tedy všem potenciálním zájemcům doporučil realizovat výměnu právě během jarních měsíců. V tomto období dostanou zákazníci nejnižší cenu – přitom za stejnou kvalitu.

Posuňme se nyní od oken ke dveřím. Jaké jsou například nové trendy ve výběru venkovních dveří? Doporučujete nějaké specifické zabezpečení?
Hlavním současným trendem pokud jde o domovní dveře, je jednoduchost. Venkovní dveře se z pohledového hlediska zjednodušují a směřují do celoplošného vizuálního pojetí, kterému dominuje hladký povrch. Jedná se především o takzvané panelové dveře. Ohledně zabezpečení se nedomnívám, že by existovaly nějaké univerzální rady a doporučení. Spíše bych navrhoval, aby si každý zákazník řešil tuto záležitost se svým dodavatelem individuálně, podle vlastních potřeb.

Dá se obecně říci, jaké trendy stavebních výplní aktuálně udávají tón?
Aktuální trendy se nesou především v duchu zvětšování stavebních otvorů a budování prosklených ploch. Tyto trendy generují v rodinných domcích větší sžití s okolím – například se zahradou či s přírodou obecně. Navíc díky silnému pokroku ve zpracovávaných materiálech neubírají velké prosklené plochy nic z tepelného komfortu, který je velmi důležitý. A kromě toho tu samozřejmě hraje roli i velmi přirozený způsob, jakým propouštějí světlo do našich domovů, čímž přispívají k větší pohodě všech obyvatel domu.

podle podkladů firmy PKS okna, a. s.