Komerční prezentace

Pelety jsou pevné palivo budoucnosti

Vytápění tuhými palivy rozhodně není na ústupu, jak by se ještě před pár lety mohlo zdát. Současná energetická krize ukazuje, že pevná paliva budou mít mnohým majitelům nemovitostí stále co nabídnout. Samozřejmě ve spojení s moderními kotli.

Trh s peletami zažívá u nás i ve světě dlouhodobý růst a stejný trend se očekává i do budoucna. V poslední měsících zažívá Česko i Evropa doslova enormní zájem o předzásobení peletami na zimu, což se má vliv jak na vyšší ceny, tak na delší dodací lhůty. Podle tuzemských výrobců jde však jen o dočasný stav a paliva bude dostatek. V České republice se ročně vyrobí víc než půl milionu tun pelet a tři čtvrtiny této produkce šlo v uplynulých letech na export, především do Itálie, Rakouska a Německa.

Právě v Německu vzrostl prodej peletových kotlů během roku 2020 meziročně o 208 procent. U nás výhody kotle na peletky využívá přes 35 tisíc domácností.

Peletová velmoc

Výchozí surovinou pro výrobu pelet jsou piliny ze zpracování dřeva. Jde tedy o ekologický a obnovitelný zdroj, který se pyšní téměř nulovou uhlíkovou stopou. Naprostá většina pelet vyrobených u nás má deklarovanou tu nejvyšší kvalitu ENplus. Pro certifikaci je důležité, že výrobce má přímou kontrolu nad vstupní surovinou. Kromě pilin neobsahují pelety žádná lepidla, plnidla nebo přidané chemikálie. Výhřevnost nejkvalitnějších pelet překonává hodnotu 16,5 MJ/kg.

Skladování pelet (zdroj: Shutterstock)

Jak funguje kotel na pelety?

Jednotný tvar a velikost pelet (6 až 8milimetrové válečky) umožňují velmi snadnou a pohodlnou manipulaci. Automatické peletové kotle proto na většinu úkonů nepotřebují součinnost člověka.

Automatický kotel na pelety samočinně
– rozdělá oheň pomocí zapalovací patrony
– dopravuje a dávkuje palivo na rošt hořáku
– temperuje na požadovanou teplotu
– v případě potřeby oheň uhasí.

Díky příslušenství se minimalizuje také nutná údržba a čištění kotle. „Kvalitní pelety nechávají jen malé množství popela a navíc může být kotel doplněný o automatické odpopelnění nebo kompresorové čištění hořáku,“ doplňuje Ing. Roman Boczek ze společnosti OPOP, vyrábějící kotle na tuhá paliva už přes 60 let.

Co zůstává na majiteli?

Kotel na pelety může fungovat samostatně v průměru pět dnů, záleží na výkonu a velikosti zásobníku na palivo. Jakmile se všechny pelety spotřebují, je potřeba dosypat do zásobníku novou dávku. Obvykle se pelety skladují v 15kilových pytlích.

Průměrná roční spotřeba pro vytápění rodinného domu se pohybuje kolem 4 až 5 tun. Pokud se majitel kotle rozhodne, že se nechce o dosypávání pelet vůbec starat, nebo pro větší objekty jsou ideální peletová sila. V západní Evropě se instalují už i v rodinných domech, u nás jde zatím spíše o záležitost penzionů, škol nebo administrativních budov.

Při využívání celosezonního sila se pelety jednou ročně nafoukají rovnou z cisterny a poté se ke kotli automaticky dopravují pomocí dopravníku. V tomto případě je vytápění peletami opravdu téměř bezobslužné. Komfort se dá přirovnávat k plynovému nebo elektrickému vytápění, ale rozhodně s nižšími náklady na vytápění.

Nejdůležitější parametry kotlů

Velkou výhodou vytápění peletami je, že se uplatní v nejrůznějších podmínkách. Při zvolení správných parametrů automatického kotle a vhodného příslušenství se hodí pro novostavby s malou tepelnou ztrátou, do starších domů s horšími tepelně-izolačními vlastnostmi, na chalupy i pro velké veřejné budovy.

Pro bezproblémové používání je nezbytné zvolit správný výkon kotle. V České republice je nejčastější výkon okolo 20 kW pro středně zateplený jednogenerační dům. Pro současné novostavby je ale dostatečný i poloviční výkon kotle.

Čím vyšší je účinnost kotle, tím méně paliva spotřebuje. Vysoká účinnost (přes 90 procent) zajistí, že kotel využije energii spalovaných pelet na maximum. Náklady na palivo klesnou, ale dům je stále spolehlivě vyhřátý na požadovanou teplotu.

Kotel Biopel mini (zdroj: OPOP)E-model (zdroj: OPOP)

Pohodlné ovládání i na dálku

Moderní automatické kotle na pelety lze ovládat několika způsoby. Například oblíbený kotel Biopel mini od českého výrobce OPOP umožňuje měnit nastavenou teplotu:

– na displeji řídicí jednotky kotle
– přes pokojové termostaty
– podle čidla venkovní teploty
– pomocí aplikace eModul přes internet.

Prostřednictvím vzdáleného přístupu v aplikaci je možné kotel také zapnout a vypnout, případně umožnit přístup servisnímu technikovi. Kromě klasického připojení do centrální otopné soustavy s radiátory může být kotel používaný i v kombinaci s teplovodním podlahovým topením.

Komerční prezentace
Zdroj foto: Shutterstock, OPOP