Komerční prezentace

Retro je in! Jaké doplňky a dekorace se po letech vracejí do módy?

Pamatujete si je z dětství a možná je pořád najdete na chalupě nebo u babičky doma. Vybavení do bytu, kuchyňské potřeby, dekorace a doplňky ve stylu retro se po letech vracejí zpět a skvěle pasují do moderních interiérů. Budou se hodit i do toho vašeho?

Pod pojmem „retro“ rozumíme styl, který byl populární ve druhé polovině 20. století. Po letech ztratil svůj lesk a z interiérů postupně vymizel. Charakteristické retro prvky své skalní příznivce neztratily, naopak nacházejí stále nové. Se stylem retro se proto v interiérech setkáváme stále častěji i dnes.

Zdroj: Unsplash

Tapety, závěsy a málo volného místa

Pro domácnosti laděné do stylu retro je typické, že tu nenajdete příliš volného prostoru. Místnostem dominovaly masivní obývací stěny, vitríny s vystaveným porcelánem, křesílka a funkční nábytek na nožičkách.

Vzdušnost nebyla brána na zřetel, důležitější bylo využít místo i v malém bytě na naprosté maximum. Stěny zdobily obrazy nebo plakáty a častým dominantním prvkem byly vzorované tapety nebo barevně vymalované zdi.

Retro nábytek získává v současnosti na velké oblibě. V moderním interiéru vypadá dobře ať už celá sada nábytku, nebo jen jeden či dva kousky – zrestaurované nebo formou zdařilé napodobeniny. Barevné stěny místnost rozveselí a tapety dodají pokoji jedinečný nádech starých časů. Zároveň poslouží jako přirozené oddělovače jednotlivých sektorů v domácnosti.

S retro stylem jsou nedílně spojené také barevné závěsy a tkané záclony. Oba tyto textilní doplňky místnost výrazně zútulní a zároveň vám poskytnou dostatek soukromí, obzvlášť pokud bydlíte v přízemí nebo v těsné blízkosti dalšího domu.

Zdroj: Unsplash

Originální dekorace z nefunkčního vybavení

Původně běžné vybavení domácnosti se při troše péče může i po letech stát znova její součástí. U příznivců retro stylu najdete na čestném místě vystavené předměty, které už dávno nemusejí fungovat, ale jako dekorace vypadají stále hezky:
• starý gramofon s deskami
• psací stroj
• šicí stroj
• dřevěné rádio
• ruční kávový mlýnek
• mechanická kuchyňská váha.

Drobnosti, které dotvoří celkový efekt

Nádech retro stylu vnesou do interiéru také další prvky, jako je například stylové osvětlení. Oblíbená je například dekorační lávová lampa, kovový nebo křišťálový lustr, zavěšené velké žárovky nebo stropní svítidlo s třásněmi.

Mezi dalšími doplňky, kterými svou domácnost můžete dozdobit, jsou barevné ubrusy a dečky, plakáty ve stylu pop-art, zrcadlo s masivním rámem, keramické vypínače, barevné úchytky na kuchyňských skříňkách. Vystavte si také plechovky na čaj a kávu, porcelánové nebo keramické nádobí, masivní křišťálovou vázu na čerstvé květiny či mísu na ovoce z tlustého barevného skla.

Komerční prezentace