Komerční prezentace

Roubené stavby od Martina Roubala

V Česku roste v posledních letech zájem o repliky historických roubenek. Co stojí za návratem tak specifického typu staveb? Voní dřevem, jsou ekologické a dýchá z nich tradice i špetka nostalgie. Možná ale za renesancí lidových roubenek stojí také potřeba uniknout z konzumu městského prostředí.

Na trhu najdeme desítky firem, které se jimi zabývají. Je ale třeba pečlivě vybírat a prověřovat. Stavba historických roubenek je specializované odvětví a klade vysoké nároky na kvalitu dřeva a řemeslné zpracování, znalost stavebních technologií, ale i celkový estetický dojem.

Pokud má stavba působit autenticky, musí respektovat krajové zvyklosti a místní typologii staveb. Týká se to nejen velikosti chalupy, barevnosti fasády, použitých materiálů nebo střešní krytiny, ale např. i tesařského zdobení štítů či okenic. A ne každá firma vám historickou repliku chalupy dokáže postavit kvalitně a vkusně.

Replikám historických roubenek zasvětil práci Martin Roubal, rodák z Podkrkonoší. Tyto tradiční stavby lidové architektury navrhuje, staví a dokonce i zařizuje. Martin Roubal ve svém oboru platí za experta a jeho stavby jsou takřka k nerozeznání od „originálu“. Koneckonců, svědčí o tom i regionální certifikát Krkonoše originální produkt®, který firma Roubenky Roubal pro své realizace získala. Martin Roubal se výstavbě historických chalup věnuje již druhou dekádu a podařilo se mu expandovat v celorepublikovém měřítku.

Roubení na podezdívce
Historické roubenky se dříve stavěly až k zemi dřevěné, ale v důsledku špatné izolace u nich docházelo k uhnívání spodních trámů. Martin Roubal je dnes navrhuje jako poloroubené stavby – roubení se umisťuje na podezdívku. Dříve také docházelo u roubenek ke znatelnému sesednutí v důsledku vysychání dřevěných konstrukcí. Martin Roubal se s negativním důsledky, způsobenými pohybem roubení a pracováním dřeva, vyrovnal po svém. Novostavby jsou opatřeny betonovými věnci s kapsami, do nichž se při stavbě zabudují stavěcí šrouby. Zhruba po půl roce se pomocí šroubů roubená část „přizvedne“.

Zatímco dříve byly roubenky na půdě zateplené v podstatě jen senem, dnes se staví s nadkrokevní izolací. Obytná plocha domu se tak rozrostla o podkrovní místnosti, kam jsou zpravidla situovány ložnice.

Roubenky Roubal Roubení na podezdívce

Zastřešení
Velmi citlivě musejí stavitelé moderních roubenek přistupovat k výběru samotné střešní krytiny. Naši předkové na střechy roubenek nejčastěji pokládali břidlici nebo šindele, v neprospěch obou zmiňovaných krytin dnes ale hovoří vysoká pořizovací cena a komplikovaná pokládka.

Martin Roubal přišel s řešením střechy, která působí velmi autenticky, přitom je ale moderní a cenově dostupná. Na roubenky jeho firma zpravidla pokládá krytinu z betonových tašek Tegalit v barvě ebenově černá. Betonové tašky Tegalit od výrobce Bramac mají rovné, čisté linie, které připomínají geometrii tradičních šindelů či štípané břidlice. Na druhou stranu disponuje zvolený typ krytiny veškerými moderními výdobytky: snadnou pokládkou díky posuvnosti tašek, výbornými užitnými vlastnostmi, jako jsou dlouhá životnost, vysoká pevnost či odolnost vůči extrémním povětrnostním vlivům nebo dobré akustické vlastnosti. V povrchové úpravě Tegalit STAR může navíc tato střešní krytina přispívat k vyššímu tepelnému komfortu. Speciální pigmenty integrované do povrchu totiž odrážejí část infračerveného záření, a tím omezují přehřívání střechy a podkroví.

Betonová taška Bramac Tegalit jako řešení pro roubenkyBetonová taška Bramac Tegalit jako řešení pro roubenky

Tradiční interiéry
Roubenky Martina Roubala jsou propracované do nejmenšího detailu včetně interiérů. Můžete si do nich nechat navrhnout repliky historického nábytku, kachlových kamen, starých vypínačů či kohoutků.

Roubenky Roubal jsou navenek od starých chalup k nerozeznání. Uvnitř je ale přeci jen něco jinak: chalupa voní novotou a uživatelům nabízí maximální komfort. A to je pro investory čím dál důležitější. Lidé si dnes chtějí pracovní volno užívat, věnovat se koníčkům a sportu, nikoliv zdlouhavým opravám starých chalup.

podle podkladů firmy Roubenky Roubal

Roubenky Roubal