Komerční prezentace

S výměnou starých spotřebičů neotálejte. Ty úsporné vám ušetří tisíce ročně

Uvažujete nad pořízením nového domácího spotřebiče, ale nejste si jisti, zda se vám investice vyplatí? Zjistěte, co nákupem úsporného elektrospotřebiče získáte a podle jakých údajů se při jeho výběru orientovat.

Kdo je největším žroutem elektřiny mezi spotřebiči?

Mezi největší žrouty elektrické energie patří domácí spotřebiče, a to konkrétně bílá technika. Z rodinného rozpočtu nejvíce ukrojí lednička, případně mraznička a také pračka či sušička. O něco méně elektřiny spotřebuje mikrovlnka a žehlička, zatímco „na chvostu“ pomyslného žebříčku zůstává notebook.

Změřte si skutečnou spotřebu elektřiny

Jak určit energetickou náročnost svých stávajících domácích spotřebičů? Buď můžete vycházet z údajů na energetickém štítku, nebo použijte měřič – takzvaný wattmetr, který se připojuje mezi elektrickou zásuvku a zástrčku spotřebiče. Ukáže vám nejen aktuální spotřebu elektřiny v zásuvce, ale umí sledovat i spotřebu v čase. Snadno tak třeba zjistíte, kolik kWh elektřiny spotřebuje vaše pračka na jeden prací cyklus.

Jak poznat úsporný spotřebič?

O energetické náročnosti spotřebiče vypovídá již zmíněný energetický štítek. Ten vás informuje jak o spotřebě vody, typu spotřebiče, kapacitě, hlučnosti nebo účinnosti, tak o denní a roční spotřebě energie. Podle ní jsou štítky rozděleny do několika kategorií (tzv. energetických tříd), od A+++/A (nejúspornější) po D/G (nejméně úspornou).

Pozor na to, že od března 2021 došlo ke zrušení tříd A+, A++ a A+++. Ty aktuálně platí pouze pro sušičky a elektrické trouby, nikoliv však pro lednice, pračky, myčky nádobí, vysavače a televizory. U nich se opět používá základní stupnice A–G.

Investice se vám vrátí za několik let

Výměnou starého spotřebiče za nový můžete ročně ušetřit i několik tisíc korun, svou investici tak máte za pár let zpět. Příkladem může být nákup ledničky s objemem 200 l v chladicí části (plus mrazicí část s cca 60 l), kterou seženete za zhruba 10 tisíc korun. Její roční spotřeba se pohybuje okolo 149 kWh, což by vás vyšlo na cca 745 Kč/rok (pokud předpokládáme, že průměrná cena elektřiny je 5 Kč za kWh). Oproti tomu deset let stará lednice s až čtyřnásobnou spotřebou vás bude ročně stát téměř 3 tisíce korun. Náklady na pořízení úsporné lednice se vám tak vrátí asi za 4,5 roku.

Pozor na pohotovostní režim

Ve většině domácností se nachází celá řada elektronických zařízení, která po vypnutí setrvávají v takzvaném stand-by neboli pohotovostním režimu. Zdánlivě působí jako vypnutá, avšak elektrickou energii dále spotřebovávají, což vás může ročně vyjít i na několik tisíc korun navíc.

Jaké z toho plyne ponaučení? Televizor, stolní počítač i notebook v době nečinnosti vypněte síťovým vypínačem, případně je rovnou vytáhněte ze zásuvky. Nebo si pořiďte chytrou zásuvku, která za vás spotřebiče odpojí.

komerční prezentace