Komerční prezentace

Snižte své náklady za vytápění v zimě díky kvalitnímu zateplení

Vysoké účty za vytápění a v bytě je neustále zima? To je asi ten největší problém starších panelových či bytových domů. Důvodem vysokých nákladů za vytápění je ve většině případů zastaralá nebo nekvalitně provedená izolace budovy. Některé starší budovy dokonce nemají žádné zateplení, ale to už se v dnešní době vidí málokdy. Nejen vysoké náklady za vytápění jsou problémem těchto budov. Špatná nebo žádná izolace s sebou nese mnoho dalších rizik, které vám prozradíme v tomto článku.

Jaké jsou příčiny špatně zatepleného či nezatepleného panelového domu?

Většina lidí nevidí žádný jiný problém než vysoké náklady za energie a rychlé prochladnutí bytu, ale špatné zateplení budov časem přináší mnoho dalších závažných problémů, na které nepřijde ani pomyšlení.

Rychlé prochladnutí bytu
Jak už jsme zmiňovali, rychlé prochladnutí bytu je jedním z problémů, které uživatel bytu pociťuje na komfortu bydlení. Kolísavá teplota uvnitř bytu můžu způsobit zdravotní problémy a to především opakované nachlazení, zánět močových cest od studené podlahy a mnoho dalších zdravotních problémů týkajících se prochladnutí lidského organismu.

Vysoké náklady za energie
Vysoké náklady za energie mají souvislost s rychlým prochladnutím bytu. Pro vytápění studeného bytu je potřeba využití větší energie, aby vnitřní teplota dosáhla požadované teploty, na které se díky špatné izolaci udrží poměrně krátkou dobu (podle stavu zateplení). Zkrátka čím více se spotřebuje energie, tím více to stojí peněz.

Povětrnostní podmínky a přírodní vlivy
Na životnost panelového domu mají dopad i povětrnostní podmínky a různé přírodní vlivy jako jsou například kroupy, mráz, sníh nebo déšť. Na tyto vlivy se musí brát ohled z dlouhodobého hlediska, ale nemělo by se na ně zapomínat. Pokud není dům chráněný další vrstvou tedy zateplením může docházet k porušení vnějších stěn či krytiny a případné zatékání do budovy.

Zvukové podmínky
Křik dětí za panelákem, projíždějící auta a jejich troubení nebo hlučné opravy u budovy ovlivňují náš komfort a klid, na který se těšíme po dlouhém pracovním dni. Slabá a nezateplená vrstva stěn tyto zvuky nechá projít až do vašeho bytu.

Plísně a řasy
Určitě jste si všimli, že jsou některé bytové či panelové domy na nějakých místech zbarvené do zelena a to jde většinou o budovy s novou fasádou. Proč? Protože řasy milují vlhké a chladné prostředí, které jim připraví špatně zateplená fasáda nebo nekvalitní materiály, proto je důležité zaměřit se na výběr stavební firmy, která má mnohaleté zkušenosti a má ideálně dohledatelné a kladné recenze. Jako se objeví řasy na fasádě, mohou se také vyskytnout plísně uvnitř, kterých se velmi těžko zbavujeme.

Životnost budovy
Všechny popsané problémy mají vliv na životnost budovy. U každé budovy by se měl majitel snažit ve svém zájmu prodloužit celkovou životnost budovy a ta se prodlouží díky tepelné izolaci panelového domu. Zateplený panelový domů v neposlední řadě má vyšší cenovou hodnotu.

Nevzhledná budova
Nesmíme zapomenout ani na to, že je každému příjemnější bydlet v panelovém domě, který vypadá hezky a má moderní fasádu než v budově, kterou pokrývají řasy, je nemoderní nebo má dokonce známky poškození.

Proč neodkládat zateplení?

Říkáte si, že je na zateplení panelového domu stále ještě čas? Ano, to máte pravdu, ale bude vás to stát ve výsledku víc peněz, protože budou stále vyšší výdaje za vytápění. Navíc se problém pouze oddaluje. Pokud nechceme nechat budovu chátrat, doporučujeme řešit tento problém co nejrychleji než budou opravy ještě nákladnější a závadnější.

Dalším důvodem, proč neodkládat zateplení může být i tvorba plísní, které se po jejich rozmnožení nelze snadno zbavit.

Jak na zateplení panelového domu?

Už víme co s tím, ale na koho se obrátit, aby bylo zateplení provedeno kvalitně a mělo dlouhou životnost? Při výběru stavební firmy se zaměřte na její zkušenosti, reference zrealizovaných projektů či hodnocení. Ověřte si kvalitu stavební firmy a spokojenosti jejich zákazníků. Jednou z těchto firem je stavební firma MIRAS – stavitelství a sanace s.r.o., která má za sebou nespočet podobných realizací a spokojených zákazníků.

komerční prezentace