Komerční prezentace

Tiny living – trend malých domečků

Znáte pojem „tiny living“? Dostal se k nám z Ameriky a znamená bydlení na opravdu malém prostoru. I když vám to nejspíš bude znít podivně, obývání malých domečků s sebou přináší mnoho výhod. Možná vás zaujmou natolik, že už nebudete chtít do velkého.

Méně prostoru = menší finanční zátěž?
První výhoda, která vám přijde na mysl, je nejspíše nižší cena menšího domku. Nižší hypotéka, poplatky za energie, pojištění a náklady na opravy. Finanční stránka pořízení malého domečku ale může působit i naopak – oproti většímu domu zaplatíte větší částku za metr čtvereční stavby. Proto je dobré si vše předem spočítat a promyslet.

Minidomečky odráží filozofii minimalismu a ekologie
Menší pokoje snižují i potřebu vaší péče o bydlení – v malé nemovitosti se zkrátka snáze uklízí. Do menších prostor se vejde také méně věcí – to udělá radost hospodyňce i ekologovi. Minimalismus se v našich životech projevuje čím dál více. Zužujeme šatníky, využíváme sdílení knih i elektroniky a pořizujeme si jen věci, které opravdu potřebujeme. Tato filozofie se pak odráží i v bydlení. Menší prostor má méně nároků na spotřebu energií a je ohleduplnější k životnímu prostředí. Jestliže jste milovníci venkovních aktivit, můžete navíc mít obrovskou zahradu, na které můžete trávit celou sezónu.

Tiny living – trend malých domečků foto Nachelle Nocom (Unsplash)

Bydlení na 10 m²
Jak moc jsou vlastně „tiny houses“ mrňavé? Představte si, že žijete na prostoru 10 až 40 m². To je 11x méně, než je velikost průměrného amerického domu. Na těchto pár metrů čtverečních představujících v našich končinách spíše pokoj nebo větší garsonku pak musíte vměstnat veškeré své vybavení, koupelnu, toaletu, kuchyni, ložnici i obývací pokoj. A nakonec samozřejmě sebe a svou rodinu. Do této kategorie také spadají „domy na kolečkách“, tedy mobilní domy či obytné přívěsy. Každý, kdo by se chtěl přestěhovat do takto maličké nemovitosti, proto musí hodně přemýšlet nad využitím prostoru do posledního centimetru.

Zlepšení finanční situace i rodinných vztahů
Stále si myslíte, že má malinký domek více nevýhod než výhod? Za omezení životního prostoru získáte nižší finanční zátěž (většina amerických majitelů minidomků nemá hypotéku), snížíte svou ekologickou stopu a získáte více času a svobody. Nebudete se totiž muset zabývat nakupováním zbytečností, které by se vám beztak nikam nevešly. Čas budete věnovat spíše rodině, kterou bydlení na pár metrech čtverečních doopravdy utuží.

„Tiny living“ není pro každého
Jestliže se na „tiny living“ zatím necítíte, nechte se jen inspirovat. Zkuste žít v menších prostorech, než na které jste nyní zvyklí, a zbavte svůj domov nepotřebného harampádí. Nejsou to přece věci, na kterých v životě záleží. Třeba vás to natolik pohltí, že už na jiné bydlení ani nepomyslíte, a rozhodnete se žít jednodušeji.

Marek Fořt