Komerční prezentace

Trend zelených střech. V čem jsou lepší než ty klasické?

Při výběru materiálu střešní krytiny sází většina lidí na klasiku. Hliník, beton či plech jsou však v poslední době upozaďovány živými střešními krytinami, tzv. zelenými střechami. Představa, že máte nad hlavou živou půdu, je možná zvláštní, jde však o velmi ekologické i ekonomické řešení. Jaké jsou další výhody zelených střech a jak se liší od těch běžných?

Neotřelý vzhled a trendovost zdaleka nepatří mezi hlavní důvody, proč živé střechy získávají takovou pozornost. Mnohem zajímavější je totiž jejich hospodárnost.

Snížení nákladů na vytápění

Zelené porosty dokážou v budově zajistit optimální mikroklima a snížit tak náklady na energie, a to po celý rok. Dům s betonovými taškami je v létě vysoce náchylný k přehřátí, v zimních měsících je zase nutné jej pořádně vytopit. Dostatek zeleně na střeše se však postará o to, že bude v budově vždycky příjemně a náklady na vytápění i chlazení objektu se tak rapidně sníží. Vegetační vrstva navíc dokáže izolovat stavbu proti teplu a hluku z venkovního prostředí.

Prodloužení životnosti budovy i střechy

Živá střecha výrazně přispívá i k prodloužení životnosti střešního pláště i budovy. Chrání ji totiž před vnějšími vlivy, UV zářením, mechanickým poškozením i zbytečným přehříváním. Neznamená to však, že tento typ střechy ochrání váš dům před živelními pohromami či případnou technickou závadou. Pro tyto případy se vyplatí sjednat si pojištění majetku, konkrétně stavby.

Snížení množství CO2 a zlepšování životního prostředí

Jakákoliv zeleň je přínosem nejen pro samotnou budovu, ale i životní prostředí. Rostliny pohlcují oxid uhličitý, přeměňují jej na kyslík, čímž očišťují a filtrují vzduch kolem nás – 1 m2 zelené střechy dokáže pohltit až 5 kg CO2 ročně. Zelené střechy zkrátka žijí svým vlastním životem a přitahují nejrůznější druhy hmyzu a živočichů. Díky tomu zvyšují biodiverzitu v okolí.

Navození pocitu relaxace a klidu

Kromě výhod týkajících se životního prostředí a hospodárnosti je tu samozřejmě i ta estetická stránka. Pohled na zeleň sršící životem navozuje mnohem větší pocit harmonie než pohled na pálené střešní krytiny či betonovou střechu.

Komerční prezentace