Komerční prezentace

Trendy v osvětlení: černá barva, minimalismus

Na tom, že je potřeba nad osvětlením přemýšlet již ve fázi projektu, panuje všeobecná shoda. To ale neznamená, že se zůstane v módu klasických lustrů a lamp. Jak uvidíte v nadcházejících 5 tipech, svítidla se vyvíjejí po technické i designové stránce a právě osvětlení se může stát výrazným prvkem celého interiéru.

1. Chytré osvětlení
Boom chytrého osvětlení je tu už několik let a vzhledem k uživatelské přínosnosti je jasné, že i nadále bude. Aktuálně velmi slibně vypadá systém TUYA, který funguje bezdrátově, takže se klidně může začlenit do klasické elektroinstalace až později. Systéme TUYA nabízí nejen nastavení teploty světla, stmívání, zapnutí/vypnutí (buď jednotlivých svítidel, nebo skupiny), ale velmi zajímavou funkcí je řízení osvětlení na základě tzv. biorytmu.

Chytré osvětlení

2. Černá barva
Ačkoliv stále jsou nejrozšířenější svítidla v bílé barvě, jednoznačně jsou nyní trendy černá svítidla. Právě kombinace černé barvy a světla dodává interiéru na luxusnosti a nadčasovosti. „Skvěle například vypadá černá lampa, černý polštář a černá kameninová mísa. Ačkoliv jde o různé materiály, stále vnímáte stejnou barvu. Černá vše opticky propojí,“ vysvětluje designérka Monika White. A rozhodně neplatí, že černé osvětlení je nudné. Z vnitřní strany mohou být svítidla stříbrná, zlatá či měděná, což vytváří zajímavý kontrast a ještě podtrhne originalitu.

Černé osvětlení v interiéru

3. Minimalistický vzhled
Přestože jsou zastánci retro, rustikálních a jiných ozdobných stylů, všeobecně stále vládne velká obliba v moderním minimalistickém pojetí spjatá s industriálním a severským designem. „Například u LED panelů je široký rámeček nahrazován úzkým, nebo vůbec žádným a světlo je až do kraje svítidla. Bezrámečkové řešení je i u vestavných bodovek, které jsou zatmeleny do sádrokartonového stropu. A stejně tak jsou v kurzu komínková bodová svítidla, u nichž je světelný zdroj zapuštěn do šachty s cílem, aby světlo vystupující ze svítidla bylo co nejméně viditelné,“ přibližuje současné trendy odborník na osvětlení a majitel e-shopu e-light.cz Ludvík Málek.

Minimalistické osvětlení

4. Magnetické lištové systémy
Lištový systém se běžně používá v obchodech, restauracích či galeriích, ale je také vhodným řešení do bytů a domů, když je v místnosti jen jeden elektrický vývod. A kvůli co nejsnazší manipulaci s případným přemístěním svítidla, jsou na trhu vylepšené magnetické lištové systémy. „Svítidlo v liště drží pomocí magnetu a přemístění proběhne jen ‚ odlepením‘ svítidla od magnetu, tedy žádná ‚ páčka‘, u které musíme řešit, jak svítidlo odjistit od lišty,“ vysvětluje Ludvík Málek.

5. Potlačení oslnění UGR
Jak jsme již zmínili, cílem výrobců je nabídnout uživatelsky co nejpříjemnější svítidla, s čímž souvisí také tlak na potlačení oslnění. Toto nabízejí například buňková svítidla, která v porovnání s LED panely mají i vyšší účinnost.

Rádi byste se dozvěděli ještě více? Další zajímavé informace najdete na blogu e-shopu e-light.cz v článku Trendy osvětlení pro podzimní sezónu 2021.

komerční prezentace